Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Obojživelný Nikon Coopix AW110: na zemi, ve vzduchu i pod mořem

nikon1Věrně sloužit na zemi na moři i ve vzduchu prý přísahali vojáci rakousko-uherské monarchie - a doslova i do písmene tuhle přísahu může plnit fotoaparát Nikon Coolpix AW110. Ale nejen to: dokonce i pod mořem (a pod vodou vůbec), protože výrobce zaručuje vodotěsnost do hloubky 18 metrů. Obojživelných fotoaparátů je sice víc, zájem zasvěcenějších dobrodruhů ale AW110 nejspíš vzbudí kvůli tradici: Nikon je výrobce, který má s těmito konstrukcemi nejdelší zkušenost. Už před víc jak půl stoletím uvedl na trh vůbec první komerční kompaktní obojživelný fotoaparát Nikon - Calypsophot, z něhož vzešly mezi potápěči populární Nikonosy. Jak název naznačuje, spolupracoval tehdy při jeho vývoji i slavný podmořský badatel a kapitán lodi Cylypso J.-Y. Cousteau.

 

Dostál Coolpix AW110 svým slavným předkům?

Přístroj o rozměrech trochu tlustšího smartphonu (110,1x65,3x24,5, 193 g) je kompaktní a skladný, což samo o sobě je pro výpravy do neznáma dobré doporučení. Mobilům se ale bohužel podobá i malým objektivem na umístěným vysoko na pravé horní straně šasí. To jednak vzbuzuje určitou nedůvěru ohledně optických parametrů, jednak si jej při focení snadno zastíníte prstem.

Naštěstí ale snímky prokazují, že jak skla, tak i snímač CMOS s 16 Mpx pracují na výbornou, jak je u Nikonu dobrým zvykem. Objektiv má optický zoom odpovídající kinofilmovému ekvivalentu 28 až 140 mm a k tomu optický stabilizátor, což je více než slušné.

nikon2Snadno lze také přepnout na záznam videa v Full HD rozlišení (1920x1080). Při tom můžete zvýšit rychlost záznamu až na 240 políček za vteřinu, takže dostanete materiál pro velmi efektní zpomalené záběry. Přístroj má interní paměť 21 MB, po jejímž naplnění může zapisovat na výměnné karty SD, SDHC a SDXC.

 

obr:  Obojživelný Nikon Coolpix AW110 - pohled zpředu. Objektiv je umístěný poněkud nešikovně, sloty paměťové karty a akumulátoru jsou ukryté pod důmyslným vodotěsným uzávěrem

 

 

Na to, že jde o kompakt, jsou dobré i další parametry, například citlivost v rozmezí ISO 125 až 3200 nebo maximální rychlost závěrky 1/5000. A protože se předpokládá, že o přístroj budou mít zájem především milovníci přírody, je snadné přepnout do režimu makro s minimální vzdáleností zaostření 1 cm.

Samozřejmostí je blesk s dosahem 12 m a třípalcový kontrastní displej OLED. Chybí sice možnost manuálního nastavení (to už bychom od kompaktu chtěli opravdu moc), jsou tu ale velmi užitečné korekce expozice směrem nahoru i dolů. Zajímavou vychytávkou je držák na filtry, předsádky a další příslušenství k objektivu.

Co však odlišuje AW110 od běžné produkce nejvíc, to je outdoorové vybavení. Kromě zmíněné vodotěsnosti to je i odolnost vůči pádům z výšky až 2 m a mrazu do -10 stupňů. Je tu integrovaný výškoměr, hloubkoměr a kompas, jejichž výstupy se promítají na displej, nechybí ani GPS a možnost zobrazení mapy. Na pravém boku je důmyslný vodotěsný uzávěr, který schovává vše, k čemu by se neměla dostat voda: akumulátor, slot paměťové karty a konektory.

Po zkušenostech se zrcadlovkami Nikon mě příjemně překvapilo opravdu jednoduché a intuitivní ovládání přístroje. Přesto tu jedna moucha ze zrcadlovek nechybí: nepohodlné a ani trochu ergonomické spouštění videa ze zadní stěny - při práci s pohyblivým obrazem je to důležitější, než se na první pohled zdá. Nijak zvlášť bleskurychlá není ani odezva na stisk spouště a v horších světelných podmínkách zaostřování občas trochu tápe - je ovšem třeba si uvědomit, že se nejedná o profi nebo poloprofi zrcadlovku.

Na našem trhu se cena pohybuje okolo 8000 Kč (+-cca 500 Kč) a za ty peníze Coolpix AW110 nabízí cestovatelům, dobrodruhům, milovníkům přírody i sportovcům opravdu hodně; Calypsophot se za svého vzdáleného potomka rozhodně stydět nemusí.

+ odolnost, vodotěsnost, kvalita snímků, pohodlné ovládání fotoaparátu

- pomalejší spoušť, nepohodlné ovládání videa

 

Co se do článku nevešlo

Do recenze určené pro časopis ekonomického zaměření (Ekonom) se pochopitelně nevejde všechno – jak kvůli předpokládanému (ne)zájmu čtenářů, tak kvůli předem stanovenému rozsahu článku. Navíc jsem měl možnost přístroj zkoušet ještě i nějaký čas po jejím odevzdání do redakce, takže tady je pár postřehů, které se do článku nevešly,  napadly mě až dodatečně, nebo jsem příslušnou zkušenost udělal až později.

Především důrazně upozorňuji na nutnost patřičného ošetření po každém focení ve vodě. To znamená otřít, nechat doschnout, teprve pak otevřít na suchém místě - a nechat nějaký čas otevřené. Neudělal jsem to a začal se potit zevnitř displej. Po výše popsané proceduře problém zmizel a už se nikdy neobjevil - ale jen proto, že jsem v tom začal být důsledný. Lze si představit, že opakování takové lapálie by elektronice uvnitř nijak neprospělo.

Pokud přístroj používáte v mořské vodě, je dobré jej před otevřením ještě proprat ve vodě sladké. Sůl je totiž asi to nejhorší, co by se dovnitř mohlo dostat. Totéž platí i o soli z potu, takže pozor při manipulaci s otevřeným krytem v horkém podnebí.

K dispozici je přístroj ve třech barevných provedeních: oranžovém, kovově modrém a "military" maskovacím. Poslední má tu výhodu, že nebudí pozornost a neplaší zvěř - ovšem, když si fotoaparát s tímto mimikry odložíte do trávy, budete ho dost špatně hledat.

nikon3

obr: Nikon Coolpix AW110, pohled na zadní stěnu. Rozměrný a kontrastní displej i jednoduché ovládání patří k přednostem přístroje. Testování prokázalo, že s odolností vůči vodě nejsou žádné problémy

 

 

U testovaného vzorku jsem narazil na problém s režimem makro: někdy malé vzdálenosti bral skvěle, jindy (a to dost často) blízké předměty vůbec nezaostřil. Možná jsem něco nepochopil, ale návod byl v tomto ohledu velmi stručný. Nedokážu také posoudit, jestli to byla jen záležitost konkrétního přístroje. Každopádně doporučuji při případném nákupu režim makro důkladně otestovat.

Za nedostatečný považuji návod k použití. Na minimalistické návody už jsem zvyklý, ale že v něm chybí i základní charakteristiky fotoaparátu – to už je trochu moc. Teprve po delším hledání jsem našel dostatečně podrobný návod na internetu, zde je odkaz. Doporučuji stáhnout a vytisknout, protože při focení v divočině nejspíš nebude připojení k dispozici.

Nenarazil jsem také na nic, co by se týkalo možnosti načasování spouště, dálkového ovládání, sériového snímání atd. Možná jsem jen špatně hledal, každopádně u fotoaparátu pro práci v přírodě v dané cenové kategorii by se přinejmenším dálková spoušť dala očekávat. Kdybych se rozhodoval pro koupi, asi bych se o to víc zajímal.

Nic to ale nemění na skutečnosti, že Nikon Coolpix AW 110 představuje univerzální přístroj hlavně pro milovníky přírody, outdooru, potápění atd. Za celkem slušnou cenu máte vodotěsný foťák (a videokameru) velikosti mobilu, který můžete brát opravdu všude – tedy i tam, kam byste zrcadlovku asi nebrali.

Jan A. Novák

obr: Nikon Coolpix A110, ze předu i ze zadu

obr: Z testování doma ve vaně. Foto: Jan A. Novák

obr: I ve vaně se najdou zajímavé náměty. Foto: Jan A. Novák

obr: Z testování v zahradním bazénu. Tuhle ponorku mi postavil táta, když mi bylo asi 8 let. Foto: jan A. Novák

 

 

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Template Tutorial: by JoomlaShack