Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Jak zachránit rodinné fotky a diapozitivy

skener1Fotografie, která dnes není v digitální podobě, jakoby nebyla vůbec. Což na první pohled nevypadá jako tragédie, protože fotografie jako digitální už vznikají. Potíže ale nastanou, když máte starší snímky na diapozitivech nebo negativech. Není to situace zas tak vzácná, protože právě na nich bývají lidé, místa nebo věci, které už neexistují - a bylo by škoda, aby zmizeli v zapomnění. V časech, kdy stopy své minulosti shromažďuje čím dál víc lidí, (ale i obcí a institucí), je potřeba digitalizace starých diapozitivů a negativů stále častější.

Co s tím?

 

Pokud snímků není moc, stačí je odnést do specializované laboratoře. Ve větším množství to ale začíná být docela nákladné, navíc výsledek je často zklamáním - jak kvalitou skenů, tak zacházením s filmy. Leckdo si proto řekne: "Proč z toho dělat vědu, když mám levný kancelářský skener s nástavcem pro skenování filmů?" Jenže naskenovaný obrázek obvykle vypadá nějak divně. Důvod je prostý: na malé políčko kinofilmu rozlišení skenerů za tisícovku nestačí, výrobci si proto pomáhají jeho softwarovým "vylepšením". Na prospektech vypadá možnost skenovat filmy dobře, ale takový obrázek obvykle nesnese ani minimální zvětšení.

Profesionální filmový skener za 10 až 15 tisíc si kvůli rodinným kinofilmům asi nikdo kupovat nebude a nejspíš ani poloprofesionální výrobky za 5 tisíc. Existuje totiž kategorie kinofilmových skenerů, které zachráncům rodinných kinofilmů vycházejí vstříc. Jedním z nich je EU3C FilmScan35 Professional.

skener2O tom, komu je produkt firmy EU3C určen, není nejmenší pochyby - obejde se totiž  v případě potřeby i bez počítače a umožňuje prohlížet obrázky v televizoru. Pro rodinné, přátelské či klubové sešlosti tedy je jak dělaný. Kvůli tomu má nejen vlastní paměť 20 MB pro ukládání snímků, ale i slot pro karty SD/MMC - může tedy sloužit jako čtečka těchto karet.

Je tu také barevný displej s úhlopříčkou 2, 4 palce, na němž je možné snímky prohlížet. A nejen to: skener disponuje funkcemi pro jednoduché úpravy (jas, vyvážení barev, otočení snímku atd.) S televizorem nebo diaprojektorem se přístroj propojuje pomocí běžného kabelu pro přenos kompozitního videa, zatímco pro připojení k počítači slouží USB 2.0. Další funkce umožňuje spustit snímky uložené v paměti skeneru jako diapásmo.

EU3C FilmScan35 Professional má v poslední verzi obrazový senzor s rozlišením 14 Mpix, což při velikosti kinofilmového políčka poskytuje velmi slušných 3300 dpi. Zdrojem světla jsou LED dávající naději na velkou životnost a mechanickou odolnost. Fotografie skener ukládá ve formátu JPEG.

Z hlediska amatérského fotografa je asi nejdůležitější způsob zakládání filmu - a i tady vyšli konstruktéři z EU3C uživatelům maximálně vstříc. Ke skeneru jsou  tři adaptéry: pro usazení čtyř zarámovaných diapozitivů, pro vložení nastříhaného filmu se šesti políčky a pro skenování nenastříhaného filmového pásu. Do adaptéru pro diarámečky se ale vejdou jen tenké bez skel. Ostatní musíme před skenování rozebrat a pracně naskládat do adaptéru pro nastříhaný film. Nelze také skenovat filmy středního formátu (6x6 a 6x9), které přitom byly zejména ve starších dobách dost rozšířené.

Nemusíme se samozřejmě omezovat jen na diapozitivy - když naskenujeme negativy (ať už barevné nebo černobílé) jednoduchou konverzí dostaneme kvalitnější obrazový soubor než skenováním pozitivní fotografie.

Oproti klasickým skenerům EU3C FilmScan35 Professional prakticky nezabírá žádné místo: při rozměrech 100x90x168 a vertikální konstrukci o něm na pracovním stole ani nevíte - a není žádný problém ho po práci strčit do šuplíku. Při ceně okolo 2800 Kč je to užitečná pomůcka pro majitele starých filmů nebo těch, kdo s přechodem na digitál váhali moc dlouho.

 

Hodnocení

+ malé rozměry, slušné rozlišení, nezávislost na PC

- nemožnost skenovat zasklené diapozitivy a středoformátové filmy

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

Komentáře   

#1 F. Hájek 2014-01-08 09:43
Prosím Vás, nemáte k tomuto přístroji podrobnější informace, nejlépe návod k použití a kde lze tento přístroj koupit? Předem děkuji za odpověď.
F. Hájek
+1 #2 j.a.n. 2014-01-08 10:17
Pane Hájku, nějaké informace, recenze a možnosti objednávek jsou tady: http://skenery.heureka.cz/eu3c-filmscan35-ii-professional-3_0-hdmi/

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates by JoomlaShack.com