Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Hledá se hrob nejslavnějších milenců starověku

kleopatra1Postava egyptské vládkyně Kleopatry inspirovala vznik mnoha uměleckých děl včetně několika velkofilmů. Přesto je kolem ní dost nejasného. Zatímco jedni mluví o neobyčejně krásné ženě, antické mince s jejími portréty ukazují nevzhlednou matrónu se skobovitým nosem. Není ani jisté, zda Kleopatra společně se svým posledním milencem Markem Antoniem opravdu spáchala sebevraždu, nebo zda jim někdo z politických důvodů nepomohl.

 

 

 

Před několika lety poprvé svitla naděje, že se mnohá z těchto tajemství podaří objasnit. Roku 2009 archeologové oznámili, že našli lokalitu s hroby slavných milenců a chystají se k jejímu podrobnému průzkumu.

"Věřím, že těla Kleopatry a Marka Antonia společně leží v chrámu Taposiris Magna nacházejícím se asi 50 kilometrů od Alexandrie, " prohlásil tehdy šéf egyptského úřadu pro dohled nad vykopávkami Zahi Hawas. "Věřím, že jsme na stopě objevu, který je významnější, než bylo objevení Tutanchamonovy hrobky." V jiných rozhovorech pro agentury byl vládce nad archeologickými nalezišti faraonské říše ještě optimističtější: "Půjde o nejdůležitější nález 21. století - už kvůli popularitě příběhu lásky a smrti Kleopatry a Marka Antonia."

 

Sebevražda s otazníky

Kleopatra byla poslední z dynastie Ptolemaiovců - potomků Ptolemaia I., generála Alexandra Velikého, který si po vojevůdcově smrti z dobytých území pro sebe urval Egypt. K moci jí dosadil římský vojevůdce Julius Caesar, který se vzápětí stal jejím milencem a měl s ní syna.

kleopatra2

 

 

obr: Bitva u Actia znamenala konec všem nadějím Antonia a Kleopatry. Barokní obraz od Lorenza Castra

 

 

 

Někteří historikové se se domnívají, že jejím záměrem bylo přesvědčit Caesara, aby přenesl centrum římské vlády do Alexandrie a společně vytvořili základ mocné orientální monarchie. To se Caesarovým spoluobčanům samozřejmě nelíbilo - není vyloučeno, že jedním z důvodů jeho zavraždění byla obava z Kleopatřina vlivu.

Kleopatra pak vsadila na jeho příbuzného a nástupce Marka Antonia. "Natolik ho uchvátila, že ji následoval do Alexandrie, " říká antický dějepisec Plútarchos. V Římě se ale mezitím zmocnil vlády Oktavianus - pozdější císař Augustius. Při bitvě u Actia spojená vojska Marka Aurelia a Kleopatry podlehla a milenci údajně spáchali sebevraždu.

"Zemřeli v době, kdy se to Oktaviánovi velmi hodilo," tvrdí britská historička a spisovatelka Joyce Tildesleyová z University of Liverpool. "Neexistuje žádný důkaz o tom, že se Kleopatra nechala uštknout hadem. Mnohem pravděpodobněji vypadá, že ji k tomu někto přiměl, nebo ji rovnou zabil."

Nalezení a otevření hrobu by mohlo tyto otázky jednou pro vždy rozřešit. A není ani vyloučeno, že tělo panovnice je mumifikované panovnice a obklopují ho pohádkové poklady.

 

Mumie a vchody do podzemí

Na počátku pátrání po místě posledního odpočinku slavných milenců byla archeoložka Kathleen Martinezová z Dominikánské republiky. Podle jejích slov ji k zájmu o Kleopatru přivedlo už během studia to, že její profesoři se o panovnici vyjadřovali spíš s despektem. Dalších čtrnáct let proto strávila hledáním skutečné podoby poslední egyptské vládkyně - a na konci této práce byla postava mimořádně vzdělané a inteligentní ženy, která musela vládnout v neobyčejně složité době.

kleopatra4

 

 

obr: Zahi Hawas a Kathleen Martinez na nalezišti Taposiris Magna

 

 

"Mluvila devíti jazyky, psala básně, vyznala se ve filosofii, " tvrdí dominikánská archeoložka. "Musela se orientovat v politice, vést války a současně být pro Egypt i bohyní. Chtěla jsem se stát něčím na způsob její obhájkyně."

Roku 2005 požádala Martinezová Hawase o povolení k vykopávkám v oblasti Abusíru. Větší množství mincí s portréty Kleopatry, keramický reliéf s portrétem muže nápadně podobného Marku Antoniovi a další nálezy ji přesvědčily, že je na správné stopě.

Místem posledního odpočinku obou milenců je zřejmě chrám Taposiris Magna v Abusíru. Vědci tu už vykopali desítku mumií vysoce postavených osob egyptské říše, které dokazují, že se tu v Kleopatřině době opravdu pohřbívalo. Za pomoci speciálního radaru také objevili vchody do podzemí, které by mohly vést k hrobkám Kleopatry a Marka Antonia. Při uvolňování jejich šachet dosáhli hloubky 35 metrů, pak ale museli další postup zastavit.

Narazili jsme na vrstvy prosycené podzemní vodou," uvedl Hawas. "Znovu se vrátíme v říjnu, až hladina podzemní vody klesne, ". Zahraniční novináři ale spekulovali, že skutečné důvody jsou možná jiné: poblíž měl své letní sídlo egyptský prezident Husni Mubarak. Jeho bezpečnostní služba netoužila po tom, aby se tu v období častých pobytů hlavy státu motali archeologové, novináři a další podezřelá individa.

Pátrání pomocí georadaru pak pokračovalo ještě roku 2011 , nepokoje v Egyptě ale další postup prací zastavily. Odpověď na otázky, jak skončil milostný příběh Kleopatry a Marka Antonia, bude muset počkat.

 

Přílohové texty:

Kleopatra VII.

kleopatra3

 

obr: Kleopatra na antické tetradrachmě. Mince naznačuje, že nebyla tak krásná, jak tvrdí legendy 

 

 

Kleopatra se narodila 69 př. n. l. v Alexandrii jako třetí dcera egyptského panovníka Ptolemaia XII. Spoluvladařkou svého otce se stala ve věku 17 let společně se svým bratrem Ptolemaiem XIII. Skutečnou moc však měli poručníci, proti nimž vystupovala s pomocí Říma.

Po dvoletém období zmatků ji na trůn definitivně dosadil Julius Caesar roku 47 př. n. l. Dne 13. června téhož roku se ze svazku Kleopatry a Caesara narodil syn. Následujícího roku i s ním odjela do Říma, po Caesarově zavraždění se vrátila do Egypta.

Roku 42 př. n. l. dostal správu východních provincií Říma na starost Markus Antonius, který se do Kleopatry zamiloval a toleroval její absolutní vládu nad zemí. Měli spolu tři děti.

Mezitím se Markus Antonius dostal do konfliktu se svým někdejším spoluvládcem nad Římem Oktavianem. V září 31 př. n. l. mu podlehl v bitvě u Actia. Když v srpnu následujícího roku vstoupil Oktavianus se svým vojskem do Egypta, Markus Antonius spáchal sebevraždu dýkou.

Kleopatra jej následovala až o několik týdnů později - 12. srpna 30 př. n. l. Údajně se nechala uštknout kobrou.

 

Taposiris Magna

kleopatra6

 

obr: Hroby na lokalitě Taposiris Magna

 

Chrám v Taposiris Magna, kde archeologové hledají Kleopatřin hrob, vznikl okolo roku 300 př. n. l. Byl zasvěcen bohu Osiridovi, který je vládcem smrti a podsvětí. Nachází se v dnešním Abusíru, který je západním předměstím Alexandrie.

V době Ptolemaiovců šlo o významnou lokalitu na pobřeží Středozemního moře s kvalitním přístavem. Jeho součástí byl maják, který představoval zmenšenou kopií legendárního alexandrijského majáku Pharos, jednoho ze sedmi divů antického světa. Většina antických staveb je dnes v rozvalinách.

 

Jan A. Novák

Psáno pro Hospodářské noviny

 

 

obr: Antonius a Kleopatra v představách tvůrců slavného velkofilmu Cleopatra z roku 1963 (Richard Burton a Elizabeth Taylor)

 

Komentáře   

#1 Valka 2014-02-19 09:22
Pozor! Chybička se vloudila, na obrázku je Kleopatra s Antoniem. Caesara hrál Harrison (mj. skvělý profesor Higgins)
#2 j.a.n. 2014-02-19 09:53
Máte pravdu, dík za upozornění. Opravuji

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Template Tutorial: by JoomlaShack