Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Posvátné tajemství mědi

copperObjev technologie výroby mědi okolo 5. tisíciletí před počátkem našeho letopočtu ukončil dobu kamennou a odstartoval revoluci dramaticky měnící celou společnost. Vědci z Univerzity v Tel Avivu nyní zveřejnili výsledky výzkumu lokality Neveh Noy v Negevské poušti, které mění pohled na to, jak změny probíhaly. Pravěké pece v Neveh Noy jsou staré přibližně 6500 let a představují nejstarší známé zařízení pro výrobu mědi.


"Měď nezískáte tak, že hodíte rudu do ohně," vysvětluje Erez Ben-Yosev z Univerzity v Tel Avivu. "Musíte dosáhnout vysokých teplot ve speciálně zkonstruované peci zabraňující oxidaci produktu. Jde o sofistikovaný postup, který představoval nejpokročilejší technologii své doby. Znali ji jen vyvolení, kteří tajemství přísně střežili."
Dosud se vědci domnívali, že se zpracovávala přímo na nalezištích, Neveh Noy ale vypovídá o něčem jiném: surovina se dovážela z lokality vzdálené 100 kilometrů. Analýza materiálů v pecích navíc vedla ke zjištění, že v každé se používal poněkud odlišný postup, takže každý výrobce mědi měl svůj vlastní recept.
Pece byly v části osady oddělené od ostatních objektů, což podporuje domněnku, že právě v té době se společnost začala rozvrstvovat - možná právě v důsledku výroby kovů. Předměty z mědi nalezené v Neveh Noy se používaly jen pro rituální účely, mnoho badatelů se proto domnívá, že výrobci kovu současně působili jako kněží nebo šamani. Ale jak ke znalosti složité technologie přišli, dál zůstává záhadou.

Jan A. Novák

copper2

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack