Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Blesk za 100 milionů dolarů je připravený k boji

f35-1Porod sice trval dlouhých 20 let, ale nyní je dítě konečně na světě: letectvo Spojených států oznámilo, že nejnovější bojové letadlo Lightning II F-35A jde do operačního nasazení. Stroj možná předznamenává historický předěl: mluví se o něm jako o posledním válečném letadle s živým pilotem.

 

"S hrdostí mohu oznámit, že náš nový zbraňový systém dosáhl stavu, kdy je schopný plného bojového nasazení," uvedl 2. června generál US Air Force Herbert Carlisle. "F-35A bude nejpočetnější stroj v našem leteckém parku, protože je schopný plnit úkoly, které by dosavadní typy nezvládly a splňuje všechny požadavky vyplývající ze současných metod vedení vzdušné války."

Prvních 15 letadel Lightning II F-35 A dostala do své výzbroje letecká základna Hill Air Force Base v Utahu. Společně s nimi sem dorazilo také 21 pilotů vycvičeného pro tento typ. Už loni v červenci nastoupilo do služby 10 Lightningů II verze F-35C přizpůsobených pro operace z palub letadlových lodí.

"Zařazení F-35A do výzbroje US Air Force je jasný signál pro všechny naše přátele ve světě, že jsme schopní plnit své závazky," prohlásil na tiskové konferenci generálporučík Chris Bogdan.

 

Pátá generace


Historie Lightningu II začala roku 1996, kdy byl zahájen program Joint Strike Fighter (jednotné útočné bojové letadlo), jehož cílem bylo vyvinout univerzální jednomotorový stroj, který by nahradil dosavadní velké množství typů používaných v americkém letectvu, na prvním místě legendární stíhačky F-16. Tím by se výrazně snížily náklady na provoz a údržbu. Výroba ve velkých sériích by také snížila pořizovací cenu.

f35-2

 

 

obr: Lightning II F-35 se dočkal operačního nasazení v US Air Force

 

 

Současně tím mělo vzniknout bojové letadlo nové, v pořadí už páté generace, od níž se požaduje co nejmenší radarový odraz (technologie stealth), univerzální použití a vysoké manévrovací schopnosti. (gripeny sloužící v českém letectvu jsou zařazovány do generace 4+, stejně jako západoevropské letadlo Eurofighter)

Kromě neviditelnosti na obrazovkách radarů F-35 ve srovnání s F-16 při stejné schopnosti manévrování větší dolet, prostor na zbraňové systémy uvnitř trupu (snižuje se tak radarový odraz) a větší odolnost proti poškození v boji. Kromě již zmíněných verzí A a C, existuje ještě verze B schopná přistávat kolmo a startovat na velmi krátké dráze - stejně jako známé britské harriery.

Kromě toho existují modifikace pro země, které si lightningy objednaly (Norsko, Izrael, Kanada a řada dalších; vzhledem k současné situaci bude zajímavý osud záměru Turecka získat 100 kusů).

F-35 postupně nahradí ve výzbroji US Air Force všechny starší typy, nebude ale sám - druhým strojem tvořícím páteř amerického letectva se stane Raptor F-22. Jde o ještě pokročilejší letadlo generace 5+, které má dva motory. F-35 a F-22 mají řadu komponent a systémů společných, což celý vývoj značně zlevnilo.

Momentálně na světě neexistuje jiný typ, který by byl schopný se Raptoru postavit. Takové ambice má jen ruský Su T-50, který však stále zůstává ve stádiu vývoje.

 

Poslední letadla s živými piloty


Počáteční fázi vývoje F-35 dostaly na starost dvě firmy - Lockheed Mardin a Boeing, roku 2001 se ale výběrové komisi víc líbil prototyp X-25 od Lockheed Martin a tato firma pak dál pokračovala ve vývoji. Už roku 2006 vznikl první sériově vyrobený kus a krátce na to začalo zalétávání. O tom, že vychytávání much nebylo jednoduché, svědčí dalších deset let do operačního nasazení. Celý vývoj přišel americké daňové poplatníky na přibližně 60 miliard dolarů.

F35-3

 

 

obr: Verze F-35 B umí startovat a přistávat kolmo

 

 

Předpokládá se, že celkem bude vyrobeno 2443 kusů Lightning II F-35, z toho 1763 zůstane doba, zbytek půjde na export. Pro Lockheed Martin to je elixír života - už nyní vykazuje za poslední čtvrtletí o 6 procent vyšší příjmy ve srovnání se stejným obdobím loňského roku; vyjádřeno v dolarech to dělá nezanedbatelných 244 miliónů.

Cenu jednoho exempláře většina médií udává 100 milionů dolarů, ve skutečnosti to je ale trochu složitější, protože ceny se výrazně liší podle verzí. Nejdražší je pochopitelně varianta B se svislým startem a přistáním, kterou si můžete pořídit za rovných 108,1 mil. USD. Pokud byste chtěli ušetřit, volte verzi A za 83,4 milionů dolarů.

Jestli ale provozujete letadlovou loď, pak vám nezbude než sáhnout po provedení C za 93,3 miliony USD. Vyznačuje se především sklopnými křídly, větším doletem a zpevněným podvozkem, kvůli startům a přistáním na letových palubách. Náklady na celý program od prvních studií až po konec operačního provozu se odhadují na 1,5 bilionů dolarů.

Předpokládá se, že Lightning II a Raptor vydrží ve výzbroji US Air Force nejméně půl století, pak nastoupí generace šestá, na níž se ale už nyní pracuje. Půjde o bezpilotní stroje, takže budou schopné manévrování, jaké by pilot nepřežil. Hmotnost a prostor ušetřený na potřebách pro podporu života bude možné využít pro zvětšení zásob paliva a další výzbroj. S lightningy a raptory tak zřejmě skončí jedna velká a slavná éra vzdušného válčení.

 

Jan A. Novák

psáno pro iHned.cz

f35-4

 


Lightning II F-35A

 


výrobce: Lockheed Martin

určení: univerzální bojový stroj

posádka: 1

délka: 15,4 m

rozpětí: 10,7 m

maximální vzletová hmotnost: 31,8 t

maximální rychlost: 1 930 km/h (Mach 1,6)

dolet: 2200 km

dostup: 18,3 km

 

 

 

 

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack