Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Česká firma připravuje letadlo s kolmým startem

zuri1Malá letadla s kolmým startem pro provoz v městských aglomeracích se začínají přesouvat ze sci-fi do reality. Do oblasti, která se nazývá UAM (urban air mobility) vstoupili přední světoví hráči v leteckém průmyslu jako jsou společnosti Boeing, Airbus, Embrarer, stejně jako automobilové a elektronické firmy, například Honda, Toyota a Hyunday nebo americká kosmická agentura NASA. Malé letadlo s kolmým startem (VTOL - vertical take off and landing) vyvíjí i český start-up Zury, který roku 2017 založil podnikatel Michal Illich.

 

Letadla VTOL startují kolmo jako vrtulníky, poté ale přecházejí do horizontálního letu překlopením pohonných jednotek. To umožňuje dosahovat větších rychlostí a úspornějšího letu. Zatím poslední verze stroje Zuri 2.0 se začátkem letošního roku poprvé úspěšně vznesla do několikametrové výšky. Cílem testu především bylo ověřit schopnost kolmého startu a visení ve vzduchu.

Mnoho problémů však ještě zbývá k dořešení, na prvním místě přechod z kolmého startu do horizontálního letu. Proto začala firma Zuri spolupracovat s týmem leteckého inženýra Martina Hromčíka z Katedry řídící techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT.

"Pohybujeme se na hodně novém a neprobádaném území," říká Martin Hromčík. "Naší výzvou je vymyslet dobrou strategii řízení pro přechod z kolmého na vodorovný let a obráceně. Jde přitom hlavně o stoprocentní spolehlivost a bezpečnost i při turbulencích a poryvech větru, a také o efektivitu a spotřebu.

Pohon Zuri 2.0 je koncipován jako hybridní: v trupu je turbina pohánějící generátor, který přes sadu akumulátorů zásobuje elektřinou osm motorů - čtyři na křídle a další čtyři na zadní ploše. Vrtule míří při startu a přistání vzhůru, pro vodorovný let se překlápějí do horizontální polohy. Stroj má mít při cestovní rychlosti 300 km/h dolet 700 km a vznese se z plochy 26 x 26
metrů. Má být vyráběn jak v osobní, tak i v nákladní verzi.

 

zuri2

 

obr: Český stroj Zuri kombinuje přednosti vrtulníku a klasického letadla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan A. Novák

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack