Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

100 let WW1 (07): Fronta v Dolomitech

dolomity1Tahle publikace je bez přehánění fenomén českého knižního trhu: nejen proto, že se podrobně věnuje úseku našich dějin, který zatím nikdo tak důkladně nezpracoval, ale především proto, že autor si ji vydal sám vlastním nákladem a přesto vyšla už sedmkrát. Zájem je o ni pořád navzdory tvrzení profesionálních nakladatelů, distributorů a knihkupců, že "tohle nikoho nebude zajímat".

 

 

 

Výročí sto let od vypuknutí první světové války konečně přitáhlo pozornost i k této dosud spíš opomíjené etapě moderních dějin, asymetrie pohledu ale stále trvá. Slyšet je buď o velkých bitvách západní fronty, nebo o těch Češích, kteří se dali k legiím v Rusku - přestože mnohem víc našich vojáků bojovalo až do konce (a leckdy i padlo) v barvách Rakousko-Uherska. Stejně tak mimo ohnisko zájmu zůstává italská fronta, kam odvedenci z našich zemí odcházeli ve velkém počtu. Z hlediska válečného vývoje sice nepatřila k těm nejdůležitějším, bojovalo a umíralo se tady jako všude jinde. A právě tuhle mezeru skvěle vyplňuje Čepelkova kniha. Přesněji řečeno: mapuje průběh války na úseku s nejextrémnějšími podmínkami, tedy na frontě v Dolomitech.

dolomity3

 

 

obr: Válečné hrůzy v Dolomitech ještě násobily vysokohorské podmínky

 

 

O válce se dá psát různě - a ne každý autor to zvládne, protože odborné zázemí k napsání textu, který by se dal číst, zdaleka nestačí. Milan Čepelka se přes toto úskalí přenesl skvěle, především tím, že válku nezkoumá jen ze zorného úhlu historiků nebo stratégů, ale očima především jejích přímých účastníků.

Samozřejmě se u každé operace dovíme o co šlo, hlavně ale pomocí citátů z deníků, pamětí a vzpomínek přímých účastníků při četbě prožíváme to, co prožívali oni ve skutečnosti. Přitom v Dolomitech sílu jejich hrdinských činů i strádání ještě umocňovaly podmínky velehor: laviny, mráz, strmé srázy propastí, boje vedené pomocí tunelů a podkopů, technické problémy zásobování i evakuace raněných v extrémním terénu...

Jakkoliv je utrpení frontového vojáka první světové války pro dnešního člověka prakticky nepředstavitelné (a utrpení vojáků v Dolomitech bylo ještě znásobené vysokohorskými podmínkami), teprve autentičnost Čepelkova pojetí umožní čtenáři si uvědomit, že válka není jen předloha pro velkolepé romány, filmy nebo počítačové hry - že jde o skutečné lidské neštěstí. U té, které jsme si zvykli říkat "první světová" o to větší, že k nepřátelství mezi vojáky válčících stran neexistoval reálný důvod a že ji vlastně nikdo nevyhrál, pouze uškodila Evropě jako celku. Autor nikoliv náhodou nejednou zdůrazňuje, že v Dolomitech pak vojáci obou stran mezi sebou po válce navázali trvalá přátelství.

Čepelkova kniha není jen strhující četbou pro milovníky válečné literatury, ale také cenným průvodcem po jednom z nejkrásnějších alpských masivů. Seznamuje s geologickými a přírodními podmínkami, především ale podrobně informuje o turistických trasách a místech, kde se boje odehrávaly i o současném stavu památek na tamní boje.

Na rozdíl od prvního vydání, které představoval jen útlý sešit nemající daleko k samizdatu, je sedmé vydání Fronty v Dolomitech profesionálně zpracované dílo se vším všudy - včetně velkého množství fotografií jak historických, tak dokumentujících současný stav.

Jan A. Novák

 

UPOZORNĚNÍ:

Knihu je možno objednat na mailové adrese autora Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

BIBLIOGRAFIE:

Čepelka, M.: Fronta v Dolomitech. Sedmé upravené vydání. Praha, vlastním nákladem 2014, 318 s.

Komentáře   

+1 #11 j.a.n. 2014-08-22 10:27
Heinlein psal dobře - Problém tohohle modelu je, kdo bude posuzovat, jak se občan zasloužil (už vidím, jak by to dopadlo v Česku...). Pokud vím, tak v 19. století bylo volební právo odstupňované podle majetku a placení daní - problém zase ale byl v tom, že ti ostatní dělali revoluce. Přesto mi takový model připadá nejlepší, protože jako jediný zabraňuje tomu, aby si neschopní a líní neodhlasovali život na úkor schopných a pracovitých

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack