Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

S lučním koníkem až na Mars

grasshopper1V polovině srpna stála na testovací základně McGregor v Texasu věc, která na první pohled vypadala jako hodně odbytá raketa - spíš roura opatřená jakýmsi stojanem z několika trubek. Jako skutečná raketa v oblaku ohně také odstartovala, jenže po několika stovkách metrů začala zpomalovat a nakonec se ve vzduchu zastavila úplně. Zatímco pořád stála na ohnivém sloupu, provedla několik manévrů, a pak začala zase pomalu klesat. Nakonec s přesností vrtulníku přistála na stejném místě, odkud vzlétla, a oheň pod její zádí zmizel.

 

 

Právě proběhl další úspěšný test stroje, který by mohl přinést revoluci v letech do vesmíru. A který nepostavila žádná státní agentura, ale soukromá firma. Jmenuje se Grasshoper (luční koník) a patří společnosti SpaceX - stejné, jejíž kosmická kabina Dragon už dvakrát úspěšně odstartovala do vesmíru a jednou se spojila s Mezinárodní kosmickou stanicí.

 

Město na Rudé planetě

SpaceX má i vlastní řadu raketových nosičů Falcon pro dopravu na oběžnou dráhu. Grasshoper slouží pro ověřování technologií, díky nimž by mohly tyto rakety po splnění úkolu zase přistát a připravit se na další let. Kdyby se to povedlo za přijatelných nákladů, znamenalo by to revoluci v kosmické dopravě.

grashopper2

 

obr: Grasshopper se chystá ke skoku - a stejným způsobem na rampě opět přistane

Foto: SpaceX

 

Ale nejen to - stejným způsobem přistávají i výsadkové moduly na Měsíci a na planetách. Zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk už několikrát naznačil, že právě o to mu jde.

"Mým klíčovým cílem je vyvinout technologii pro dopravu velkého množství lidí a nákladů na Mars," řekl letos v červenci reportérovi časopisu Guardian. "Konečným záměrem je kolonie s 80 000 obyvateli na Rudé planetě. Jenže taky musíme z něčeho platit účty, takže pracujeme pro NASA a vypouštíme satelity pro komunikaci, GPS, dálkový výzkum Země a vědecké instituce..."

A už dříve při jiné příležitosti prohlásil: "Jedním z dlouhodobých cílů naší společnosti je zlevnit lety do vesmíru. Tak aby jednou každý, kdo se pro to rozhodne, mohl odletět na Mars se vším, co k tomu potřebuje a začít tam budovat novou civilizaci."

 

Tři splněné sny

Společnost SpaceX (Space Exploration Technologies Corporation) založil roku 2002 Elon Musk, jeden z otců elektronického platebního systému Pay Pal.

grasshopper3

 

obr: Elon Musk u kosmické lodi Dragon,kterou vyvinula jeho společnost SpaceX

Foto: SpaceX

 

 

Narodil se roku 1971 v jihoafrické republice a díky svému otci už od dětství propadl novým technologiím. Když mu hrozila služba v jihoafrické armádě, odešel do Kanady a později do Spojených států, kde nakonec vystudoval nepříliš obvyklou kombinaci oborů (ekonomii a fyziku) na University of Pennsylvania. Poté ještě absolvoval doktorský stupeň na Stanfordu v oborech aplikovaná fyzika a materiálové technologie.

Podle vlastních slov se Musk už v dětství rozhodl, že udělá díru do světa hned ve třech klíčových sférách najednou: na poli internetu, alternativních energií a kosmických technologií. První splnil roku 1999, kdy se stal jedním ze zakladatelů firmy X.com zavádějící elektronický platební systém PayPal. Roku 2002 systém koupila společnost eBay za půldruhé miliardy dolarů, z nichž Muskovi říkalo pane 11,7 procent.

Tak se před ním otevřela cesta k druhému cíli, jímž byl vesmír. Z peněz za PayPal Musk v červnu 2002 vyčlenil 200 milionů dolarů na založení společnosti SpaceX. Nazapomněl ale ani na svůj třetí cíl. Vlastní společnost Tesla Motors vyvíjející a prodávající elektromobily.

 

Řízený pád

Podle Muska by technologie SpaceX umožňovala let na Mars už dnes, kosmická loď by se ale musela sestavovat na oběžné dráze z dílů dopravených raketami Falcon. Momentálně neexistuje nikdo, kdo by byl ochotný to zaplatit. Pokud se ale podaří udělat z Falconů opakovaně použitelný nosič, situace by se dramaticky změnila.

grasshopper4

 

obr: Technici společnosti SpaceX na testovacím stavu zkoušejí prvky pro kosmické nosiče, které by byly opakovaně použitelné

Foto: SpaceX

 

A tak SpaceX pracuje na druhé verzi Grasshopperu (1.1), která je větší a bude už mít stejné motorové uspořádání jako raketa Falcon 9. Z několika stovek metrů dosažené výšky se stanou kilometry, demonstrátor přitom bude překračovat rychlost zvuku.

Je tak trochu symbolické, že testy Grasshopperu 1.1 se budou odehrávat na loni dokončené základně Spaceport America v Novém Mexiku, která má sloužit kosmické turistice. SpaceX se o ni dělí mimo jiné i s Virgin Galactic Richarda Bransona, která odtud chce podnikat turistické lety na hranici vesmíru ve své kosmické lodi SpaceShipTwo.

Lidé ze SpaceX také chtějí už konce roku zabudovávat technologie Grasshopperu do prvních stupňů raket Falcon při běžných komerčních startech. Po oddělení stupně by se tak během pádu na zem zkoušely v provozních podmínkách. Kdy se ale začnou Falcony opravdu vracet z letu nepoškozené, to se zatím SpaceX neodvažuje odhadnout.

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

 

obr: Elon Musk už má všechno, co ke splnění svých snů potřebuje, včetně raketových nosičů Falcon

 

obr: Technologie testované v Grasshopperu mají jednou sloužit i při výzkumu osídlování Marsu

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates from JoomlaShack