Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Čeští astronomové a Evropská jižní observatoř

esoOd pondělí 14. do středy 16. dubna 2014 se v Praze  odehrává  mezinárodní konference o Evropské jižní observatoři, která má připomenout a částečně i zhodnotit sedm roků členství České republiky v této nevládní organizaci - Evropské jižní observatoři (ESO). Na konferenci se sjeli významní zástupci Evropské jižní observatoře a zúčastnili se jí reprezentativní zástupci české astronomie.

 

 

Na konferenci vystoupují významní čeští astronomové a představují práce, projekty a jejich výsledky ve spolupráci s ESO. Jsou tu ale také čeští astronomové pracující s nejvýkonnějším dalekohledem světa - Very Large Telescope na hoře Paranal v Chile, ESO a na dosud vůbec největším vědeckém projektu Atacama Large Millimeter/submilllimeter Array v Chile, ESO (Stanislav Štefl, Petr Kabath).  

Pořadatelem je Astronomický ústav AV ČR ve spolupráci s Ústavem teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a Astronomickým ústavem Univerzity Karlovy.

Tisková zpráva Astronomického ústav AV ČR

Komentáře   

#1 Valka 2014-04-18 05:16
Dovolím si k tomu dodat (co mne fascinuje), že ALMA je (zatím) soustava 66(!) radioteleskopů o průměru 12 a 7 metrů ...
#2 olga zadinova 2014-06-17 14:57
jaká možnost členkou. zda také bývají kosmické lety jako v některých státech pro veřejnost, jestliže jsou ještě takové možnosti, takže bych odletěla popř. také.

Olga

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack