Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Astronomické dny pro veřejnost

astrday1Pro všechny zájemce o oblohu a vesmír – děti i dospělé – je určený mimořádný program, který bude v květnu probíhat napříč Českou republikou. Například na Jizerku do Jizerské oblasti tmavé oblohy zavítá za dětmi Krtek astronaut a pro dospělé zde přednese přednášku o zákulisí předpovědi počasí Alena Zárybnická. Takových setkání se v květnu uskuteční sedm na šesti různých lokalitách.

 

 

V květnu proběhne na několika místech České republiky a na jednom místě na Slovensku program astronomických dnů, které jsou spojeny s oblastmi, které buďto již byly vyhlášeny jako oblasti tmavé oblohy nebo se v blízké budoucnosti o něčem takovém uvažuje. První už proběhl 1. května ještě před tím, než jsme mohli zprávu zařadit na Novákoviny, další se ale chystají.

astroday2Program je určen pro laické zájemce, prostě pro nejširší veřejnost. Vstup zdarma.

Návštěvníci si budou moci poslechnout přednášky a za jasného počasí se budou moci podívat dalekohledy, ve dne na Slunce a sluneční skvrny, večer a v noci na noční oblohu - např. na planety Jupiter a Mars, ale také na hvězdokupy, mlhoviny či vzdálené galaxie.

Dozvědí se, proč je obloha ve městech světlá a je na ní vidět málo hvězd a proč tmu potřebujeme nejen pro astronomická pozorování, ale i pro zdravý život lidí, živočichů i rostlin. Spojujícím tématem je tedy ochrana před světelným znečištěním a tmavá obloha pro další generace.

Pořádáno ve spolupráci astronomů a ochránců přírody. 

 

Podrobný program v jednotlivých místech ČR najdete zde

Více o problematice světelného znečištění např. zde

 

PROGRAM:

8. 5. - Astronomický den v Beskydské oblasti tmavé oblohy

8. 5. - Astronomický den v Podyjí

9. 5. - Astronomický den v Poloninách

10. 5. - Astronomický den na Jizerce

16. a 17. 5. - Astronomické večery v Bílých Karpatech

 

Pavel Suchan, Česká astronomická společnost

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates from JoomlaShack