Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Na Vysočinu dopadl meteorit, začal závod mezi vědou a byznysem

bolid1Jasný záblesk prozářil nebe nad Moravou a částí Čech v úterý odpoledne. Snímky, které pořídily automatické kamery na několika hvězdárnách, naznačují, že části tělesa mohly dopadnout v širším okolí Žďáru nad Sázavou. Po kamenech z vesmíru se intenzívně pátrá, přesnější lokalizaci však vědci tají, aby je nepředstihli hledači meteoritů pracující pro sběratele a obchodníky s meteority. Pro astronomy tak začal závod mezi vědou a byznysem, protože obchodování s kosmickým kamením je velmi výnosným podnikáním.

 

Má se za to, že hledači mají šance najít jeden větší kus o hmotnosti až jednoho kilogramu o průměru okolo 10 centimetrů a ke stovce malých úlomků. Astronomové se je vydali hledat už ve středu, ale zatím bez úspěchu, proto se snažili zpřesnit výpočty dráhy tělesa v atmosféře a pátrají dál.

Současně vyzývají všechny, kdo objekt viděli, aby detaily pozorování nahlásili na web Astronomické společnosti AV ČR (www.asu.cas.cz/verejnost-a-media/hlaseni-bolidu), nebo nejbližšímu astronomickému pracovišti.

bolid2

 

 

obr: Jasný bolid. Většina těles přétajících z vesmíru shoří v atmosféře, jen ty největší dopadnou až na zem a jsou žádané vědci i sběrateli

ilustrační foto

 

 

Snímky ze speciálních kamer naznačují, že obloha se rozzářila v 17:16 středoevropského času a úkaz jasnější než planeta Venuše trval asi 6 vteřin. Záblesk byl tak jasný, že prozářil mraky i tam, kde obloha nebyla zcela jasná.

Úkaz lidé zaznamenali na širokém pásu území od Kroměříže a Otrokovic až po severovýchodní Čechy.

Záběry astronomických kamer také prozradily, že světelná dráha na obloze měřila přibližně 170 kilometrů. Těleso obíhalo Slunce po protáhlé elipse sahající daleko za dráhu Marsu.

 

0tunguz-sm

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

TIP:

Víc o meteoritech obyčejných i záhadných najdete v mé knize Tunguzský meteorit, kterou je možno objednat zde

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Hledání meteoritů podle snímků z astronomických kamer má v Česku dlouhou tradici. V dubnu 1955 se pomocí takového systému podařilo poprvé na světě nasnímat záblesk bolidu a poté na základě snímků najít na zemi i jeho pozůstatky. Čtyři kusy meziplanetární hmoty pak podle míst nálezů dostaly jména Luhy, Velká, Hojšín a Dražkov. Největší z nich vážil 4,5 kilogramu. Těleso známé jako Příbramský meteorit tak vstoupilo do historie světové astronomie.

 

Jan A. Novák

Psáno pro iHned.cz

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack