Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Kaaba, posvátný kámen muslimů

kaaba1Muslimové a jejich víra jsou v současnosti středem pozornosti z důvodů spíš temných a přesto (nebo možná právě proto) o nich víme vlastně málo. Minulost islámského světa bývala i radostnější a svého času svou vzdělaností a tolerancí dokonce převyšoval tehdy barbarskou Evropu. Ukrývá i záhady, mezi něž patří také podstata a obsah pověstné svatyně v Mekce.

 

 

Významným symbolem islámu nadaným velkým historickým potenciálem je Černý kámen, al-Hajar-ul-Aswad, uchovávaný v saudskoarabské Mekce, kam k němu směřují muslimové z celého světa. Podle islámské tradice spadl z nebe za časů Adama a Evy. Zpočátku byl zcela bílý (některé typy chondritů opravdu jsou pod povrchovou krustou šedobílé), postupně však zčernal hanbou nad lidskými hříchy.

kaaba2

 

 

obr: Vnitřní uspořádání svatyně v Mecce

Kresba: Wikipedie

 

 

Kámen spadlý z nebe byl dlouho skrytý lidským očím v hoře Abu Qubais blízko Mekky, později jej však odtud vyzdvihl archanděl Gabriel a předal Abrahamovi k uctívání.

Když přišel do Mekky prorok Mohamed, stal se svědkem sporů o kámen mezi místními klany. Postaral se tedy o to, aby se kultovní předmět naopak stal jednotícím prvkem nového náboženství.

To, co se nazývá Černý kámen, je ve skutečnosti víc úlomků, které jsou dnes shromážděny ve stříbrném obalu. Není však pochyb o tom, že původně šlo o jeden objekt, nejspíš fragment většího meteoritu (snad uhlíkatého chondritu) nebo meteorického skla.

Podle jedné hypotézy pochází z lokality Wabar ležící více než tisíc kilometrů východně od Mekky v nehostinné poušti vnitrozemí Arabského poloostrova. Jsou zde četné krátery s mnoha úlomky sklovité hmoty, která zřejmě vznikla při dopadu velkého kosmického tělesa. Největší kráter má průměr asi 100 metrů a hloubku přes 12 metrů - a to i navzdory tomu, že celá staletí do něj pouštní bouře přinášely tuny písku. Možná nikoliv pouhou shodou okolností sem arabské pověsti kladou legendární město Iram, které bůh zničil nebeským ohněm kvůli hříchům jeho obyvatel.

 

0tunguz-sm

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

TIP:

Text je ukázkou z knihy Tunguzský meteorit, záhada na víc než jedno století. V knihkupectvích již není, je však možné ji objednat na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

Legenda znovu ožila, když tu roku 1980 radarové snímky pořízené z raketoplánu Challenger odhalily podzemní struktury, které jsou s velkou pravděpodobností zbytky starých karavanních cest. Podle nich se pak podařilo vystopovat i zaniklé lidské osídlení v dnes zcela pusté a bezvodé oblasti, kde teploty v létě často přesahují 50 stupňů.

kaaba3

 

 

obr: Jeden z meteoritů z lokality Wabar. Podle některých hypotéz pochází Černý kámen právě odtud,poslední výzkumy to však spíš vyvracejí - zdejší meerorické pole je patrně mnohem starší. Původ posvátného kamene muslimů zůstává stále záhadou

 

 

Fantazie se nyní může rozjet na plné obrátky. Spojitost města zničeného kosmickou silou s posvátným objektem muslimů vypadá lákavě, leckdo si ale v této souvislosti jistě vzpomene také na Sodomu.

A Matvjěj Agrest, ruský předchůdce Ericha von Dänikena, s nímž jsme se už na stránkách této knihy setkali, dával podobné sklovité plochy v lybijské poušti do souvislosti atomovými motory mimozemských vesmírných lodí...

Výsledky zkoumání lokality Wabar však spojení impaktu a Černého kamene spíš vyvracejí. Zatímco starší studie odhadovaly jeho stáří na 6000 let, podle novějších dopadl do pustiny meteorit o původní hmotnosti asi 3500 tun před pouhými třemi staletími.

Odpovídají tomu dokonce i zmínky v arabské literatuře, které umožňují událost datovat ještě přesněji: na 1. září roku 1704. Popisují ohnivou kouli letící toho dne nad městem Tarim vzdáleném od impaktu přes 600 kilometrů. Původ posvátného kamene Arabů, stejně jako původce zkázy tajemného Iramu tedy bude nutné hledat jinde.

 

Jan A. Novák

obr: Jeden z úlomků Černého kamene na starší kresbě

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack