Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Jak pozorovat a fotit kometu Neowise

kom1"Až příště přiletí, my už tu nebudem...", zpívá Jarek Nohavica - sice o jiné kometě, ale o té současné jménem Neowise to platí také. Navíc je to jedna z mála komet, která je opravdu dobře vidět pouhým okem, což se poštěstí tak jednou dvakrát za lidský život. Teď zrovna jsou k jejímu pozorování nejlepší podmínky - a je na co se dívat (i co fotit), takže jsem tu shrnul své zkušenosti z prvních pokusů o focení pro ty, kdo by to chtěli zkusit taky.

Kometa Neowise (podle hvězdných katalogů má oficiální název C/2020 F3) patří k takzvaným dlouhoperiodickým kometám: z toho mála, co zatím víme o její dráze, se vrátí nejdřív za 4500 let, ale možná až za 6800 let, takže šance ji vidět podruhé, opravdu moc není - leda že byste se kamarádili s nějakým alchymistou, co má elixír života. Jméno Neowise, pod nímž ji zná laická veřejnost, dostala podle kosmické sondy (infračerveného orbitálního dalekohledu NASA téhož jména), která ji 27. března 2020 objevila.

Neowise je nejen dobře vidět, takže tvoří velmi působivou ozdobu nočního nebe, ale při dobrých podmínkách jde spatřit i další její unikát: má dva ohony. Ten silnější zakřivený a nažloutlý se skládá z prachových částic, slabší, modravý a rovný (na hranici viditelnosti a jen za dobrých podmínek nebo na kvalitních fotkách) tvoří ionty hnané magnetickými poli.
Kometa se pohybuje poměrně nízko nad severním obzorem, což limituje místa, odkud je vidět. Nejlépší je najít si vysoký nezalesněný kopec s výhledem na sever. Na mé chalupě, kde jsem ji fotil, tím směrem oblohu bohužel přezařuje Praha, i tak ale byla kometa dobře patrná. Přesto je lepší najít si lokalitu, kde tím směrem není husté osídlení. V Praze bych to viděl na severní svah Ládví (nejspíš na skále u hvězdárny) - a chystám se to co nejdříve vyzkoušet.

Pokud v noci rádi spíte, tak budete mít dilema: kometa nebo postel? Do slušné vzdálenosti nad obzor se totiž Neowise dostane až po půlnoci, a když vydržíte aspoň do dvou, bude to ještě lepší.

kom2

 

 

obr: Kometa Neowise nad severním obzorem. Foceno Nikon D7500, objektiv 70 mm, ISO 3500, expoziční automatika +3EV

 

 

Místo na obloze, kde hledat, obvykle astronomové laikům přibližují souhvězdími - jenže ty ve skutečnosti většina lidí nezná a navíc na obloze přezářené civilizací stejně nejsou moc vidět. Kromě jediného, jímž je Velký vůz. Takže si spojte toto souhvězdí s nejbližším obzorem a podívejte se kousek vpravo: tam je Neowise. Je opravdu výrazná, takže ji za dobrých podmínek nepřehlédnete. Ještě víc si ji užijete, když budete mít sebou triedr.

Ale úplně nejvíc vidí slušný fotoaparát, což je i jeden z důvodů, proč se pokusit o fotky. Nemusíte mít nutně profesionální zrcadlovku, stačí každý foťák, který umožní aspoň manuální nastavení citlivosti, korekci expozice a ruční zaostřování (viz dál). Bezpodmínečně nutné je mít stativ a použít samospoušť nebo dálkovou spoušť, abyste snímek nerozhýbali, protože expozice jsou poměrně dlouhé.

Pokud máte možnost manuálního nastavení foťáku, nastavte citlivost na hodnoty aspoň ISO 1000 (já ale použil až 3200) otevřete clonu naplno a expozici dejte o několik stupňů vyšší, než vám radí automatika. Konkrétně mě vyšly nejlepší snímky při zvýšení o tři stupně (+3EV). Nepotřebujete teleobjektiv; kometa nejlépe vynikne, když je v záběru společně s obzorem a dalšími hvězdami.

Kapitolou samo o sobě je zaostření. Na to, aby ho zvládla automatika, jsou kometa i ostatní hvězdy moc slabé. Když máte možnost zaostřit manuálně, stačí otočit kruh zaostřování na doraz (ale pozor: u některých objektivů to nemusí odpovídat přesně nekonečnu). Hodně se dá vylepšit v počítačové postprodukci, přinejmenším zvýšením kontrastu.

Jo a ještě něco, nezapomeňte si vzít dobrou čelovku a teplý svetr.

kom3


Jan A. Novák

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: from JoomlaShack