Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Pomozte vědcům najít meteorit

bbolid0Pád mimořádně jasného bolidu, který 8. listopadu proletěl nad severovýchodními Čechami, zachytilo hned několik speciálních kamer pro sledování oblohy. Astronomům se díky tomu podařilo přesně stanovit jeho dráhu a určit i kam nejspíš dopadly jeho zbytky. Pátrání odborníků na místě však nebylo úspěšné, a tak o 10 dní později astronomové zveřejnili oblast dopadu v naději, že pomůže veřejnost - a že případný nález nepadne do rukou obchodníků s meteority.

 

"Přesně v 18 hodin, 11 minut a dvě sekundy středoevropského času 8. listopadu 2020 vstoupil do zemské atmosféry meteorit o hmotnosti přibližně 20 kilogramů a začal svítit ve výšce 88 kilometrů nad Hejnicemi v Jizerských horách," uvedl tiskový mluvčí České astronomické společnosti (ČAS) Pavel Suchan. "Těleso se v té době pohybovalo rychlostí 16 km/s po velmi strmé dráze... Maximální jasnosti dosáhl ve výšce 33 kilometrů, v této fázi mohutně brzdil a rozpadal se."

 

Jasný jako úplněk

Kdo byl v té chvíli v Jizerských horách a neměl nad hlavou mraky, nejspíš zažil něco, co se hned tak někomu nepoštěstí. Oblohu prozářilo jasné světlo a napříč souhvězdími prolétl zářící předmět velikosti měsíčního úplňku.

bbolid1

 

 

obr: Kamera Evropské bolidové sítě. Foto: Astronomický ústav AV ČR

 

 

Nešlo o UFO, byl to bolid - světelný jev doprovázející poslední okamžiky života malého asteroidu, který po miliardách let kroužení kolem Slunce měl tu smůlu, že se mu do cesty připletla Země.

Česká astronomie má dlouhou tradici v pozorování těchto těles a v budování sítě automatických kamer, které dokumentují jejich srážky se zemskou atmosférou. Úkaz tak kromě očitých svědků "vidělo" i několik stanic Evropské bolidové sítě řízené Astronomickým ústavem AV ČR v Ondřejově.

Jejich kamery kromě fotografování umí zaznamenat čas, polohu, směr a rychlost objektu. Díky tomu mají vědci přesnou představu o tom, co se 8, listopadu nad severní částí Čech odehrálo.

"Navíc přesný průběh svícení bolidu byl zaznamenán velmi rychlými fotometry na všech stanicích naší sítě," dodává Pavel Suchan. "Tyto unikátní přístroje, které jsou součástí našich kamer, registrují bolidy v jakémkoliv počasí. Jejich časové rozlišení je 5000 vzorků za sekundu. Slouží k přesnému určení času přeletu bolidu, jeho jasnosti a detailnímu modelování jeho rozpadu během průletu atmosférou."

 

Výzva pro nálezce

Původní těleso (tzv. meteroid) nejspíš pocházelo z v nitřní části pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem. Pohybovalo se sluneční soustavou po mírně excentrické dráze skloněné k rovině ekliptiky (tj. rovině, po níž Země obíhá kolem Slunce) o 20 stupňů.

bbolid2

 

 

obr: Poslední chvíle života malého asteroidu nad Jizerskými horami zachycené jednou z kamer Evropské bolidové sítě. Foto: Astronomický ústav AV ČR

 

 

Nejvzdálenější bod dráhy se nacházel za drahou Marsu, zatímco ke Slunci se těleso přibližovalo o trochu víc než naše planeta - dokud nenarazilo do její atmosféry. Třením o vzduch se rozžhavilo a začalo rozpadat.

"Bolid pohasl ve výšce 20 km nad jižní částí Jizerských hor, dodává Pavel Suchan. "Jeden větší úlomek a více malých mohlo dopadnout na zemský povrch."

Desítka zaměstnanců oddělení meziplanetární hmoty astronomického ústavu proto brzy poté vyrazilo pátrat do vypočteného místa dopadu. Jenže ve složitém horském terénu neměli úspěch, proto přišel na řadu druhý bod obvyklého postupu: zveřejnění lokality.

Kameny jsou nápadně těžší než běžné horniny, s černohnědým povrchem. Případný nálezce by měl v ideálním případě nejdříve zaznamenat souřadnice GPS a vyfotografovat kámen v původní poloze.

Z uveřejněných informací není jasné, jestli by se mohlo jednat o těleso s obsahem kovů, při jehož hledání by pomohl detektor. ČAS ale zveřejnila podrobnou mapku lokality s pravděpodobností nálezů, kterou najdete na konci tohoto článku.

"Jsme schopni zajistit odborné posouzení a ujišťujeme, že vzorky zaslané k posouzení vrátíme nálezci, pokud si to bude přát, " uvedl Pavel Suchan.

 

 

bbolid3Kontakty:

 

RNDr. Pavel Spurný, RNDr. Jiří Borovička

Oddělení meziplanetární hmoty

Astronomický ústav AV ČR

Fričova 298

251 65 Ondřejov

 mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

tel (centrála) 424 620 111

 

 

Malý slovník

 

- meteor: záblesk na obloze vyvolaný částicí meziplanetární hmoty, která vstoupí do zemské atmosféry

- meteroid: vlastní těleso, které vstupuje do atmosféry. Jeho velikost se může pohybovat od setin milimetrů po desítky metrů

- meteorit: zbytek po meteroidu, který přežil průlet zemskou atmosférou

- bolid: meteor s jasností vyšší než Venuše

 

 

 

bbolid4

 

obr: Mapa pravděpodobného výskytu meteoritů souvisejících s bolidem z 8. listopadu. Foto: Astronomický ústav AV ČR

 

Jan A. Novák

You have no rights to post comments

 
Joomla 1.5 Template: by JoomlaShack