Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Těžký život u červeného trpaslíka

erd1Jak přibývá objevů planet u jiných hvězd, stále častěji se přicházejí zprávy, že byly nalezeny takové, kde by mohl být život. Autoři tak usuzují podle toho, že kolem svého slunce obíhají v takové vzdálenosti, že by se na jejich povrchu udržela kapalná voda - a kde teče voda, tam se daří životu (říká se tomu obyvatelná zóna). Jenže to má háček. 

Současná astronomie zatím nemá nástroje, které by odhalily planetu podobnou Zemi u hvězdy podobné Slunci v obyvatelné zóně. Nalezené světy obíhají malé hvězdy z kategorie červených trpaslíků. Ty se vyznačují malými rozměry a nízkou svítivostí, což znamená, že obyvatelná zóna je blízko hvězdy. Díky tomu je relativně snadné takové planety objevovat - na rozdíl od planet skutečně podobných Zemi u hvězd podobných Slunci.

Mohlo by se zdát, že to pro tamní život neznamená problém, skutečnost je ale nejspíš jiná. Červení trpaslíci totiž také bývají dost vzteklí: vyznačují se četnými erupcemi se silnou radiací. Pro planety v jejich "zóně života" to nejspíš má devastující účinky. Což neznamená, že světy podobné Zemi neexistují - jen si na jejich objev ještě budeme muset počkat.

erd2

 

 

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack