Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Potvrzeno: organické látky v meteoritu jsou z Marsu

marsmet1Meteorit ALH 84001 našli polárníci v Antarktidě už roku 1984, rozruch ale vzbudil až o 12 let později, kdy se prokázalo, že pochází z Marsu, na své domovské planetě přišel do kontaktu s vodou a obsahuje složité organické sloučeniny. Nechyběly ani hlasy, že konečně máme v rukou první nesporný důkaz o existenci mimozemského života. Brzy se ale z vědecké komunity ozvaly nesouhlasné komentáře, až nakonec převládlo mínění, že tvrzení o přítomnosti stop života v kameni je omyl. Rozruch časem opadl, spor ale doutná stále a ALH 84001 je pořád předmětem výzkumu.

 

Nedávno slavný meteorit zkoumal tým vedený Andrewem Střelem z Carnegie Institution for Science, který nyní zveřejnil výsledky své práce. Pomocí sofistikovaných metod vědci prokázali, že organické látky se do meteoritu určitě nedostaly až na Zemi, ale opravdu pocházejí z Marsu. Současně ale tvrdí, že nejsou produktem života na Rudé planetě, ale výsledkem anorganických procesů, když láva tamních vulkánu přišla do kontaktu s vodou. Stejné pochody známe i ze Země.

"Tyto nebiologické procesy vedly ke vzniku zásob uhlíku, z nichž se později mohl vyvinout život," říká Andrew Steele. "Musíme na to myslet jak při hledání života na Marsu a jiných kosmických tělesech, ale také při řešení otázky jeho vzniku na Zemi."

marsmet2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

obr : Mikrofotografie části meteoritu ALH 84001 obsahujícího organické látky z Marsu

 

Jan A. Novák

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates from JoomlaShack