Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Tajemný disk z časů krále Minóa

kreta-n0Kdybyste se někdy ocitli na Krétě, rozhodně si nenechte ujít archeologické muzeum v hlavním městě ostrova Iraklionu. Nejen pro fantastické poklady památek z dob minojské kultury, ale také pro to, že tam můžete vidět jednu z velkých záhad starověku: tajemný disk z Faistu.

 

Podivný objekt je umístěn na čestném místě - v samostatné ze všech stran prosklené vitríně první haly za vchodem. V potemnělém muzeu se smí fotografovat pouze bez blesku, a tak se mi podařilo před ostrým napomenutím od jedné z přísných strážkyň stisknout spoušť jen dvakrát. Chcete-li se ale i přes zákaz fotografování pokusit o luštitelské štěstí v klidu domova, nemusíte z muzea odcházet s nepořízenou. V pokladně si totiž můžete koupit zdařilé fotografie té záhadné věci. Ovšem praxe z křížovek vám nejspíš nepomůže. Na faistském disku si totiž zatím vylámaly zuby největší kapacity vědy.

 

Báje se staly skutečností

Civilizace minojské Kréty předcházela klasickou antickou dobu o více než jedno tisíciletí - od našich časů ji tedy dělí téměř čtyři tisíciletí. I pro staré Řeky představovala dobu bájí, v níž se děly tak neuvěřitelné věci, jako třeba příběh krále Thesea, který bojoval proti obludě jménem Minotauros v bludišti postaveném krétským králem Minoem.

kreta-n1

 

obr: Takzvaný disk z Faistu je dnes vystaven v muzeu v Iraklionu (Heraklionu), hlavním městě Kréty. Nápis je po obou stranách kotouče z vypálené hlíny uspořádán do spirály podobně jako na gramofonových deskách, jeho znaky se nepodobají žádnému ze známých krétsko-mykénských písem. Dodnes se jej nikomu nepodařilo rozluštit

Foto: Jan A. Novák

 

 

Novověká Evropa tuto civilizaci vůbec neznala - dokud na přelomu devatenáctého a dvacátého století britský archeolog Arthur Evans nevykopal u Knossu na severu Kréty trosky rozlehlého paláce skutečně připomínající bludiště.

Postupně se takových paláců našlo na Krétě víc - a v nich věci, které by v té době nikdo nečekal: nejen luxus, ale i koupelny, tekoucí vodu a další hygienické vymoženosti, jaké ještě v Evansově době leckde nepatřily k běžnému evropskému standardu.

V jednom z těchto paláců na jihu ostrova ale našel italský archeolog Luigi Perniere ještě něco. Šlo o nevelký disk z vypálené hlíny, který je z obou stran pokryt záhadnými znaky.

 

Knihtisk na úsvitu historie?

Podle místa nálezu se tomuto objektu začalo říkat "disk z Faistu" a u toho už zůstalo. Věhlas, kterého se tomuto objektu dostalo, pramení ze skutečnosti, že se výrazně liší od všech ostatních památek této civilizace.

kreta-n2

obr: Znaky byly do disku vytlačovány předem připravenými razítky. Existují desítky hypotéz o to, co nápis znamená - pohříchu navzájemzcela protichůdných. Pokud chcete zkusit luštitelské štěstí, tady máte příležitost

Foto: Jan A. Novák

 

 

Znaky jsou na disku umístěny do spirálovité dráhy, podobně jako je tomu třeba na gramofonových deskách. Ještě podivnější však je, že se nepodobají žádnému ze dvou druhů písma, kterými se ve staré Krétě psalo.

Obě krétská písma byla znaková (tzv. lineární písmo A, dodnes nerozluštěné a lineární písmo B, za nímž se ukrývala velmi archaická forma řečtiny), zatímco na disku jsou zcela odlišné obrázkové hieroglyfy.

Přesto jde bezesporu o záznam, protože nápis je složen z více než dvou set symbolů, mnohé z nich se však opakují. Celkem je tu 45 základních znaků.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

UPOZORNĚNÍ:

Víc se o disku z Faistu a dalších záhadách starověku dočtete v mých knihách Největší záhady Středomoří a Záhadné vynálezy 

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Ještě podivnější je, že tvůrce disku tyto znaky nekreslil ručně, ale vytlačoval je do ještě měkkého povrchu nevypálené hlíny jakýmisi razítky. Máme tedy před sebou cosi jako knihtisk - jenže tři až čtyři tisíce let starý. Razítka, ale ani další jimi pořízené nápisy se však už nenašly. Znamená to, že disk představuje import odkudsi zdaleka? A odkud?

 

Objekt mimo čas

Příznačné je, že řada badatelů už ohlásila rozluštění nápisu - drobný problém je jen v tom, že každý vyčetl něco jiného. Nechybí samozřejmě téměř "povinná" hypotéza o náboženském obsahu, stejně jako názor, že jde o líčení popisu jakési cesty, vojenského úspěchu, a podobně.

kreta-n3

obr: Palác v Knósu. Krétská kultura byla v některých ohledech překvapivě moderní a výrazně se lišila od despocií, které tehdy ve východním Středomoří a na Blízkém východě existovaly. Na snímku rekonstrukce části paláce vytvořená Arthurem Evansem - sice často kritizovaná, dává však názornou představu o původní podobě dnešních ruin

Foto: Jan A. Novák 

 

 

Ve skutečnosti se však zatím luštitelé neshodli ani na tom, zda se má číst od okrajů (tak jako jdou drážky na gramofonových deskách), nebo naopak od středu. Jasné také není, jaký je vztah mezi záznamem na jedné a na druhé straně disku.

A tak se někteří vědci se záhadou vyrovnali s příznačnou bohorovností: nález, který se nevejde do žádné škatulky, nemůže být ničím jiným než padělkem...

V zájmu spravedlnosti je ovšem třeba dodat, že většina badatelů tento extrémní názor nevyznává a disk z Faistu zůstává na čestném místě jednoho z nejnavštěvovanějších archeologických muzeí světa.

Je to hmatatelná připomínka možnosti, že starověk byl v mnoha ohledech možná dál, než jsme dnes ochotni připustit a že o té době zdaleka ještě nevíme všechno.

Jan A. Novák

 

obr: Kultovní sošky krétské kultury. 

Foto: Jan A. Novák

Komentáře   

#1 doxtan 2013-11-07 05:22
Výborný je popis disku na stránkách wiki. http://en.wikipedia.org/wiki/Phaistos_Disc
+2 #2 Wrunx 2013-11-24 14:56
Jakožto naprostý laik, nezatížený znalostí nějakých archaických písem, navrhuji další možnost: je to starověká hra člověče nezlob se ;-) Mínojská kultura byla v leckterých ohledech hravá, a docedu si docela představit jak hráči hází kostkou ... "a čtyřka, máš-li tvář obrácenou k zrnu země, znamená popojít na dalšího pastevce, pokud před ním není husa" :-D
+1 #3 čtenář 2014-02-03 19:17
Dobrý den. Jsem příjemně překvapen těmito stránkami. K překladu disku je několik článků na WM magazínu. Odkaz na jeden z nich http://wmmagazin.cz/view.php?cisloclanku=2011010001
Podobný problém je Voynichův rukopis. Odkaz na úspěšného luštitele. http://zlatodej.blog.cz/

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack.com