Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Létající pes pro soukromé reality šou

mecam1S příchodem facebooku dostal exhibicionismus zcela nový rozměr: miliony lidí na celém světě usilují o to, aby kyberkomunita věděla o každém jejich hnutí. Pořád ještě to ale není dokonalé, protože téhle privátní reality šou chybí kameraman, který by hrdinu okem objektivu průběžně sledoval. Na řešení se už ale pracuje. Firma Always Innovating slibuje uvést na trh miniaturní robotický vrtulník (něco jako jsou armádní a policejní drony používané pro průzkum bojiště), který bude svého majitele všude následovat jako létající pes a snímat každý jeho krok. Naštěstí ale zřejmě půjde využít i jinak než k zahlcení internetu další záplavou bezvýznamnosti. Cena přitom má být více než lidová: v přepočtu na koruny něco okolo tisícovky.

 

Dálkově řízené vrtulníky vybavené miniaturními kamerami nejsou nic nového: můžete jich koupit co hrdlo ráčí v každém lepším hračkářském obchodě. Má to ale háček, dokonce háčků několik, protože nejsou levné, nevydrží ve vzduchu moc dlouho a většinou nejsou ani moc malé. Jejich ovládání vyžaduje pozornost a cvik, takže obsluha se na něj musí plně soustředit a sotva už při tom bude mít kapacitu na cokoliv jiného. Tohle všechno prý v Always Innovating u svého pidivrtulníčku MeCam vyřešila a zákazníci se už pomalu mohou začít těšit. Problém je, že na konkrétnější údaje je výrobce zatím skoupý - a to, co zatím zveřejnil, vzbuzuje jisté pochybnosti.

mecam2MeCam není tradiční vrtulník s jedním rotorem a vyrovnávací vrtulkou, ale tzv. kvadrokoptéra - má čtyři vrtule, což je u miniaturních dronů poměrně běžné. Neobvyklé jsou ale jiné věci: nejen to, že se vejde do rozevřené dlaně, ale i to, že unese modul Arm Cortex-A9, který disponuje 1 až 1,5 GB operační paměti, což mu vystačí na spoustu neobvyklých schopností. Umí například vizuálně rozpoznávat objekty, takže, když mu řeknete "follow me", poletí pořád za vámi. Za letu se obraz všeho, co děláte, může pomocí Wifi nebo Bluetooth přímo přenášet do do počítače, smartphonu, tabletu atd.

A nejen to. MeCam údajně dokáže také rozpoznávat hlasové povely, takže už není nutné ho pracně řídit křížovými ovladači, jako u běžných radiem řízených modelů. Kdybyste to náhodou nezvládli, nic se neděje, protože má 14 senzorů pracujících v reálném čase a program, díky němuž se sám iniciativně vyhne případným překážkám a haváriím. Procesor má k dispozici softwarového autopilota, který strojek ve vzduchu stabilizuje ve všech třech rovinách. Ohlášená cena je 49 USD, což vypadá docela zajímavě i pro případ, že by vás hračka omrzela.

Zatím se na ní ale můžete jen těšit. Firma sice MaCam předvedla už v lednu na CES v Las Vegas, ale s uvedením na trh počítá až v příštím roce. A to ze dvou důvodů, které poněkud zchlazují nadšení nad létající kamerou. Ten první je, že vrtulníček se pořád ještě vyvíjí, druhý spočívá v tom, že Always Innovating nechce být jeho výrobcem ale nabízí licence jiným firmám.

Informace o schopnostech robotické mouchy jsou přitom dost skoupé - jistě by bylo zajímavé znát třeba rozlišení kamery, obrazový úhel, dosah přenosu, výdrž ve vzduchu a řadu dalších údajů. Pohled na fotografie také naznačuje, že je to opravdu jen prototyp: konzole motorů například tvoří přímo materiál desky plošných spojů, takže by skoro určitě nepřežily první nouzové přistání...

Přesto jde o zajímavý nápad, jehož úspěch v časech internetového exhibicionismu není bez šancí. Představa pouličního davu chodců, nad nímž se vznáší dav miniaturních vrtulníčků je rozhodně zábavná - o pracovních poradách, výletech, mejdanech i intimnějších příležitostech ani nemluvě.

- - -

Hodnocení:

+ miniaturní rozměry, nízká cena, zajímavý nápad

- nedokončený vývoj, nedostatek informací

 

Jan A. Novák

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates by JoomlaShack