Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Tajemství Leonardova původu

leon1Leonardo da Vinci byl jedním z největších géniů historie. Málokoho kupodivu zajímá, po kom slavný malíř, vizionář, vynálezce předbíhající dobu o celá staletí… své neuvěřitelné nadání zdědil. Odkud jsou geny umožňující vidět to, co dřímá v daleké budoucnosti a ještě malovat nesmrtelné obrazy? Poslední výzkum ukazuje, že kolem Leonardova původu je mnoho nejasného.

 

Nemanželským původem se nijak zvlášť netajil jeden z největších géniů lidstva, Leonardo da Vinci (1452-1519). Jeho otcem byl venkovský notář Ser Piero Antonio da Vinci, matkou prostá venkovanka, kterou historie zná jen křestním jménem Caterina.

Piero si rok po Leonardově narození našel k sobě vhodnější nevěstu, zatímco Caterina se oženila s jiným venkovanem - a tím se na dlouho vypařila ze zorného úhlu historie. Leonardo byl několik prvních let života u matky, někdy po roce 1457 si ho ale otec vzal k sobě a později postaral o to, aby měl jeho nemanželský syn slušné vzdělání.

leon2Nedávný výzkum vědců z Museo Ideale Leonardo Da Vinci v matrikách géniova rodného města Vinci prozradil některé překvapující skutečnosti. Caterina nebyla svobodná rolnice, ale pouhá otrokyně - v těch časech florentské právo držení otroků umožňovalo.

Badatelé soudí, že majitelem Caterine byl právě Piero. Ten ji také zřejmě vybral ženicha mezi personálem svého domu: stal se jím dělník Antonio di Piero del Vacca. Leonardo si později s matkou psal, což samo o sobě je při všeobecné negramotnosti tehdejších nižších vrstev neobvyklé. Vědci se domnívají, že Caterina pocházela ze Středního východu a možná měla i urozený původ.

"Je možné, že Leonardovy technické a vědecké sklony inspirovala právě ona," tvrdí ředitel muzea Alessando Vezzosi. "Máme určité indicie, že se o Střední východ živě zajímal." Ne všichni historici s tím ale souhlasí.

Jan A. Novák

Úryvek z článku pro časopis Naše rodina

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack