Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Lumia 550: volkswagen mezi smartphony

lum551Pěkně vypadající nejetý smartphone s ucházejícím výkonem a prodávaný i v seriózních obchodech za pouhé tři až čtyři tisícikoruny, to vypadá skoro neuvěřitelně - ale je to tak; řeč jde o přístroji Microsoft Lumia 550. I když samozřejmě nic na světě není dokonalé a už sám název výrobce naznačuje, že láce nejspíš nebude tak úplně zadarmo.


Design smartphonu Lumia 550 je opravdu povedený: prostý obdélník se zaoblenými rohy, ani moc velký, ani moc malý (úhlopříčka displeje s HD rozlišením má 4,7 palce), ani tlustý, aby vadil v kapse, ani zbytečně tenký, aby to zvyšovalo cenu, bez manýristických ozdob - tomu není co vytknout.

Tím spíš, že Microsoft přístroj nabízí jen v černém nebo bílém provedení, což jsou právě barvy, které se k tomuto pojetí hodí. Zejména matně černá; leckterému fanouškovi sci-fi se možná vybaví hranoly cizí civilizace z Clarkovy kultovní Vesmírné odysei. Šasí je sice plastové, ale poctivě udělané, včetně odolného skla Corning Gorilla Glass 3.

Co je dobré navrch, je v tomto případě dobré i uvnitř, zejména s přihlédnutím k lidové ceně. Najdeme tu čtyřjádrový procesor taktovaný na 1 GHz, RAM s kapacitou 1 GB a osmigigovou vnitřní paměť, kterou je možné dál rozšiřovat pomocí karet microSDXC až do 200 GB. Uživatel přitom má možnost volby kam ukládat soubory i aplikace (další nabízenou možností je cloudové řešení Microsoftu).

lum552

 

obr: Microsoft Lumia 550

Foto: Microsoft

 

 

 

Telefon podporuje LTE s frekvencemi 800, 900, 1800 2100 a 2600 MHz. Nechybí ani WiFi včetně možnosti sdílet připojení s několika dalšími zařízeními. Pochopitelně je tu také Bluetooth. S počítačem se Lumia 550 spojuje přes USB kabel s konektorem microUSB, ten ale v balení chybí, takže si ho musíte pořídit zvlášť.

Jediné, co v krabičce kromě vlastního telefonu, základních instrukcí a hromady alibistických bezpečnostních informací (i v několika balkánských jazycích) najdete, je síťová nabíječka s microUSB konektorem. Možnost bezdrátového nabíjení není - ta ale nejspíš chybí málokomu.

Přístroj vyžaduje SIMM karty velikosti nano, což může při přechodu ze starších mobilů zaskočit, operátor ale kartu obratem vymění.

Lumia 550 má dvě kamery, přičemž hlavní disponuje optickým čipem 5 Mpx. To sice není nic moc, ale je tu řada funkcí, které umožňují do tvorby snímku zasáhnout. A hlavně: fotky jsou slušné. Funkci fotografického zápisníku tak přístroj zastane dobře - opět si musíme připomenout cenu. Přední kamera pro videohovory a selfie má více než dostatečné 2 Mpx.

Jednou z významných předností Lumie 550 je snadný přístup k akumulátoru (kapacita 2100 mAh) a slotům pro karty. Je tu také GPS v podobě asistované GPS. Kompas sice chybí, ale Lumia 550 zjevně není přístroj pro zálesáky.

Operačním systémem jsou pochopitelně Windows 10, což z okruhu potenciálních zájemců nejspíš vyřadí skalní fanoušky nakousnutého jablka a Androidu. Nicméně ovládání je příjemné a celkem intuitivní, zvlášť pokud jste na operační systém zvyklí ze svého počítače. Ale i uživatele, kteří nejsou dogmatiky, tu možná trochu zaskočí některé zlozvyky typické pro výrobce woken.

První, co přístroj po spuštění požaduje, je vytvoření účtu Microsoftu - což sice můžete odmítnout, ale bude vám pak odepřen přístup k některým pokročilejším funkcím (stahování aplikací a her, zálohování obsahu a podobně). To by pořád ještě leckomu nemuselo vadit, horší ale je, že přístroj se chce připojovat do Store a mít účet Microsoftu i při tak banálních požadavcích jako je třeba Kalkulačka.

Lumia 550 tak zjevně tvoří další článek nové strategie Microsoftu, v níž hraje dominantní roli poněkud netradiční využití pojmů "zadarmo" a "levně".

 

4starsHodnocení:


cena: 3500 Kč
cílová skupina: smartphone nižší střední třídy
pro: velmi příznivý poměr výkon/cena
proti: i banální aplikace jen on-line a přes účet Microsoftu

Jan A. Novák

psáno pro iHned.cz

 

Foto: Jan A. Novák

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Tutorial: by JoomlaShack