Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Windows 10: musíme si zvykat

w10-1Stávají se i horší věci: tsunami, zemětřesení, asteroid... dinosauři a Japonci by mohli vyprávět. Teď se máme vlastně skvěle, protože přicházejí jen nové Windows. Takže nás čekají upgrady aplikací (které mívají zvláštní schopnost být vždy horší než předešlé verze), při té příležitosti sem tam nějaké to zatoulání dat a možná i koupě nových periferií, protože k těm starším výrobci rádi zapomínají přidělat nové ovladače. Na rozdíl od dinosaurů to nejspíš přežijeme, co víc si přát...

 

Ale teď vážně: k čemu jsou dobré Windows 10, jejichž éra právě začíná?

Z mnoha článků lze nabýt dojmu, že jejich hlavní předností je, že jsou zadarmo (což mimochodem není tak docela pravda) a že mají tlačítko Start. Ještě se také dozvíte, že při vymýšlení jména nových Woken výrobce vynechal číslovku 9 (čehož byste si jinak jistě nevšimli), a pak nějaké ty urban legends, které už kolem toho vznikly.

Nechybí ani vylíčení revoluce spočívající v tom, že "desítky" budou univerzální pro všechny platformy, od PC přes tablety až po smartphony. Což je bezpochyby úžasné - ale spíš pro Microsoft (alespoň pokud se ve svých marketinkových kalkulacích nespletl), zatímco uživateli to může být z větší části tak nějak jedno. Zejména, pokud patří mezi ty, kdo mají počítač na práci a mobil na komunikaci, nanejvýš snad sem tam na nějaké to focení. A to ani nemluvím o těch, kteří mají pocit, že už teď je svět nějak přewoknovaný.

Opravdu Windows 10 nenabízejí nic víc?

 

Co je nového

Na prvním místě je asi potřeba upřesnit ono magické slůvko "zadarmo". Týká se totiž jen upgrade z Windows 7 a 8. Pokud máte starší verze, nebo dokonce ještě žádné zařízení s Windows nemáte, zaplatíte plnou cenu.

w10-2

 

 

obr: Windows 10 mají být zbraní Microsoftu pro ovládnutí všech platforem

 

 

Upgrade bude proveden na tu verzi operačního systému, kterou máte ve stávajících Windows (home, professional). Možnost bezplatného upgrade skončí v červenci příštího roku.

Při zjišťování podmínek zjistíte, že výhoda operačního systému pro všechny platformy, se zatím úplně nedostavila, Microsoft ale slibuje, že pro Windows Phone bude upgrade zdarma k dispozici později. Nepřehlédněte při tom ale poznámku "pro vybraná zařízení". Můžete zatím hádat, která to budou.

K přednostem nových Windows patří především to, nejde o žrouta výkonu a datového prostoru. Vývojáři museli počítat s tím, že systém má pracovat i na smartphonech a tabletech, takže pokud máte Windows 7 nebo 8, měl by být přechod technicky bezproblémový.

Pokud máte potřebný hardware, nemusíte se přihlašovat heslem, ale otiskem prstu, nebo pohledem do kamery (funkce Windows Hello). Na pohled se nové Windows podobají svému osmičkovému předchůdci, novinkou jsou virtuální plochy, které usnadní práci ve více oknech současně. K dalším novinkám patří Centrum akcí, což je místo, které informuje o nastavení, zabezpečení a údržbě a z něhož je možné případné problémy řešit.

Často se mluví o hlasové asistentce Cortana (obdoba applovské Siri) - s níž si u nás ale moc zábavy neužijete. Nejenže neumí česky ale v české lokalizaci Windows 10 se ani nenachází.

K novinkám patří také vyhledávač Edge, který umožňuje si do otevřených stránek dělat vlastní poznámky, zvýrazňovat vybrané partie nebo ukládat zajímavý obsah pozdějšímu přečtení. Není ale kompatibilní s Explorerem, který tu tedy nechali také. Bez něj byste totiž některé starší aplikace nespustili.

Za zmínku stojí také aplikace Fotky, která má obrazový obsah organizovat sama do jednoho místa, kde je lze pořádat do alb a s nimi dál pracovat. Windows 10 také důrazně pobízejí k využívání microsoftího obchodu Store a cloudového úložiště OneDrive.

 

Nejasné signály

Kdo ještě pamatuje velkolepý příchod starších verzí Windows (zejména Win95), ten si nemůže nevšimnout nápadného posunu. Lidové veselice se nekonají, popové hvězdy zůstaly doma, komentáře odborného i laického tisku jsou spíš rezervované. Často v nich není ani tak o zlepšeních, jako spíš upozorňování na co si uživatel "musí zvyknout".

w10-3

 

 

obr: Grafické rozhraní Windows 10. To důležité ale není vidět - nový operační systém je zjevně začátkem nového marketingového modelu Microsoftu 

 

 

Zajímavé přitom je, že ohledně budoucnosti vysílá Microsoft poněkud zmatené signály. Při přípravách "desítek" tvrdil, že to bude poslední operační systém před koncem světa, protože odteď už budou jen aktualizace. Před několika dny ale médii proletěla zpráva, že stejně jako u předchozích verzí, i tentokrát skončí podpora za deset let.

Bez zajímavosti není ani sdělení, že aktualizace budou povinné, nepůjde je vypnout a uživatel o nich nedostane ani oznámení. Souhlas s tím dá už v licenční smlouvě při instalaci systému.

Co bude dál, můžeme jen hádat, některé věci ale Windows 10 a dění kolem nich už tak trochu naznačují. V blízké budoucnosti bude zřejmě sílit snaha na přesun do cloudu - nejen dat, ale i programů, včetně operačního systému. Software se pak už nebude prodávat, ale spíš pronajímat a aktualizace budou mít v tomto obchodním modelu významné místo. Nelze se ubránit pocitu, že uživatel tak nad obsahem svých strojů ztratí do značné míry kontrolu - že už nebude nakupovat, kdy bude cítit potřebu, ale kdy k tomu bude dostrkán.

Jinými slovy: heslo "Náš zákazník, náš pán" mění podobu na "Náš zákazník si musí zvykat".

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack