Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Windows 9 se mají zjevit na konci září

w9-1Zatímco mnoho uživatelů ještě ani nestačilo přesedlat z Windows 7 na Windows 8, Microsoft už vyhrožuje dalším zemětřesením v zemi operačních systémů. Podle některých zpráv chce 30. září vývojářům představit nový systém, který se bude v konečné verzi nejspíš jmenovat Windows 9.

 

 

 

Není pochyb o tom, že na nástupci relativně nových Windows 8 se v Microsoftu intenzívně pracuje - toho času pod kódovým jménem Threshold (práh, hranice, přelom). Na tom by nebylo nic divného; softwarový gigant běžně připravoval vývoj nových systémů paralelně s dokončováním jejich předchozích verzí. Pozornost komentátorů ale vzbuzuje, že se zprávy o Windows 9 objevily tak nápadně brzy poté, co Microsoft vypustil do světa "osmičky".

 

"Až moje mrtvé ruce odpadnou od klávesnice"

Zatímco mezi zahájením prodeje Visty a Windows 7 uplynuly necelé tři roky a mezi Windows 7 a 8 přibližně stejná doba, od vypuštění Windows 8 ještě neutekly ani dva roky.

w9-3O uvedení na trh se sice ještě nemluví (zářijové předvedení má být hlavně pro vývojáře a softwarové nadšence), ale podle obvykle dobře informovaných zdrojů by měly devítky přijít do prodeje v dubnu 2015. Tedy pořád ještě v termínu nepřehlédnutelně kratším prolamujícím tradiční tříletý cyklus Microsoftu.

A to přesto, že ve srovnání s předešlými Windows 7 si současné "osmičky" vedou o poznání hůř. Nebo možná právě proto?

"Ať už dlaždicový operační systém milujete nebo nenávidíte, musíte uznat, že je kontroverzní," tvrdí Brad Chacos na serveru PC World. Důvodem podle něj je, že Microsoft proměnil desktopový operační systém v něco, co se tváří jako software pro mobilní zařízení a tradiční uživatele Windows tím šokoval. Chacos naznačuje, že mezi uživateli tabletů a stolních PC je hranice, kterou programátoři z Microsoftu hodně podcenili. A jde ještě dál: "Mnoho podnikatelů Windows 8 odmítá i proto, že už je nebaví vyhazovat zase další peníze za školení pro zaměstnance."

Nejde jen o subjektivní dojmy; existují studie na přesných číslech dokazující, že každá změna operačního systému vede k výraznému poklesu produktivity práce ve firmě - a čím je nová verze odlišnější od předchozí, tím je to horší.

Účastníci diskusí si berou servítky ještě méně: "Dřív moje studené mrtvé ruce odpadnou od klávesnice, než bych si nechal do počítače nasadit Windows 8. To si raději jako další počítač koupím Mac nebo si pořídím Linux."

A tak někteří uživatelé tisknou své prsty - zatím pořád ještě živé a teplé - na stroje s Windows 7 nebo dokonce XP. Právě tomu nejspíš mají Windows 9 učinit přítrž.

 

Devítka mezi sedmičkou a osmičkou

Každé dítě ví, že po čísle 7 následuje 8, ve světě Microsoftu to ale možná neplatí. Mnoho komentátorů se totiž shoduje v tom, že Windows 9 mají především přemostit příliš velkou vzdálenost mezi sedmými a osmými Wokny.

w9-2Podle nich budou nové Windows především reakcí na neúspěch předchozího operačního systému - na poznání, že snaha sblížit PC s mobilním světem byla buď předčasná, nebo úplně mylná. Také radikální proměna grafiky uživatelského rozhraní zákazníky víc odradila než nadchla. Předpokládají proto, že "devítky" se nějakým způsobem ohlédnou po "sedmičkách" na které masy uživatelů stále nedají dopustit.

Podobný úkrok by Microsoft neudělal poprvé. Například v souvislosti s Vistou, která roku 2006 následovala XP a také představovala radikální proměnu následovanou záplavou nepříznivých ohlasů. Právě po ní přišly zdánlivě konzervativnější a veleúspěšné Windows 7. Je proto velmi pravděpodobné, že historie se bude opakovat. Otázkou zůstává, zda jde o promyšlenou taktiku Microsoftu, nebo jen o opakovanou chybu.

Informace o konkrétní podobě nového operačního systému jsou zatím více než skromné. Jediné, na čem se shodují je, že v menu bude nabídka Start, jejíž odstranění z Windows 8 vzbudilo vlny uživatelské nevole. Jenže ta se vrátila už do vylepšené verze 8.1 z loňského roku, aniž by to pověst "osmiček" nějak zvlášť vylepšilo. Zakopaný pes tedy zřejmě bude jinde.

I další naznačované změny jsou spíš okrajového rázu. Mluví se například o funkci hlasové asistentky (Cortana) známé už z Windows Phone, ani ta ale asi nebude pro většinu zákazníků důvod pro opuštění Windows 7. Podstatnější změna by měla spočívat v tom, že na klasickém PC se budou W9 chovat jako klasický operační systém, na zařízení bez klávesnice se promění v něco bližšího W8.

Říká se ale také, že nový operační systém by měl mít několik verzí - nejčastěji se mluví o třech. Jedna s rozhraním podobným jako u mobilních aplikací by mířila k běžným uživatelům spřáteleným už s "dotykáčem", další pro náročnější klientelu by si víc rozuměla s myší a klávesnicí, třetí by podporovala firemní aplikace.

Pořád ještě ale nelze vyloučit, že koncová verze Windows 9 určená pro běžné zákazníky v dubnu na trhu ve skutečnosti ještě nebude. Po relativním neúspěchu Windows 8 si Microsoft další vlnu nespokojených zákazníků sotva může dovolit, a tak bude vypouštět pokusných balónků víc. Předvedení očekávané na konci září tak může být jen prvním z jejich dlouhé řady a duben příštího roku bude představovat jeden z dalších. Klasický tříletý cyklus uvádění na trh by tak nakonec zůstal zachován.

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

Komentáře   

-1 #1 Josef 2014-09-08 06:27
Nejlepším ukazatelem toho, že se Windows 8 nepovedly, je fakt, že někteří on-line prodejci her začali, u her, kde je to možné, distribuovat i verze pro Linux. A nejde o žádné drobné obchůdky.
-4 #2 ph 2014-09-09 08:21
MS ničím nevyhrožuje. Jen musel zareagovat na uživatele imbecily, kterým i změna zástupce jejich oblíbeného programu činí nepřekonatelné potíže a doslova jim znemožňuje například dostat se na Facebook! Natož pak aby to dokázali rozdýchat v podobě dlaždic nového UI jaké mají MS Windows 8.x. MS došel oprávněně k názoru, že na debilní uživatele se bude muset s každou i nepatrnou změnou UI Windows pomaloučku nebo po kapkách.
#3 ph 2014-09-09 08:25
Cituji Josef:
Nejlepším ukazatelem toho, že se Windows 8 nepovedly, je fakt, že někteří on-line prodejci her začali, u her, kde je to možné, distribuovat i verze pro Linux. A nejde o žádné drobné obchůdky.


To se hluboce mýlíte. Na linux se snaží hráče přeorientovat Steam, který než aby udělal skutečně vlastní OS, kterým kdysi vyhrožoval, vzal pouze distribuci DEBIAN a do ní nacpal svého klienta v domnění že tím dokope hráče k přechodu na linux. To se ale nekoná. Ono hráčů a současně linuxáků je velice málo.
#4 xind 2014-09-09 10:29
Cituji ph:
Cituji Josef:
Nejlepším ukazatelem toho, že se Windows 8 nepovedly, je fakt, že někteří on-line prodejci her začali, u her, kde je to možné, distribuovat i verze pro Linux. A nejde o žádné drobné obchůdky.


To se hluboce mýlíte. Na linux se snaží hráče přeorientovat Steam, který než aby udělal skutečně vlastní OS, kterým kdysi vyhrožoval, vzal pouze distribuci DEBIAN a do ní nacpal svého klienta v domnění že tím dokope hráče k přechodu na linux. To se ale nekoná. Ono hráčů a současně linuxáků je velice málo.

jj debian 4ever nejlepsi system dneska kam se hrabe win7-9, co se tyka instalace programu spravy spolehlivosti.. nikdy zadne problemy
#5 Josef 2014-09-09 11:21
Ad ph: Valve nikdy nevyhrožovalo čistě vlastním OS. Od začátku bylo jasné, že půjde o úpravu buď Linuxu nebo nějakého jiného unixového klonu jako FreeBSD. Úprava Windows by byla z licenčních důvodů neprůchozí a na vlastní OS pro PC ani Valve nemá kapacity.
Navíc nejde jen o Steam, ale třeba i GOG nedávno začalo dodávat pro Linux a to nejen dosboxované staré hry, které pod Linuxem jedou tak jako tak.
Výběr je zatím bohužel slabý. To je hlavní důvod, proč je hráčů a zároveň Linuxáků málo.

Osmičky ani jejich serverová varianta mě vůbec nenadchly. Pokud to má člověk spravovat, tak neustále přepíná mezi dlaždicemi a plochou. Dlaždice tak fungují jen jako taková rozmáchlejší a nepřehlednější nabídka start. Pro někoho, kdo na pom nepracuje a stačí mu jedna dlaždice na Facebook a druhá na internet, to asi nevadí.
+1 #6 Josef 2014-09-09 11:32
Ad xind: Neřekl bych, že žádný problém není, problémů s Linuxem bývá dost. Nedávno jsem Debian instaloval na notebook a driver k WiFi implicitně nebyl (byl jiný, který nejel). Řízení jasu obrazovky taky nic moc.
Linux má dva zásadní problémy:
1) Občas nefungují drivery a i zdánlivě neškodný nefunkční driver dokáže efektivně sestřelit celý systém tak, že si laik neví rady.
2) Nedostatek specializovanéh o softwaru a her. Obecného softwaru pro každodenní použití jsou pro něj mraky, ale špičková záležitost jako AutoCad nebo produkty od Adobe se prostě špatně nahrazují.
Třetí problém není ani tak v Linuxu jako takovém, nýbrž v uživatelích. Přesně jak popisoval ph nahoře pro Win 8: Uživatelům v přechodu brání především to, že jsou tam jiné ikonky, jiný sytém správy plochy (případně disků pro ty, co vědí, co to je) a navíc se programy jmenují jinak.

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates by JoomlaShack.com