Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Windows 10: poslední operační systém před koncem světa

w9-1Každá zkušená kurtizána ví, že odhalovat se má po částech - a stejnou taktiku zvolil Microsoft při představování nového operačního systému Windows 10. Ale zatímco u kurtizán bývá ohlas jednoznačný, v tomto případě se komentátoři nemohou shodnout, jestli to, co vidí, je opravdu hezké.

 

Mystičtěji ladění pozorovatelé navíc varují, že výrobce "Widlí" se nepoučil z katastrofy Apolla 13 a zahrává si s číselnou symbolikou: nejen že se rozhodl ignorovat přírodní zákon konstatující, že všechna sudá Windows se nepovedla, ale dokonce přeskočil odnepaměti šťastnou devítku. Možná i to je součást reklamní kampaně, jisté ale zatím je jen to, že Microsoft tak jako tak riskovat musí, protože tentokrát hraje o hodně - konkurence sílí a on vsadil vše na jedinou kartu: na jediný operační systém pro všechny platformy. Hop nebo trop... V podobě Windows 10 totiž chce Microsoft nabídnout univerzální operační systém pro všechny platformy, od stolních počítačů až po smartphony.

 

Štědrost lakomého strýčka

Microsoft ovšem samozřejmě ví, co a jak má odhalovat. Asi nejvíc zapůsobilo sdělení, že upgrade na Windows 10 bude zdarma pro majitele Windows 7. 8.0, 8.1 a Phone 8.1. Ale neměli by zaváhat, protože na nové Windows se bude upgradovat zdarma jen první rok po uvedení na trh.

Prvotní šok z nečekané štědrosti lakomého strýčka začíná poněkud opadávat, protože se začíná ukazovat, že jeho velkorysost má svá skrytá "ale". Podle Krzystofa Lecha z polské verze PC World jsou z jeho přízně vyloučeni majitelé OEM Windows 8/8.1 (tedy ti, kdo je koupili společně s počítačem, což je nejspíš většina, protože do "osmiček" se díky jejich špatné pověsti uživatelé moc nehrnuli).

Brzy se ukázalo, že nepůjde o poslední kličku. Aby Microsoft opravdu nezchudl, tak Jim Alkove, jeden z vysokých šéfů Microsoftu, nedávno rozeslal post, v němž lakonicky konstatuje, že "Windows 7 Enterprise a Windows 8/8.1 Enterprise nejsou zahrnuty v podmínkách nabídky pro upgrade na Windows 10, které jsme oznámili minulý týden." Zprávu zveřejnil server The Nex Web (TNW) 30. ledna. Převedeno do normální mluvy to znamená, že majitelé lepší verze těchto operačních systémů, kterou zdaleka nevolily jen podniky, si za "desítky" zaplatí jako za každá jiná Windows. A tak počítačová obec napětí očekává, kdy přijdou další "ale".

Sečteno a podtrženo to co se ví už dnes: Windows 10 budou mít zadarmo hlavně domácí uživatelé Windows 7 a obou verzí 8, kteří si je nekoupili s PC jako OEM, ale nainstalovali sami, a majitelé smartphonů s Windows Phone 8.1. A to ještě jen ti, kdo se do nevyzkoušené novinky po hlavě vrhnou hned první rok. Kolik zaplatí ostatní zájemci, zatím Microsoft neoznámil, což je opět předmětem mnoha spekulací.

Pro zajímavost: v současnosti má Windows 7 na svých počítačích plných 56,41 procent uživatelů operačních systémů Microsoftu a těší se slušné oblibě. Na druhém místě jsou rovněž velmi oblíbená Windows XP s 13,57 procenty - jimž ovšem Microsoft nedávno ukončil podporu. Naproti tomu Windows 8 se mohou pochlubit jen 6,55 procenty a Windows 8.1 12.1 procenty. Odhady podílu Windows Phone 8.1 na ekosystému smartphponů pohybují někde okolo 2,5 procent.

 

Záhada obchodního modelu

Z hlediska běžného uživatele se Windows 10 od svého předka s pořadovým číslem 8 moc neliší - alespoň co lze soudit ze zatím předvedených nehotových verzí. Grafické prostředí je skoro stejné, většina komentátorů proto opěvuje návrat tlačítka Start, které se však ve skutečnosti vrátilo už do verze 8.1. Nepřehlédnutelnou inovací je digitální asistentka Cortana, která se zatím vyskytovala jen na smartphonech s Windows Phone. Umí i komunikovat hlasem (zatím ne česky). Microsoft tvrdí, že v její podobě přibude do uživatelovy rodiny nový člen, což ale asi víc ocení osamělí počítačoví fanatici. Cortana se prý také bude snažit dopředu odhadovat, co uživatel chce a to mu s předstihem nabízet.

Skutečně zajímavé se zatím jeví tři změny: příchod nového internetového prohlížeče Spartan, nutnost vytvořit si při instalaci Windows 10 u Microsoftu online účet a snaha mnoha funkcí operačního systému směrovat uživatele do cloudového úložiště One Drive. Na Spartanu stojí za pozornost hlavně jeho propojenost s Cortanou, zbylé dvě inovace ale možná prozrazují i něco o budoucím směřování celého Microsoftu.

Opravdu významnou novinkou totiž je, že číslo deset se má stát v historii "woken" definitivně posledním. Ano, slyšíte dobře - další operační systém od Microsoftu už nebude. Viceprezident Mirosoftu Terry Myerson si to představuje tahle: "Budou jen jedna Windows, neustále průběžně aktualizovaná."

Uživatelé se samozřejmě ptají, jak to bude s placením těchto aktualizací. Meyerson na svém blogu odpovídá, že, tak jako je upgrade z Windows 7 a 8 zdarma, bude bezplatné i záplatování Windows 10. Což je vyjádření hodné krále Šalamouna, když víme, že ona bezplatnost se už teď vyznačuje nenápadně přibývajícími háčky.

Většina komentátorů se proto domnívá, že krabicové programy definitivně zmizí a uživatelé Windows 10 budou platit jakési roční paušály. Operační systém od Microsoftu má v současnosti 91 procent všech uživatelů počítačů, což je okolo 1,25 miliard počítačů. Pánům z Redmondu tedy stačí, když na Windows 10 přejde významná část z nich, což se jistě stane.

Poplatky proto nejspíš nebudou nijak velké, otázka ovšem je, co všechno Microsoft na takto "pronajatém" operačním systému postupně zpoplatní. Nervózní diskuse vzbuzuje také snaha dostat prostřednictvím Windows 10 data jejich uživatelů do cloudových řešení a náznaky, že tento operační systém má ambice proniknout i do tzv. internetu věcí (IoT). Co z toho pro ně vyplyne, zatím nikdo nedokáže přesně odhadnout a víc zjistíme nejdřív po uplynutí oné roční bezplatné lhůty. Jisté je jen jedno: Windows 10 byly navrženy především pro tuhle momentálně těžko představitelnou budoucnost.

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom 

Komentáře   

+1 #1 Jeza 2015-02-07 21:39
No ona pronikla i informace o tom, ze by tam mel byt i nejaky keylogger pro "zlepsovani systemu", proto rikam sbohem Widle vracim se na Linux :)
(mimochodem pokud nekdo vite jak to bude stim loggerem tak dejte vedet)
+1 #2 Jano 2015-02-08 09:55
Ja už beham na linuxe asi 10 rokov. A mám kľudný spanok. Widle poznám ako ajťák, ale nechcem.
+1 #3 Jeza 2015-02-08 10:44
Ja jel na linuxu cca 5let, ale pak jsem dostal chut si zahrat nejaky hry tak jsem oblibeny linux vymenil za Widle 7.. ale co jsem tak četl tak linux slibuje i podporu pro velke procento her, coz by hodne uzivatelu uvitalo :)
#4 Josef 2015-02-09 09:05
Implicitní keylogger si snad do systému nedovolí zabudovat ani Microsoft. To by ztratil hlavně firemní zákazníky, o které mu jde především. Nebo alespoň přidělal práci správcům firemních sítí, kteří by museli vymyslet způsob, jak ho zablokovat.

Na Linuxu se hrát dá, ale často je otrava hru rozchodit a málo znalý uživatel to nezvládne nebo v půlce vzdá. A to mluvím i o případech, kdy hra má oficiální verzi pro Linux. Vývojáři ho berou jako minoritní systém, kteří používají hlavně lidé, kterým nějaké to DoDo (dodělej doma) až tak moc nevadí. A podle toho vypadají výsledky. Ale abych jen nehanil, třeba na Steamu fungují linuxové verze her velmi slušně. Hry z distribučních repozitářů také, ale to jsou většinou spíš hříčky.
+1 #5 Wrunx 2015-02-11 17:16
Windows dál a dál průběžně aktualizované? Nemohu věřit, že tohle vyhlásil někdo byť jen trochu obeznámený se "záplatováním" Winů...! Jak dlouho si myslí, že jim to záplatování záplatovaných záplat bude procházet? Staré chyby zůstávají, překryty záplatami, a jede se dál k novým chybám. Dříve či později se pak systém neúnosně zpomalí a nakonec zhroutí na vnitřní složitost.
Ale windowsům začíná jít skutečně o hodně - stačí se podívat na západ, kde instituce víc a víc přecházejí na opensource.
Osobně jsem už dlouho spokojený uživatel Linuxu, ale příliš si nepochvaluji: čím rozšířenější Linux bude, tím víc se bude podobat Win co do užití i do co problémů... :-/

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack