Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Nová Windows a tajemství ztracené devítky

w9-1Microsoft se proslavil mimo jiné i tím, že každý druhý operační systém se mu moc nepovedl. Tentokrát na to vyzrál vskutku neotřelým způsobem: po Windows 8 nenásledují devítky, ale rovnou Windows 10.

 

 

 

Podivné číslování při uvedení Windows 10 na první pohled vypadá jako podobná magická past na nečisté síly, kdy pověrčiví hoteliéři vynechávají třinácté patro. Trochu nejasné sice je, proč v Microsoftu přeskočili zrovna devítku, když právě sudé systémy patřily k těm méně šťastným a když po ne moc povedených osmičkách byla naděje na to, že šťastné číslo 9 opravdu přinese štěstí. Ale doufejme, že mágové ve službách Microsoftu čarují správně - koneckonců je to především v jejich zájmu.

 

Plíživá kontrarevoluce?

Oficiální vysvětlení podivného číselného skoku je méně kouzelnické: pokrok oproti předešlému systému prý je tak obrovský, že si zaslouží víc než jeden stupeň. Ale počítačový lid už přispěchal i se svými zlomyslnými výklady. Podle fanoušků nakousnutého jablka má desítka evokovat latinskou číslici X a alespoň takhle dotáhnout na konkurenční OS X. Někteří komentátoři přitom inspiraci operačním systémem Apple v nedávno představených prvcích Windows 10 opravdu vidí. Naproti tomu podle německy mluvících uživatelů Microsoft chtěl desítkou zatajit nepříjemné poselství zašifrované v názvu nového systému, který by se v němčině vyslovoval "Windows nein".

"Bude to nejúplnější platforma všech dob," tvrdí o Windows 10 web Microsoftu. Jestli je to pravda, se ale zatím nedá říct, protože to, co bylo nedávno pod tímto názvem představeno, ještě zdaleka není konečná verze. Ta přijde na trh nejspíš až někdy v polovině příštího roku, podle jiných zdrojů dokonce až za rok. Takže zatím známe jen něco na způsob testovací beta verze - a nelze vyloučit, že konečná podoba ještě není moc jasná ani v Microsoftu.

Těch několik málo změn, které byly představeny nyní, je spíš kosmetických a zaujmou především fajnšmekry a odborníky. Rozhodně nejsou takového rázu, že by kvůli nim běžný uživatel dobrovolně přezbrojil z Windows 7 (v současnosti nejrozšířenějšího OS) na Windows 10. Nebýt přeskočení devítky, neměla by mainstreamová média o čem psát, takže se nelze ubránit podezření, jestli při podivném číslování nešlo hlavně o tohle.

Příznačné na nedávném představení polotovaru tak je, že hned po číslovce 10 zdaleka největší zájem publika vzbudilo něco, co má do revolučního skoku dost daleko: vrátilo se klasické tlačítko START. Svým způsobem to symbolizuje podstatu změny, která ve skutečnosti je spíš kompromisem mezi sice radikálně novými, ale neúspěšnými Windows 8 (z nich zůstaly zachované dlaždice na pracovní ploše) a mnohem úspěšnějšími Windows 7. Zdánlivě tedy víc plíživá kontrarevoluce, než revoluce.

 

Vidina Eldorada

Přesto tu opravdu významný skok dopředu je. Desítky budou z uživatelského hlediska prakticky stejné ve všech typech zařízení, od stolních počítačů až po smartphony. S jejich nástupem tedy odejdou do nenávratna Windows Phone. Jednotné uživatelské prostředí určitě bude pro leckoho příjemné - a tento tah naznačuje, jak moc Microsftu leží na srdci jeho expanze do světa mobilních zařízení.

To není málo - ale ve skutečnosti jde ještě o víc. Nový operační systém má ambice zasáhnout i do sféry, která zatím ještě téměř neexistuje, do takzvaného internetu věcí (Internet of Thigs. IoT). Jeho věrozvěsti hlásají, že spotřebiče spolu budou komunikovat zcela nezávisle na člověku prostřednictvím bezdrátových rozhraní a počítačových sítí. Pokud si pod tím neumíte nic představit, tak si zkuste vybavit třeba mobil, který vám cestou kolem obchodu nadiktuje, co z jeho nabídky by vás zrovna mohlo zajímat. Vaše zájmy si přitom už dřív iniciativně zjistil z vaší komunikace.

Zdánlivě okrajové zmínky o IoT v souvislosti s Windows 10 možná odhalují původ proklamací o revoluci v operačních systémech. Odehrává se zřejmě víc na straně Microsoftu než na uživatelské části hřiště a měla by proběhnout ve dvou rovinách. Technologická spočívá v nesmírné obtížnosti vytvořit univerzální platformu, která by uspokojivě obsloužila tak odlišné typy zařízení - z tohoto hlediska o revoluci v operačních systémech opravdu jde. To je zřejmě i důvod, proč Microsoft představil nedodělek, který od konečné podoby ještě dělí dlouhá řada měsíců.

Ještě mnohem obtížnější ale bude marketingová fáze této revoluce. Odborníci předpovídají internetu věcí obrovský komerční potenciál. Pokud by to byla pravda a pokud by Microsoft dokázal tuto novou pevninu obsadit jako první, měl by na dlouho vystaráno.

Ale co když ne; opravdu chceme, aby nás věci šmírovaly nebo dokonce rozhodovaly bez nás? A kolik takových vizí - od hlasového rozhraní PC přes virtuální realitu až po internetové domy - už celá desetiletí marně čeká na svůj komerční úspěch? Jestli je to i osud IoT, pak bude Microsoftu už teď dotěrná konkurence šlapat na paty v počítačích i mobilních zařízeních čím dál víc. Někteří komentátoři proto tvrdí, že úspěch nebo neúspěch Windows 10 bude mít pro budoucnost softawarového gigantu stěžejní význam.

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates by JoomlaShack.com