Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Nejslibnější technologie pro rok 2015

future0Konec roku bývá záminkou k ledasčemu - mimo jiné i k věštění, které technologie dosáhnou největších úspěchů v roce následujícím. Ke štěstí autorů si jejich dílka schovává málokdo, protože život proroků byl vždycky tvrdý a názvy některých vymožeností, které měly hýbat našimi životy, už dnes nikomu nic neřeknou.

 

Víte, například, co byla technologie WAP, nebo že už před dvěma lety měla mít pětina podniků místo počítačů jen přístup do cloudu? Že kdyby se prognózy plnily, pak bychom díky jaderné energetice za elektřinu nic neplatili a už před deseti lety by jaderné reaktory v elektrárnách nahradila termojaderná fúze? Že od roku 2004 měli v těžkém průmyslu pracovat jen roboti a o 6 let později by supravodivost fungovala při pokojové teplotě? O rakovině zvládnutelné jako odřené koleno a průměrném věku okolo 100 let ani nemluvě...

Ale básník říká: Nekamenujte proroky, neb oni jsou jak ptáci - a tak je nechme znovu zazpívat, protože s přehledy nejnadějnějších technologií pro rok 2015 opět přichází řada prestižních periodik. Když z nich odfiltrujeme skrytou reklamu a dlouhé prsty vlivných subjektů, vyhledáme průnik množin a odečteme ten druh přehnaného optimismu, který poznamenal předpovědi minulé, dostaneme docela zajímavé výsledky. Většina letošních prognóz se ostatně drží při zemi a - na rozdíl od minulosti - se víc než o samotný pokrok zajímá o jeho projekci do komerční sféry. I to o čemsi vypovídá.

"Všechny změny, které očekáváme v nejbližších letech, už začaly, ale teprve nyní budou akcelerovat," tvrdí v časopise Fortune Peter Andrew, ředitel pro strategie společnosti CBRE.

 

1. NFC: o nás bez nás

Slogan "o nás bez nás" si sice většina lidí spojuje s Mnichovskou dohodou - ale něco podobného vám může udělat i váš mobil, pokud je vybaven technologií NFC (Near Field Communication). Komunikace na krátké vzdálenosti už nyní funguje v bezkontaktních platebních kartách, experti ale předpokládají, že v příštím roce bude aplikací NFC epidemicky narůstat. Půjde o to, že věci které máte při sobě (smartphone, platební karta atd.) si budou nazávisle na vás vyměňovat informace s jinými věcmi (počítačem, pokladnou, turnikety u vstupu do objektů, elektronikou vašeho automobilu, ale třeba i čtečkami revizorů a policistů...). Kromě jiného se to projeví i v personalizované reklamě, kdy se kolem vás budou objevovat nabídky právě na to zboží, které by vás mohlo zajímat. Tedy, přesněji řečeno, o němž si váš mobil myslí, že by vás mělo zajímat.

Podle agentury Juniper Research dosáhne počet smartphonů vybavených NFC v roce 2015 půlmiliardy kusů - a to už je z komerčního hlediska mimořádně zajímavé. "NFC tu sice už pár let je, ale teď právě dospívá a v příštím roce nastane ten pravý čas pro masívní komerční využití, které bude znamenat revoluci v každodenním životě," tvrdí Yukka Yiliuntinen z organizace NFC Solution.

 

2. Internet věcí

K NFC má blízko další technologie, kterou experti považují za perspektivní: internet věcí (Internet of Thinks, IoT). Ani tenhle koncept není nijak nový - jako obvykle ho předpověděli už autoři sci-fi, takže pokud byste chtěli rychle získat představu o co jde, přečtěte si slavnou Bradburyho povídku Potom přijdou vlahé deště z Marťanské kroniky. Internet ovšem koncept posunul o hodně dál: jeho prostřednictvím bude komunikovat cokoliv elektronického, aniž by to potřebovalo člověka. A to tak, že všechno se vším. Nejenom dnešní mobily, automobily, televizory, elektronická čidla, ale i věci nově vymyšlené právě pro tuhle příležitost. Jedním z mnoha příkladů mohou být robotická auta která se navzájem mezi sebou domluví, kudy nejlépe vás dovezou k danému cíli.

Ta sice na rok 2015 ještě nehrozí, prognostici ale vidí v roční perspektivě jiné možnosti. Agentura Gartner ve své předpovědi na příští rok tvrdí, že IoT se uplatní především v nových komerčních modelech. Projeví se to prý především tím, že nad pořizováním věcí do vlastnictví převáží jakýsi pronájem. Zjednodušeně řečeno: věc nebude vaše, ale bude svému skutečnému majiteli rovnou z vašeho účtu převádět peníze za každé použití. Prognózy tvrdí, že v roce 2015 bude IoT představovat trh v řádu bilionů dolarů.

 

3. Elektronická sebeobrana

NFC a IoT jsou jedním z mnoha důvodů, díky nimž experti vidí jako další perspektivní oblast pro rok 2015 počítačovou bezpečnost. Do desítky nejnadějnějších oborů ji vybrala agentura Gartner, časopis Forbes i další média. Gartner vychází z toho, že převedení prakticky všech komerčních aktivit do prostředí internetu povede k závislosti firem na bezpečnostních řešeních. "Boj proti kybernetické kriminalitě se změní z prosté obrany k mnohostrannému přístupu, který bude zahrnovat celou řadu aktivních metod," tvrdí Gartner. "Firewall a podobná opatření už nestačí, bude nutné, aby každý program, každá aplikace měly svůj vlastní bezpečnostní systém."

 

4. Internetové automobily a jiné vehikly

Za jeden z nejperspektivnějších způsobů aplikace Internetu věcí experti považují to, čemu se říká Connected Cars. V příštím roce bude samozřejmě pokračovat další mohutná invaze elektroniky do osobních vozů, ta se ale navíc propojí prostřednictvím IoT nejen sama mezi sebou, ale i s dalšími zařízeními v automobilu (samozřejmě především se smartphonem řidiče) a v jeho okolí. Možnosti uplatnění jsou téměř neomezené, od vzájemné informovanosti řidiče a vozu o stavu a způsobilosti k jízdě, až po komunikaci s jinými automobily, která by zabránila srážce.

S tím souvisí také vývoj zcela robotických vozů, které se obejdou bez lidského řidiče (Autonomous Cars, Robotic Cars). Velké úsilí tímto směrem vynakládá především Google. Komerční provoz v roce 2015 sice ještě nepředpokládají ani největší optimisté, ale bude pokračovat zavádění některých prvků do sériově vyráběných vozů. Výrobce elektromobilů Tesla Motors tvrdí, že už v příštím roce by mohl své stroje vybavovat autopilotem, který by zvládl 90 práce řidiče, hlavně při jízdě po dálnicích.

 

5. Akumulátorová revoluce

V roce 2015 elektromobily silnice nezaplaví - nejen kvůli nečekaně zlevňujícím fosilním palivům, ale i kvůli nedořešeným problémům se zdroji energie, které jsou stále drahé a těžké. Absence kvalitních akumulátorů limituje i další významné obory: alternativní energetiku, mobilní elektroniku, robotiku atd. Levný akumulátor s vysokou kapacitou a dlouhou životností by znamenal možnost zbavit se závislosti na distributorech energií (tzv. decentralizovaná energetika).

Za obzvlášť perspektivní se považují takzvané ultrakapacitory, které neskladují energii v chemické podobě (jako třeba dnešní Li-ion akumulátory v elektronice nebo olověné baterie v autech), ale přímo jako elektrický náboj. Jde vlastně o obyčejné kondenzátory, jaké najdeme v každém elektronickém přístroji - ale s mnohonásobně vyšší kapacitou. V současnosti se hledají materiály na jejich elektrody, které by nevyžadovaly komplikované a drahé technologické výrobní postupy. Už stávající utrakapacitory jsou ale vyhledávanou komoditou; jejich ceny rychle klesají zatímco prodeje meziročně rostou o desítky procent.

 

6. Vytisknete si, co vás napadne

Takzvaný 3D tisk nechybí prakticky v žádném přehledu nejperspektivnějších technologií pro rok 2015. Pracuje na principu přesného nanášení tuhnoucích nebo vytvrzovaných vrstev podle počítačového programu. Už dnes umí "vytisknout" celý dům, stejně jako nanobaterii, nebo funkční tepnu, a dříve nebo později zvládne cokoliv mezi tím. Zatím sice jsou přesné 3D tiskárny drahé, zatímco levné 3D tiskárny nepřesné, a omezení spočívá i v použitých materiálech, ale věci se rychle mění k lepšímu. O 3D tisk se aktivně zajímá i NASA, která by tak astronautům na dlouhých misích umožnila vytvořit jakýkoliv náhradní díl. Někteří snílkové dokonce tvrdí, že je to začátek konce éry sériových výrob a konzumní společnosti dnešního typu.

Odhaduje se že prodej zařízení pro 3D tisk se meziročně zdvojnásobí a podle agentury Gartner se roku 2015 prodá téměř čtvrt milionu kusů (do roku 2018 by to mělo být 2,3 miliony kusů). Především ale vzroste přesnost a klesne cena tiskáren. "Trh s 3D tiskárnami se právě nachází ve zlomovémn bodě," tvrdí Conn Stamford z Gartner Inc.

 

7. Létající roboti

Mezi top ten technologie pro rok 2015 se překvapivě vyšplhala věc, která ještě nedávno stranou většího zájmu oscilovala mezi hračkou a hi-tech zařízením určeným pouze pro armádu a špionáž: drony, neboli létající roboti. "Dramaticky vzroste civilní využití dronů v komerční sféře i u individuálních uživatelů, " tvrdí ve svém přehledu nejperspektivnějších technologií pro ro 2015 portál The Street. "A to i navzdory snaze o legislativní regulaci jejich používání." Ukazuje se, že létající roboti mohou nejen levně hlídkovat, filmovat a fotografovat tam, kde to z jiných důvodů je obtížné, ale i doručovat zásilky, provádět hnojení a postřiky na farmách, pomáhat záchranným službám atd. Na rok 2015 se předpovídá masivní růst zájmu výrobců a současně i sílící snaha vlád výrobu a použití dronů regulovat. "Bude to boj o trh v hodnotě mnoha miliard dolarů," předvídá Matt Haldane z agentury Reuters.

 

8. AI - umělá inteligence

Za perspektivní pokládá většina prognostiků vývoj umělé inteligence. Roboti chytří jako člověk sice v dohledné době nehrozí, pro rok 2015 se ale předpokládá výrazný nástup prvků AI do komerčních aplikaci. Umožní to dosažení úrovně, při níž bude počítač schopen rozpoznat objekty na fotografiích, emoce člověka, který je obsluhuje atd. Zlepší se i schopnost rozpoznávání významu řeči, takže budeme moci s elektronickými zařízeními rozmlouvat. Podle již zmiňovaného Petera Andrewa se uplatnění AI dotkne především trhu práce, kde zlikviduje okolo 50 procent dosud běžných profesí.

 

9. Kmenové buňky

V medicínském výzkumu se na předních příčkách dlouhodobě drží především možnosti léčby pomocí kmenových buněk. Jde o zárodečné buňky, které jsou ještě nediferenciované, takže mají se přeměnit v jakoukoliv tkáň. Teoreticky z nich tedy lze vypěstovat orgány a části těla vhodné pro transplantace, aniž by hrozila odmítavá reakce organismu, léčit ochrnutí v důsledku poranění míchy, onemocnění mozku, slepotu, následky infarktů a projevy stárnutí - současně ale zůstává nevyřešená řada problémů. V současnosti se vědci snaží především hledat jiné zdroje kmenových buněk než jsou lidská embrya a zkoumat rizika léčby (zhoubné bujení atd.) "Očekáváme největší pokrok ve výzkumu využívání kmenových buněk získaných z dospělého organismu," říká Patrick Dixon z King College School.

 

10. Vesmír      

Měřítkem technologického i vědeckého pokroku chtě nechtě zůstává výzkum vesmíru. Můžeme očekávat především výsledky dvou velkých meziplanetárních misí výzkumných robotů: sonda New Horizons v červenci proletí okolo Pluta a sonda Dawn se na přelomu března a dubna přiblíží k planetce Ceres, na níž existuje možnost existence vody silné vrstvy vodního ledu pod povrchem. K Marsu se nechystá žádná sonda, na Měsíci chce přistát Čína s automatickým průzkumníkem Chang´e 4. Na rok 2015 je plánováno zahájení rekordního ročního pobytu dvou astronautů na Mezinárodní kosmické stanici, při kterém by bylo možné získat řadu poznatků pro meziplanetární pilotované mise. Objevily se také zprávy, že ke stanici by se připojí nafukovací obytný modul soukromé firmy Bigelow Aerospace, který by mohl být předobrazem obytných modulů budoucích meziplanetárních lodí, soukromých orbitálních stanic nebo kosmických hotelů. Dopravit ho tam má soukromá kosmická loď Dragon firmy SpaceX při letu CRS-8. Roku 2015 měla začít létat na hranice vesmíru soukromá kosmická loď SpaceShipTwo, její loňská havárie však projekt přinejmenším pozastavila.

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

Komentáře   

+10 #1 Učitel 2015-01-04 13:05
Při takovémhle věštění se většinou zapomíná na to, že se vyvíjejí a prosazují jen takové technologie, na kterých se dá dál nějak vydělávat a které přinášejí další a další peníze. Proto se stále ne a ne dočkat například energie zdarma, ani vyléčení neléčitelných nemocí a podobně.
-1 #2 hulvath 2015-01-04 14:41
A kde jste nechal automaticky preklad reci ? Toto prece zcela revolucne prispeje ke komunikaci lidi. Ceske holky me nechteji, si predstavme ze by slo online bez uceni portugalstiny, balit krasnou Brazilku... :)
+2 #3 j.a.n. 2015-01-04 14:49
Na balení Brazilek to pořád ještě nestačí - zkuste dát pár lichotek do překladače a nebudete se stačit divit. V hrůze by utekla :-)

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack