Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Zabijáci dronů a právníci

dr1Odhaduje se, že jen během vánočních svátků přibylo v USA okolo jednoho milionu dronů. Do radosti novopečených pilotů a obchodníků se ale mísí obavy o bezpečnost a soukromí ostatních občanů. Zájem o drony roste i v České republice a dříve nebo později obdobné hlasy zazní také tady.

 

"Malé drony jsou významný fenomén a je třeba se jimi vážně zabývat než se stane něco zlého," prohlásil výkonný ředitel letecké společnosti Hawaiian Airlines Mark Dunkerley. "Nejde jenom o okolí letišť, kde už několikrát ohrozily leteckou dopravu. Ke konfliktům dochází i jinde."

Ve skutečnosti by to nemělo překvapit: i nožem jde namazat chleba nebo zabíjet - jenže zabíjení bude vždy mediálně vděčnější. Tím spíš to platí o dronech, které nejde na obloze jen tak přehlédnout a ještě ke všemu trhají rekordy v prodejích.

Svou dvojí tvář ukázaly například během loňského léta, kdy v jednom týdnu bezpilotní prostředek dopravil akutně potřebný lék do venkovské nemocnice ve Virginii - a jen o pár dní později jiný dron ohrožoval vrtulník hasící lesní požár v Kalifornii.

 

Útok z oblohy

Jak se cítí předák Al Kajdy, když se na něj řítí bezpilotní letoun, si mohl na vlastní kůži prožít rakouský závodník Marcel Horscher během prosincového Světového poháru v alpském lyžování. Televizní diváci viděli v přímém přenosu, jak se na něj ze vzduchu vrhl dron, který měl jeho výkon natáčet.

dr2

 

obr: Touha zastřílet si na drony se nemusí vyplatit - tresty mohou být přísné.

 

 

Minul jen o pár centimetrů; později se ukázalo, že operátor zaznamenal rušení vysílací frekvence a raději navedl stroj k zemi, aby se nevymkl kontrole.

Mezinárodní lyžařská federace následně zakázala používání dronů při televizních přenosech ze svých podniků "dokud nebude zajištěn jejich bezpečný provoz".

Volání po přísnější regulaci provozu malých civilních dronů sílí především v USA. Rich Swayze z Federální letecké správy (FAA) ale soudí, že to nebude jednoduché: "Za 15 let svého působení v oboru jsem ještě nezažil, aby se v jednom tématu střetávalo tolik protichůdných zájmů".

Vzhledem k množství dronů je výskyt vážných incidentů ve skutečnosti velmi malý, častější jsou stížnosti na porušování soukromí.

"Seděl jsem zrovna ve své domácí pracovně, když se zvenku ozvalo podivné bzučení," líčí v The New York Times Nick Bilton, redaktor specializovaný na technologie. "Podíval jsem se tam, a viděl že za oknem na mě sousedův černý dron civí svou kamerou."

Nick Bilton zdaleka nebyl sám, komu se něco takového přihodilo, takže přemnoženým právníkům v USA zase rychle přibývá práce. V roce 2014 byl uvězněn dvaatřicetiletý muž z Lower Township (New Jersey), když nad svým pozemkem sestřelil sousedův dron. Byl obžalován z těžkého zločinu a hrozilo mu až deset let vězení.

 

droneweb

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

TIP:

Pokud vás zajímají drony, nebo cítíte, že by vás zajímat mohly, navštivte naše nové stránky www.droneweb.cz

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

 

Loni v červenci sedmačtyřicetiletý William Merideth z Louisville v Kentucky sestřelil sousedův dron, protože údajně sledoval jeho šestnáctiletou dceru u bazénu. Byl uvězněn, soudce ho ale osvobodil.

Merideth se pak stal něčím na způsob mluvčího nepřátel dronů; sám sebe označuje za zabijáka dronů. "Existují jen dva druhy špatných lidí," prozradil reportérovi listu The Washington Post. "Jsou to liberálové, kteří nám upírají právo vlastnit zbraň a majitelé dronů."

 

Nejasná řeč zákona

Pro ty, kdo touží sestřelovat drony, ale nechtějí do vězení, skupina odborníku z Michigan Technological University vyvinula "lapač dronů", který stroj chytí do sítě a nepoškodí.

Nick Bilton ale upozorňuje, že jsou i smířlivější výklady práva. Připomíná případ z roku 1990, kdy článek v New York Times řešil stížnosti, že lidé si nekupují dalekohledy kvůli pozorování hvězd, ale pro pozorování sousedů (a sousedek). Prodejci na to reagovali slovy: "Neprodáváme morálku, ale dalekohledy." A policie občanům doporučila zatahovat žaluzie.


dr3

 

obr: Drony a jejich zabijáci se staly vítaným oživením byznysu amerických právníků

 

 

"Můžete ale taky udělat to, co já," radí Nick Bilton. "Prostě počkejte pár vteřin, až to souseda omrzí a odletí někam jinam."

V USA zatím ohledně provozu malých civilních dronů není jednotná legislativa. V některých státech je možné jít do vězení i za průlet v blízkosti cizího okna, jinde je to volnější.

Roku 2013 Congressional Research Service, legislativní pobočka Kongresové knihovny, zveřejnila zprávu nazvanou "Začlenění dronů do vnitrostátního letového prostoru: vybrané právní otázky" (Integration of Drones Into Domestic Airspace: Selected Legal Issues), která varovala před zneužitím k pronásledování, obtěžování, voyeurství a odposlouchávání.

Současně ale také říká, že "určit, kdy dron neoprávněně vniká na něčí majetek, může být mimořádně obtížné." V současnosti Kongres připravuje zákon regulující provoz rekreačních dronů. Očekává se, že jeho součástí bude ochrana soukromí, včetně práv majitelů domů.

Také v České republice je zatím situace nejasná. Z diskusí pod články s touto tématikou je zřejmé, že také tady by si dost lidí na drony rádo zastřílelo - i když spíš ze závisti, nebo jako alternativu ke střílení koček a psů... Ale i tady za to hrozí poměrně vysoké postihy - jednak proto, že některé drony jsou dost drahé, jednak proto, že existují zákony o zacházení se střelnými zbraněmi.

Konkrétně dronů se u nás týká zákon č. 49/1997 Sb o civilním letectví a navazující předpisy - které lze ovšem vykládat tak, že dron s hmotností pod 20 kg není letadlo, ale model. To sice znamená, že zmíněný zákon a předpisy pro drony neplatí, zároveň ale s nimi vlastně nelze provozovat výdělečnou činnost. Současná legislativa tedy zjevně zaostává za skutečností a očekává se vznik nové.

 

Jan A. Novák

Psáno pro časopis Ekonom

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack