Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Robotické auto nebude jen pro opilce

robcar1Pokud chcete jezdit vlastním autem i na akce spojené s konzumací alkoholu, máte dvě možnosti: buď abstinující partnerku - nebo robotické auto. To druhé byla dlouho jen utopie nebo záležitost prototypů sloužících ze všeho nejvíc k tomu, aby se v médiích objevila značka firmy. Zdá se ale, že teď se časy začínají měnit. Koncem května Google oznámil úmysl postavit stovku prototypů robotických vozů, které nebudou mít volant, pedály ani další ovládací prvky; pouze dotykový displej, na němž si pasažér navolí trasu. A pak už jen tlačítka START a STOP.

 

 

 

"Chceme udělat velký krok, který zvýší bezpečnost silničního provozu a zlepší mobilitu miliónů lidí," napsal Chris Urmson z týmu, který má v Google vývoj těchto vozů na starosti. Auta bez řidičů totiž nemají sloužit jen majitelům krve naředěné alkoholem, ale také seniorům, nemocným užívajícím léky, které nedovolují řídit, a tělesně postiženým. Ale i zdravým, protože na rozdíl od člověka se autopilot nikdy neunaví, netrpí agresivitou, ani neusne při dlouhé noční jízdě.

"Opilec za volantem? To už brzy bude jen historie," tvrdí Chris Urmson.

 

Bez volantu a pedálů

Google se projektem automobilu bez řidiče zabývá už několik let. V březnu 2012 jeho Toyota Prius vybavená autopilotem odvezla nevidomého Steve Mahana z kalifornského města Morgan Hill do restaurace a pak zase zpět domů (video z jízdy je k dispozici na YouTube). O pět měsíců později výzkumný tým oznámil, že jeho vozy najely bez řidiče a bez nehody půl milionu kilometrů, v současnosti už je to 1,1 milionu kilometrů.

robcar2

 

 

obr: Prototypy vozů bez řidiče je už možné potkat v běžném silničním provozu. Zamozřejmě kde jinde než v Kalifornii.

Foto: Google

 

Původní prototypy ještě umožňovaly zásahy řidiče - a jediná nehoda, kterou měly, se stala, když byl vůz řízen manuálně. Nyní firma přichází s novou sérií prototypů, které už člověka k volantu nepustí - jednoduše proto, že žádné nemají.

Své okolí budou vozy ohmatávat pomocí zařízení označovaného jako lidar, což je laserový optický radar, mozkem bude počítač s prvky umělé inteligence. Nikoliv náhodou projekt řídí Sebastian Thrun, inženýr německého původu, jehož robotický automobil Stanley roku 2005 vyhrál závod DARPA Grand Challenge - 212 kilometrů dlouhou rally silničních robotů napříč náročným pouštním terénem na pomezí Kalifornie a Nevady. Zkušenosti z DARPA Grand Challenge má i Chris Urmson.

"Senzory budou mít pod kontrolou prostor velký jako dvě fotbalová hřiště, včetně mrtvých úhlů," tvrdí o nové sérii prototypů Chris Urmson na oficiálním firemním blogu Google. "Žádné ovládací prvky nebude potřeba, náš software všechno zvládne za řidiče. Prototypy budou velmi jednoduché, protože se chceme ze zkušeností s nimi učit co nejrychleji a podle výsledků testů je snadno dál vylepšovat."

Nová série robotických vozů už nebudou upravené sériové automobily (kromě Toyot Prius Google používal také Toyoty Legria a Audi TT), ale speciály zcela přizpůsobené jízdě bez řidiče. Mají jen dvě sedadla a maximální rychlost zatím nepřevýší 25 mil za hodinu (přibližně 40 km/h). To, stejně jako vzhled připomínající kdysi oblíbené projekty city car, naznačuje, že v první fázi půjde především o to, čemu se říká pojízdná nákupní taška nebo obdobu taxíků pro městský a příměstský provoz.

Google zdaleka není jediná firma, která se vozy bez řidiče zabývá, na rozdíl od většiny konkurence ale zjevně nehodlá jít cestou malých kroků. Komerční výrobu sice zahájit nehodlá, obchodovat ale zřejmě chce s technologickými řešeními autopilotů a jejich softwarem.

 

Příliš velký skok?

Většina velkých výrobců automobilů ale na tak velký skok nevěří a chce zavádět prvky autonomního řízení postupně. Už teď některé modely samy zaparkují, nebo dodržují bezpečnou vzdálenost - ale vyřadit ze hry řidiče se tradičnímu průmyslu zatím nechce. "Jestli na to mají čas a peníze, ať si hrají," prohlásil Mark Reuss, který má na starosti technický vývoj v General Motors. "Je to pro nás určitě inspirativní konkurence. Nevěřím ale, že bychom plně autonomní vozy v dohledné době opravdu viděli na silnicích."

robcar3

 

 

 

obr: Soubor senzorů na střeše vozu "vidí" víc než člověk za volantem

Foto: Google

 

 

Google se snaží se zástupci detroitských automobilek o spolupráci na robotických vozech jednat, ale zatím zřejmě bez většího úspěchu.

"Automobilové společnosti se zatím nerozhodly, jestli je pro ně Google přítel nebo nepřítel," uvedl koncem června server DailyTech. "Zatím to ale vypadá, že ještě dlouho půjdou každý svou cestou."

Že nebude snadná, to nedávno naznačila i kongresmanka Eleanor Holmes Norton za demokratickou stranu, kterou neprozřetelně pozvali vyzkoušet si jízdu bezpilotního prototypu vyvinutého na Carnegie Mellon University. Politička - snad omylem - vyřadila vůz z provozu stiskem červeného tlačítka na palubní desce dřív, než pohl test začít. A pak prohlásila: "Věřím, že robotická auta mají budoucnost - ale teprve až splní všechny bezpečnostní požadavky, které klademe na auta s řidičem."

To ale může být problém, protože zatím provoz autonomních vozů umožňuje legislativa jen v některých státech USA. Google se za nové zákony snaží lobovat, ve spolupráci s automobilovým průmyslem by to ale šlo snadněji.

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

obr: Toyota Prius vylepšená konstruktéry Google používá soubor senzorů pro pohyb v silničním provozu bez zásahů řidiče. Kromě zařízení zobrazených na schématu je vybavená také přijímačem GPS a čidly polohy a zrychlení. 1 – laserový radar (LIDAR) s dosahem 70 metrů vytváří dokonalou trojrozměrnou mapu okolí vozidla. 2 – senzor nad levým zadním kolem upřesňuje polohu vozu. 3 – videokamera poblíž zpětného zrcátka identifikuje překážky v provozu, vozidla, chodce, cyklisty a také dopravní značky a světelné signály 4 – radary měřící vzdálenost překážek od vozu. Podle NYT

You have no rights to post comments

 
Joomla 1.5 Template: by JoomlaShack