Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Auta bez řidičů budou dřív než se zdálo

robcr1Zpráv o robotických autech přibývá a poslední dobou se nápadně mění i jejich obsah. Už nejde jen o experimenty - sice zajímavé, ale bez naděje, že by z nich v dohledné době bylo něco užitečného. Vůz bez řidiče se stává součástí reality.

 

Minulý týden opět vzbudil pozornost Elon Musk, když jeho společnost Tesla Motors umožnila majitelům vozu Model S stahovat upgrade palubního počítače s výmluvným názvem Autopilot 7.0, který z jejich elektromobilu udělá robotický automobil.

Klasické automobilky mediální rozruch trochu pohoršil, protože to, co teď bude umět vylepšený Model S, dokáží některé jejich vozy také; ve skutečnosti nejde o plně autonomní řízení (označované jako Level 4), při němž si pasažér jen zadá cílový bod a o nic dalšího se nestará. Přesto jde o signál, že vývoj situace kolem vozů bez řidiče se dostává na kvalitativně novou úroveň.

 

Tesla Motors proti Google Car

Software Autopilot v současné verzi je na stupni Level 2, což znamená, že řeší jen dvě úlohy řidiče, například automatické dodržování vzdálenosti od jiných automobilů v kombinaci s udržením vozu v jízdním pruhu. Tedy funkce třeba na dálnici jistě velmi užitečná - ale dát si panáka nebo hodit šlofíka, řidič pořád ještě nemůže. K opravdovému robotovi na kolech tak Modelu S chybí dva stupně - zbývá překonat Level 3, kdy auto sice bude po většinu jízdy samostatné, ve složitých situacích ale předá vládu řidičovi.

robcr2

 

 

obr: Toyota testující technologii autonomního řízení Google

 

 

Ve skutečnosti je ale důležité něco jiného: že na scénu robotických automobilů vstoupil právě Elon Musk - člověk, který už nejen v oblasti elektromobilů, ale i ve vesmíru dokázal, že nezná slovo "nemožné". Zavedené automobilky se utěšují tím, že Musk se konkrétně nevyjádřil, jakého stupně autonomie chce u vozů Tesla dosáhnout - a Level 2 už opravdu není nic moc.

A tak spalovacím motorům naklonění novináři teď hledají v jeho výrocích náznaky, že nad Level 2 jít nehodlá. Naději vidí v koncepci elektromobilů Tesla Motors: jsou to rychlé drahé stroje, které si nejčastěji pořizují lidé, jimž jde mimo jiné o radost z řízení. Často proto citují Muskův výrok z počátku října, kdy prohlásil, že budoucnost má optimální kombinace lidského faktoru s automatickými prvky řízení.

Ale vlastně to je jedno, protože záměrem vyšplhat se na Level 4 vůbec neskrývá další konkurence, která také původně nepochází z automobilové branže. Projekt Google Car od samého počátku počítá s dosažením této úrovně a cílevědomě k ní míří. I v tomto případě jde o elektromobil. Základním prvkem plně robotického vozu je lidar (light detection and ranging) - laserový radar, který počítačovému systému umožňuje trojrozměrnou orientaci v prostoru. Elon Musk ovšem počátkem října prohlásil, že i on s lidarem v Autopilotovi v dohledné době počítá.

Lidar sám o sobě sice ještě Level 4 neznamená, v systému na úrovni Level 2 je však poněkud nadbytečný. Rukavici hozenou Google zřejmě Tesla nehodlá nechat ležet na zemi.

Může se tedy zdát, že klasické automobilky zaspaly a o autonomních vozech se rozhodne v souboji mezi Google a Tesla Motors, ve skutečnosti ale bude mít poslední slovo legislativa. Mnoho zákonodárců vidí v autech bez řidiče velký problém: odpovědnost za škody, pojištění, možnost narušení systému viry a hackery). Hlavně ale mají zavedené společnosti automobilového průmyslu mezi politiky a vysokými úředníky silnější páky než neortodoxní technologické firmy.

 

Robotické náklaďáky a autobusy


Jinou cestou míří k autonomním vozům německá společnost Daimler Truck. Její inženýři usoudili, že robot najde uplatnění hlavně v kamionech. Ty se pohybují především na dálkových trasách, kde je řízení únavné a řidič představuje rizikový článek systému. Počátkem října tak mohli řidiči na spolkové dálnici A8 u města Denkendorf vidět kamion, který jede v plném provozu, zatímco řidič se na sedadle spolujezdce baví tabletem.

robcr3

 

 

obr: Autobus bez řidiče CityMobil2 už jezdí ulicemi řeckého města Trikala

 

 

Ve skutečnosti i v tomto případě zatím ještě šlo o test, kdy provoz a překážky na dálnici simulovalo 25 doprovodných vozidel. Už v květnu ale dva kamiony Freightliner Inspiration stejné firmy vybavené autnomním systémem Highway Pilot získaly - jako vůbec první nákladní automobily - licenci pro běžný provoz na silnicích amerického státu Nevada. Slavnostní první jízdy se zúčastnil nevadský guvernér Brian Sandoval.

"Doprava budoucnosti bude díky autonomním systémům bezpečnější, rychlejší a efektivnější," prohlásil při té příležitosti Wolfgang Bernhard z vedení americké pobočky firmy. "Naším cílem je uvést tyto systémy do běžné sériové výroby. Naše vozy s tímto systémem na amerických dálnicích představují významný mezník v tomto úsilí."

Za automobily bez řidičů v běžném provozu ale nemusíte až za oceán - řeckém městě Trikala se v nich brzy budete moci svézt. Po ulici tu jezdí minibusy na elektrický pohon CityMobil2 vybavené autopilotem na veřejné lince dlouhé 2,5 kilometru. Bezpečný provoz zajišťuje řada čidel, kamery a laserové systémy doplněné satelitní navigací. Rychlost zatím nepřevyšuje 20 kilometrů.

Projekt CityMobil2 financuje EU a jeho robotické autobusy od roku 2012 prodělaly testovací provoz v několika evropských městech bez jediné nehody. Podmínky v městské dopravy v 70tisícové Trikale však jsou složitější; úzké uličky, temperamentní balkánští řidiči, mnoho volně pobíhajících psů atd. V první fázi autobusy jezdí bez cestujících, po dobudování datové infrastruktury se však jejich dveře budou na stanicích otevírat pro každého zájemce.

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

 

 

 

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack