Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Soukromá kosmická loď se chystá k ISS

dragon1K další zásobovací cestě na Mezinárodní kosmickou stanici ISS se chystá kosmická loď Dragon. První termíny startu ohlášené na 11. a 15. dubna byly zrušen kvůli technickým potížím. Další startovací okno se otevírá dnes 18. dubna

 

 

 

 

 

Šance, že Dragon dnes vzlétne, není příliš velká, protože meteorologická služba leteckých sil USA předpovídá jen 40procentní pravděpodobnost podmínek vhodných ke startu. Je proto možné, že se nosná raketa s lodí odlepí od rampy až v sobotu 19. dubna, kdy se čeká příznivé počasí s pravděpodobností 70 procent.

dragon2

 

 

obr: Kosmická loď Dragon společnosti SpaceX u Mezinárodní kosmické stanice

Foto: NASA

 

Bezpilotní let na oběžnou dráhu je pozoruhodný především tím, že jak nosná raketa Falcon 9 tak i vlastní loď Dragon jsou výsledkem práce soukromé společnosti SpaceX. Jde o jediný komplex schopný letu na ISS,  který vyvinula soukromá firma a jedinou bezpilotní zásobovací loď schopnou měkce přistát.

Šéf SpaceX Elon Musk se přitom netají ještě ambicióznějšími záměry: udělat z kapsle Dragon pilotovanou loď až pro 7 astronautů a docílit toho, aby nosiče Falcon dokázaly samy přistát a být použitelné opakovaně. To by výrazně snížilo náklady na kosmické lety a přiblížilo realitě Muskovy konečné sny, jimiž jsou Měsíc a Mars. Kosmická agentura NASA, která SpaceX na program přispěla značnými částkami, však je momentálně vděčná alespoň za to, že má čím zásobovat ISS po ukončení programu raketoplánů Space Shuttle.

Současný let Dragonu k ISS je už třetí. Tentokrát má na stanici dopravit kromě obvyklých zásob a materiálů pro vědecké experimenty také zařízení OPALS pro laserové spojení se Zemí systém VEGGIE, který astronautům umožní pěstování zeleniny a přístroje pro zkoumání imunity při pobytu ve vesmíru. Celkem jde o přibližně 2,5 tuny nákladu.

Cílem mise je také vyzkoušet některá vylepšení kabiny - loď má nyní například k dispozici silnější zdroje elektrické energie. U stanice se má zdržet přibližně 20 až 30 dní, pak dopraví zpět na Zemi výsledky některých vědeckých experimentů.

 

doplňkové texty

Falcon 9/Dragondragon3

Nosná raketa Falcon 9 je vysoká bezmála 55 metrů a na startovní rampě má hmotnost 333 tuny. Na nízkou oběžnou dráhu dokáže dostat náklad o hmotnosti okolo 10 tun.

Kabina Dragon má unést buď 7 astronautů nebo 2,5 tuny zásob pro ISS. Skládá se ze tří dílů (příďového kužele, který obsahuje tepelný štít a spojovací uzel, vlastní hermetická kabina a servisní modul), z nichž některé půjde použít opakovaně.

Při celkové délce 6,1 metru a maximálním průměru 3,6 metrů váží při startu pouhých 6 tun. Přistávací hmotnost jsou 3 tuny. Vnitřní prostor je 11 krychlových metrů.

 

Minulé starty lodi Dragon

8. 12. 2010 - testovací let (mise SpX-C1)

22. 5. 2012 - zkouška spojení s ISS (mise SpX-C2)

8. 10. 2012 - doprava nákladu na ISS (mise CRS-1)

1. 3. 2013 - doprava nákladu na ISS (mise CRS-2)

Jan A. Novák

Psáno pro iHned.cz 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack