Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Děsivé proroctví Andrease Rilla

rill1"Moji milí, dostal jsem váš dopis a jsem stále zdráv. Je tu teď trochu klidněji, chci vám proto podrobněji napsat o podivné věci, kterou jsem zmínil už v minulém psaní... " Tak začíná dopis datovaný dnem 25. srpna 1914, který od své vojenské jednotky umístěné kdesi v oblasti Colmaru (Alsasko) poslal domů Andreas Rill, tesař z bavorské vsi Untermühlhausen.

 

 

A to, co následuje, je opravdu neuvěřitelné, zvlášť když uvážíme, že strašlivý masakr vleklé zákopové války ještě ani pořádně nezačal: "Der Krieg ist für Deutschland verloren... válka je pro pro Německo ztracená, bude trvat pět let, pak přijde revoluce... každý se stane milionářem..."

Přesně se pak skutečně odehrálo: po prohrané válce vypukly vzpoury a bolševická povstání, následovala hyperinflace, kdy si lidé odnášeli výplatu v nůších a každý měl milóny marek, za které ale skoro nic nekoupil. Ale ani tím splněné prognózy Andrease Rilla nekončí. Nechybí tu ani Hitler a mnoho dalších neuvěřitelně přesných předpovědí.

Začněme ale popořádku.

 

Velká Hrozná Věc

Andreas Rill zřejmě už předtím svým blízkým vylíčil, jak k těmto proroctvím přišel: společně se svým kamarádem asi potkali (nebo zajali) Francouze, který jim tohle všechno prozradil. Jenže to si můžeme jen domýšlet, protože dopis polní pošty, v němž setkání se záhadným věštcem popisuje, bohužel v pozůstalosti chybí. Zůstaly jen dva následující, které obsahují proroctví dalšího vývoje v Evropě po válce: již zmíněný list z 25. srpna 1914 a další datovaný 30. srpnem téhož roku. Na ukázku se tu pokusím přeložit část prvního z nich a přitom zachovat trochu toporný a zmatený styl pisatele, který zjevně nebyl žádný velký literát. Místy je to sice dost mlhavé, my už ale přece víme, že jasnovidci nikdy nemluví jednoznačně:

- -

30. srpen 1914

Moji milí,

dostal jsem váš dopis, jsem stále zdráv a doufám, že zdrávi jste i vy. Jinak válka pořád pokračuje. Dnes tu máme trochu klid, tak vám chci podrobněji popsat, co jsme s kamarádem zažili a co jsem zmínil už v posledním dopise. Ten podivný člověk musel být světec, protože věci, které říkal, jsou neuvěřitelné. Kdybychom věděli, jaká budoucnost nás čeká, zahodili bychom pušky. Ale pořád tomu nevěříme.

Ten člověk řekl, že válka je pro Německo ztracená. Potrvá ještě pět let, pak přijde revoluce, ale nevypukne tak docela, jedna bude střídat druhou, každý se stane boháčem a milionářem a bude tolik peněz, že je lidé budou vyhazovat z oken a nikdo je ani sbírat nebude.

Vláda války pokračuje a i když život není špatný, lidem to stále nestačí. V tom čase - řekl on - se v Rusku z Židovky narodí Antikrist a bude stoupat až do padesátých let. Pak o Velikonocích na sněmu v Markustagu padne. Kdy to bude, to nevím.

Pak přijde člověk nižšího původu a získá vládu nad Německem. Lidé nebudou smět mluvit..."

- -

rill2

obr: Ze zákopů první světové války psal Andreas Rill děsivé vize toho, co bude následovat po ní...

 

 

V tomto duchu se nese zbytek prvního dopisu i celý druhý - a my s úžasem čteme přesné předpovědi postoje Itálie v první i druhé světové válce, neblahých událostí v Rusku i celou řadu dalších věcí, které se skutečně staly.

Vidíme například, že v letopočtu nástupu nacistů k moci se záhadný jasnovidec spletl jen o rok, že dopisy mluví i o porážce Německa v druhé světové válce, o jeho okupaci a rozdělení a o nesvárech mezi vítěznými mocnostmi.

Popisují se tady také jakési blíže nespecifikované krvavé konflikty, k nimž dojde mezi Němci a Rusy během druhé války, o hladu a utrpení v Rusku. Mrtvá těla tam budou ležet na ulicích a nikdo je nebude pochovávat. Viníci nakonec budou potrestáni.

- - - - - - - - -

UPOZORNĚNÍ:

Text je ukázkou z knihy Okno do budoucnosti, kterou vydalo nakladatelství Alpress. Pokud ji nenajdete u knihkupce, můžete si ji se slevou objednat zde

- - - - - - - - 

Některé věci jsou méně jasné, přesto i ty se dají při troše snahy přiřadit ke skutečným událostem. Lenin opravdu byl částečně židovského původu a podivný výrok o Markustagu může znamenat maďarskou revoluci roku 1955 - svým způsobem už tehdy se začalo drolit sovětské impérium. Mrtví v ulicích evokují ukrajinský hladomor způsobený bolševiky nebo obléhání Leningradu; v dějinách SSSR ostatně takových tragédií bylo mnoho, jen se o nich moc nemluví.

A někde se dopisy i pletou: Boží prokletí prý skončí roku 1948. Od té doby budou lidé žít jak nevinná jehňátka a budou spokojeni s tím, co mají...

V posledním odstavci druhého dopisu Andreas Rill říká:

"Smáli jsme se tomu a vy se teď můžete smát taky."

Ale ono to vlastně vůbec k smíchu nebylo - jenže, kdo ví, co přijde? Nejvíc se prý směje Bůh, když slyší, jak člověk plánuje budoucnost...

Případ věštby Andrease Rilla je velmi působivý, i když obsahuje také prvky, které vzbuzují určitou nedůvěru. Především to je skutečnost, že Rillova rodina dopisy našla v 50. letech 20. století, tedy až poté, co se věštby vyplnily. Druhou představuje otázka, zda by dopis obsahující předpověď německé porážky vůbec prošel vojenskou cenzurou polní pošty - i když na samém počátku války se to vyloučit nedá, protože kontrola se zpřísňovala postupně. Také je možné, že věštění toho Francouze byl jen neumělý pokus francouzské tajné služby o rozložení morálky německých vojáků.

Jenže jak si pak vysvětlit přesnost předpovědi?

Jan A. Novák

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack