Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Umělá inteligence: bod zlomu

ail1Nastupující umělá inteligence startuje ve společnosti větší revoluci, než jakou způsobil příchod strojů v 18. a 19. století. Jenže když se kácí les, létají třísky - a o tom, kdo bude lesem a kdo třískou, se začíná rozhodovat právě teď.

"V posledních několika málo letech udělal vývoj umělé inteligence obrovský skok," konstatuje komentátor Wall Street Journal a bývalý šéf výzkumu vývojových strategií v IBM Irving Wladawsky - Berger. "Je ironií, že zatímco ještě nedávno se mnohým zdál být pomalý, nyní se jeho rychlosti obávají a varují před ní."

Jedním z nich je Erik Brynjofsson z Massachusetts Institute of Technology a spoluautor knihy The Second Machine Age, podle něhož bude vliv umělé inteligence na trh práce ještě dramatičtější než nástup strojů na počátku průmyslové revoluce. "Umělá inteligence bude ničit pracovní místa rychleji, než je bude vytvářet," tvrdí Brynjofsson

 

Profese v ohrožení


Obavy přitom v letošním roce začaly dostávat konkrétnější obrysy. Clara Shih, CEO společnosti Hearsay Social definovala tři skupiny profesí podle toho jaký vliv na ně bude mít umělá inteligence (AI) dopad. V první jsou zaměstnání, která s největší pravděpodobností rychle zaniknou (dělníci s nižší kvalifikací, řidiči, piloti, ale i mnohá vyžadující vysokoškolské vzdělání jako právníci, úředníci, ekonomičtí pracovníci, finančníci atd.)

ail2

 

 

obr: Podle některých názorů je biologická evoluce jen zákonitým mezičlánkem k evoluci strojlů, které ovládnou vesmír

 

 

S tím souhlasí i jiní experti. "Asi třetina až polovina lidí, kteří teď pracují na burze, bude v horizontu příštího desetiletí nahrazena softwarem pro automatizaci burzovních operací," tvrdí Daniel Nadler, CEO společnosti Kensho vyvíjející stejnojmenný software pro analýzu finančních trhů.

Do druhé skupiny zařadila Clara Shih profese, které mají velkou naději na přežití, protože vyžadují intuici, inspiraci, emoce, lidský přístup (umělci, kněží, terapeuti...).
Obě tyto skupiny jsou však malé ve srovnání s třetím "košem". Většina povolání spadajících do něj nejspíš zůstane, ale pod vlivem AI se dramaticky promění a bude vyžadovat úplně jiné dovednosti než dnes.

V některých oborech se to začíná projevovat už dnes; například už nyní existují programy s prvky AI pro vyhodnocování snímků CT, které rozpoznají nádor s úspěšností o 50 procent lepší, než zkušení onkologové.

Do této skupiny patří také konstruktéři, hudební skladatelé spisovatelé a další tvůrčí profese. Z "třetího koše" přežijí jen ti, kteří se naučí s inteligentními roboty a dalšími systémy AI bezprostředně spolupracovat a držet krok s jejich vývojem.

Ve skutečnosti to ovšem nemusí být tak horké, protože předpovědi vývoje AI pro rok 2016 se od reality dramaticky liší. V lednu například American Marketing Association zveřejnila tvrzení, že už letos budou tyto programy schopné komunikovat s majiteli smartphonů v reálném čase, odhadnou (například pro pojišťovny) budoucí chování klientů (včetně toho, jestli se zamilují), naučí se rozpoznávat tváře, dramaticky zvýší produktivitu výroby.

Prakticky nic z toho se neuskutečnilo - obzvlášť pikantní ale byla predikce, podle níž pomocí AI budou dopředu známé výsledky amerických prezidentských voleb.

 

Rok velkých nákupů

Během tohoto roku se AI definitivně přesunula do centra zájmu největších IT společností, jak prozrazuje mimo jiné množství nákupů malých vývojových firem technologickými giganty jako Google, IBM, Intel, Apple, eBay, AOL, Microsoft a dalšími. Od roku 2011 do současnosti se uskutečnilo v USA 140 takových akvizic, z toho ale 40 jen v letošním roce. Vede Google, který si letos na své konto připsal 11 nákupů.

ail3

 

obr: Inteligentní stroje nahradí i profese, které donedávna vypadaly jako vyhrazené pouze lidem

 

 

Zajímavé je, čím se pohlcené společnosti zabývaly. Mezi letošními nákupy Google například je firma Moodstock vyvíjející systémy pro rozpoznávání objektů na kamerových záznamech a Api.ai zabývající se komunikací mezi člověkem a strojem mluvenou řečí. Apple koupil Nervana Systems, která pracuje na algoritmech podobných procesům, které se odehrávají v lidském mozku.

Z obsahu akvizic je patrné, že samostatní inteligentní roboti masově beroucí lidem práci ještě nejsou na pořadu dne. Matt Weiberger z Business Insider tvrdí, že hlasitá propagace AI, která je v posledních měsících slyšet z gigantů IT, má ve skutečnosti prozaický důvod, jímž je cloud. Jejich připravované aplikace s prvky AI se totiž neobejdou bez obrovské výpočetní síly, která může být právě jen v cloudu - a v cloudu také vidí své budoucí zisky.

Převážná většina dnes v praxi fungujících aplikací se týká expertních systémů, vyhodnocování velkých objemů dat, strojových překladů, rozpoznávání obrazu, atd. Předmětem intenzívního výzkumu jsou problémy spolupráce mezi člověkem a inteligentním strojem. Vrchol současného snažení představují dopravní prostředky bez řidičů, které se nacházejí ve stádiu ověřování a první z nich se mají na trhu objevit okolo roku 2019.

Nechybí ani varování, podle kterých jsou očekávání investorů vkládaná do systémů umělé inteligence a strojového učení značně přehnaná. Názor, že jde o bublinu podobnou internetové, která splaskla roku 2001, zastává například David A. Siegel, zakladatel a CEO realitní společnosti Westgate Resorts, nebo Ewan Kirk, CEO investiční společnosti Cantab Capital Partners. Ten dokonce přirovnal boom AI k oleji v pánvi: "Chceme přece kupovat steaky a ne hlučně prskající olej".

Ale i olej je ale při přípravě masa důležitý - skutečně inteligentní stroje jsou sice ještě daleko, právě dnes se však rodí technologie, z nichž jedou půjdou postavit.

 

Jan A. Novák

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates by JoomlaShack.com