Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Rozplynuli se ve vzduchu...

ztracPátrací týmy už jsou ztracenému boeingu 777 Malaysia Airlines zřejmě na stopě, i když záhada jeho podivné trasy ještě rozřešena není. Týdny bezvýsledného pátrání  nejsou v historii letecké dopravy zas tak unikátní -  existují případy, kdy se stroje i s posádkami nepodařilo najít desítky let a osud některých neznáme  dodnes. Všechny ale spadají do období před zavedením satelitní navigace a moderních metod řízení letového provozu. Některé z nich představují záhadu, pro kterou se těžko hledá racionální vysvětlení.

 

 

- -

ztrac1Nejslavnějším členem posádky ztraceného letadla byla americká pilotka Amelie Erhartová. Její stroj Lockheed Electra zmizel 2. července 1937 nad Pacifikem během jedné z posledních etap letu kolem světa. Na palubě byl kromě ní ještě navigátor Fred Noonan. Navzdory velké pátrací akci amerického vojenského námořnictva se z letadla nenašla jediná troska, což dalo vzniknout celé řadě fantastických pověstí.

- -

 

 

 

 

 

 

ztrac2Nejslavnějším případem zmizení ve vzduchu jsou události, které zrodily legendu o bermudském trojúhelníku smrti. Dne 8.prosince 1945 se nad Mexickým zálivem ztratila letka torpédových bombardérů Avenger poté, co jejich piloti nějaký čas podávali základně zmatená hlášení. Vzápětí zmizel i velký hydroplán Martin Mariner, který letěl bombardéry hledat. Už několikrát se objevily zprávy, že vraky byly nalezeny, pokaždé se ale ukázalo, že jde o jiná letadla.

- -

 

 

 

 

 

ztrac3Největším strojem, který se beze stopy ztratil za letu, byla italská vzducholoď Italia dlouhá 105 metrů a vysoká přes 20 metrů. Při návratu z výzkumného letu nad severní pól narazila 21. května 1928 nedaleko Grónska na led. Při tom se odtrhla velitelská kabina a většina z těch, kdo se v ní nacházeli, byli později zachráněni. Odlehčená troska se pak znovu vznesla a odletěla neznámo kam. Spolu s ní zmizelo 6 mužů, kteří byli v okamžiku nárazu uvnitř trupu. Všechny pátrací akce byly neúspěšné - z obrovské lodě se nenašlo vůbec nic.

- -

 

 

 

 

ztrac4V srpnu 1937 odstartoval z Moskvy velký čtyřmotorový stroj N-209, jehož šestičlenná posádka vedená Sigismundem Levaněvským měla v úmyslu přistát na Aljašce ve Fairbanks. Úspěšně přeletěli severní pól, později se ale jejich vysílačka odmlčela. Americké, kanadské ani sovětské záchranné výpravy nenašly vůbec nic. Opět vznikla celá řada legend, z nich ta nejfantastičtější tvrdí, že Levaněvského zachránila německá ponorka a on pak sloužil jako pilot Luftwaffe...

- -

 

 

ztrac5Podobné mýty obestírají i konec americké jazzové legendy Glenna Millera. Dne 15. prosince 1944 letěl z Británie vojenským letadlem Norseman D-64 do Francie - kam ale nikdy nedoletěl. Pátrání nikam nevedlo, ve válečných časech, kdy se letadla ztrácela po stovkách, ho ale zřejmě nikdo nepřeháněl. Čas od času se sice vynoří pamětníci, tvrdící, že byly svědky zániku norsemana, dokázat to ale nemohou. Kolem letu je celá řada nejasností - a nechybí ani verze, podle níž byl Miller německý špión, kterého bylo třeba bez velkého rozruchu sprovodit ze světa.

- -

 

 

 

 

ztrac6Koncem druhé světové války zmizel také autor nesmrtelného Malého prince Antoine de Saint-Exupéry. Se svým letadlem Lockheed Lightning odstartoval 31. července 1944 k průzkumnému letu nad Středozemní moře - a zmizel. I jeho odchod z tohoto světa byl dlouho považován za záhadu, dokud roku 1998 nenašli potápěči vrak lightningu nedaleko Marseille. Našel se také náramek, který prokazatelně patřil Exupérymu.

- -

 

 

 

 

 

Z novější doby se případu malajského boeingu se zatím nejvíc podobají okolnosti zániku Airbusu A330 nad Atlantikem 31. května 2009. Pátrání po troskách ztěžovala vzdálenost od pobřeží a hloubka oceánu, takže první stopy po katastrofě se našly až 6. června - šlo o dvě těla plovoucí na hladině. Následujícího dne našla pátrací skupiny první části vraku

 

Jan A. Novák

Psáno pro Hospodářské noviny/iHned

 

obr: Boeing 777, stejný typ jako ztracený stroj Malaysia Airlines 

Komentáře   

-1 #11 jaroslav 2014-03-27 06:45
Cituji Jillian:
No to se toho vyrojilo :-)
Vždy, když havaruje letadlo, je celkem slušná šance, že byl na palubě někdo, koho jde nějak spojit s důvodem havárie. Zvlášť, když důvod není znám. Letadla plná pouze "obyčejných lidí" prakticky neexistují.
Ten patent nebyl nic extra převratného. Jde o novou metodu, jak na křemíkovou destičku vyleptat o trochu víc čipů než dříve. Kromě drobné úspory to nejspíš nic extra nepřinese, ale i ta úspora se cení, tak se hodí to patentovat. Jasně, pro někoho, kdo o tom nic neví, to může vypadat jako nějaké supermoderní dosud neznámé zařízení.
No a orgonet tu snad nebere vážně nikdo. Nebo se pletu?

Každy triezvo uvažujuci človek si uvedomuje že s tym stratenym lietadlom nieje čosi v poriadku .Nad zemou su tisicky satelitov,kopa z nich špionažnych ,a nikto to lietadlo nevidel??? Neexistuje.Som si isty že to je rovnako prirodzene ako pad dvojičiek a pad lietadla na Pentagon
-1 #12 Zuzana Novák. Černá 2014-04-11 18:48
No nevím, máme tu několik teorií, od únosu emzáky, až po sebevraždu pilota.... Ať žijou konspirace, nicméně: Proč se vyrojilo tolik určitě zaručených zpráv?
Opravdu to letadlo letělo a zmizelo? Napadlo mě totiž, kolik lidí, včetně mě, uvažovalo nad tím, co se s tím letadlem vlastně stalo.. Když si vlády dokázali vymyslet a vytvořit přistání na měsíci, apod, nafingovat se dá lecos a když je to ve zprávách, lidé si můžou myslet, že je to pravda (raději zprávu nesleduju, páč je v nich strach a katastrova, lež a manipulace ve zprávách myslim).. můžou vymyslet i ztracený letadlo.. každopádně nějak nevim nevim, zda bylo MH370 unesen, ztracen, zda vůbec letel, zda existuje. Neboť dejte lidem námět katastrofy, odvedte jim pozornost a zbytek vymyslet zvládnou lidé sami... Těch vymyšlenejch pořadů a zpráv už tu bylo.... Každopádně vůbec netuším jak to s tím letadlem je, jen instikt mi říká, že neletělo, že je to prostě kachna,nebo taky ne
+1 #13 Zuzana Novák. Černá 2014-04-11 18:55
P.S. Můj táta se jmenuje Jan Novák a můj bratr též, to je celkem síla, kolik je Janů Nováků :)))
+1 #14 Zuzana Novák. Černá 2014-04-11 19:04
Jinak ale ty ostatní záhadně ztracené lety asi pro zatím zůstanou záhadami, zrovna nedávno o pilotce Amelii Erhartové šel životopisný pořad na ČT2, včetně toho, jak se ztratili..
Každopádně se pěkně "čtete" Honzo :)))
+2 #15 j.a.n. 2014-04-12 05:21
Děkuji :-)
#16 tamten 2014-11-16 17:42
Zuzana Novák: Co to meleš? Vlády si vymyslely přistání na Měsíci? Jsi další cvok co věří těm nesmyslům, který někde uvidí a protože je to cool tak to pojmou za fakt? Asi ano. A samozřejmě, to letadlo neexistovalo, oni si vycucali Boeing 777 z prstu. Konspirační teorie vám dávají smysl, protože se v tom vůbec nevyznáte a nepřemýšlíte.

You have no rights to post comments