Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

UKRAJINSKÝ INCIDENT: Co umí prsty smrti

bukr1V souvislosti s pádem malajsijského letadla na východní Ukrajině se objevují dohady, že stroj byl sestřelen raketou země - vzduch. Podle Antona Gerašenka, poradce ukrajinského ministra vnitra Boeing 777 letící ve výšce 10 000 metrů zasáhla střela protiletadlového systému Buk schopná likvidovat cíle až do výšky okolo 24 kilometrů. Pokud se to potvrdí, znamená to, že ukrajinský konflikt vstupuje do nové fáze, protože Buk (a další ruské systémy schopné sestřelit dopravní letadlo v této letové hladině) nejsou zbraně, které by mohli ovládat civilisté, nebo záložníci se základním výcvikem.

 

 

Počátky systému Buk spadají ještě do časů Sovětského svazu, kde se v 70. letech minulého století vyvinul ze systému KUB. Charakteristická silueta trojice raket na obrněném transportéru, mu vysloužila přezdívku Tři prsty smrti.

Dnešní varianty mají jiné počty raket, jistota smrtícího doteku je ještě větší a civilní cíl by neměl žádnou šanci.

bukr2

 

 

obr: Ze sestřelení malajsijského boeingu 777 je nejčastěji podazříván protiletadlový systém Buk-1. Na snímku je jen jedna z jeho součástí: nosič raket. Do systému ale patří také velitelské vozidlo, vozidlo s radarem a další stroje.

Foto: čtk/ap

 

První verze Buk - 1 se dostala do výzbroje sovětské armády roku 1978, od té doby byl systém dál vylepšován. Ukrajinský incident je připisován variantě Buk M1, která nastoupila do služby roku 1984 a vyvážela se do mnoha dalších zemí pod exportním označením Gang.

Z časů SSSR zůstaly některé i na Ukrajině. Rusko vyrábí (a vyváží) ještě pokročilejší modely Buk M1-2 a M2 a vyvíjí Buk M3.

Buk není jeden transportér, který by mohla v kasárnách ukrást parta odhodlaných vzbouřenců a za pomoci vysloužilého inženýra nebo snaživého hackera s ním sestřelovat letadla v desetikilometrové výšce. Jde o jednotku několika obrněných vozidel - velitelského, dalšího vybaveného hlavním radarem, šesti mobilních nosičů raket s radary (na každém z nich jsou čtyři rakety) a tří nosičů raket bez vlastních radarů. Všechny tyto prvky musí vzájemně spolupracovat, posádky tvoří odborníci, kteří prošli specializovaným výcvikem, jednotky jsou navíc začleněny pod vyšší úrovně velení.

Systém Buk je vybaven raketami země-vzduch TAR 9S18M1 schopných zasáhnout cíl do vzdálenosti 42 kilometrů a výšky 25 kilometrů. Uvádí se, že úspěšnost střelby je 90 až 95 procent.

 

Další podezřelí

Rusko má i další podobné zbraňové systémy ještě lepších parametrů, například S-300 schopný zasáhnout cíl do vzdálenosti 100 kilometrů a výšky 32 kilometrů. Některé ukrajinské zdroje jej uvádějí jako dalšího možného "pachatele" sestřelení malajsijského boeingu.

bukr3

 

 

obr: Jedním z dalších možných "viníků" je systém S-300 s vyššími výkony - a ani jím počet protiletadlových zbraní z ruského arsenálu schopných sestřelit letadlo ve výšce 10 kilometrů zdaleka nekončí

 

Foto: archiv

 

V minulosti se jeho jméno už jednou objevilo při podobném incidentu, když roku 2012 syrská armáda sestřelila turecký vojenský stroj.

Ani tím ale výčet smrtících prstů ukazující na oblohu v postsovětském prostoru nekončí.Je tu ještě S-400 (dosah 400 km, výška 30 km), nebo S-200 Vega (300/40 km). I v tomto případě jde o dobře sehrané jednotky obsazené speciálně vyškolenými odborníky, které by sotva mohly operovat bez vyššího posvěcení. Ukrajinská strana tvrdí, že je do oblasti konfliktu přisunulo Rusko, aby krylo proruské povstalce proti leteckým útokům.

Jisté je zatím jen jedno: případ se stane novým střelivem pro informační válku, která kolem ukrajinské krize zuří v médiích a na internetu. Zjistit pravdu proto bude velmi obtížné.

Jan A. Novák

Psáno pro Hospodářské noviny/iHned

Komentáře   

+1 #21 Vlastimil Čech 2014-07-22 16:27
Nu, ten Vámi zmíněný satelitní snímek o lhaní nic nevypovídá. Ale vypovídá o tom, kam Židi Araby vyhnali, a že ta místa úrodná, nebo zúrodnitelná jim prostě zabrali. Ano, Palestincům nechali tu poušť. Máte pravdu, souhlasím...
#22 j.a.n. 2014-07-22 16:47
Tedy, Vy o tom buď nic nevíte, nebo se to snažíte překroutit - což ovšem u přátel Putina a Arabů nepřekvapuje, protože to je to jediné, co doopravdy umí. Takže ještě jednou a po lopatě: VŠUDE TAM BYLA POUŠŤ. IZRAEL NIKOHO NEVYHNAL, ARABOVÉ CHTĚLI VYHNAT ŽIDY a nepovedlo se jim to. Izrael pak tu poušť zúrodnil, Palestinci tu svou (kterou jim Izrael přenechal v Gaze jako základ budoucího vlastního státu pro případ mírové dohody) zaplevelili teroristy, raketami, násilím a bídou. Mimochodem, i Palestinci v Izraeli mají vyšší životní úroveň než Arabové v okolních zemích.
+1 #23 Vlastimil Čech 2014-07-22 18:42
To že "IZRAEL NIKOHO NEVYHNAL" to myslíte vážně?
http://cs.wikipedia.org/wiki/Palestinsk%C3%BD_exodus
nebo:
http://patrikvondrak.blog.idnes.cz/c/409954/Al-Nakba-66-let-od-vyhnani-Palestincu-z-jejich-zeme.html
nebo:
http://blog.aktualne.cz/~noviny~/blogy/fabiano-golgo.php?itemid=3487
a další... stačí docela malinko "googlit" a nemusíte lhát, pane Nováku...V Palestině opravdu nebyla všude poušť, jak "po lopatě" fabulujete...

no, a teď mne odstavíte, neníliž pravda... že?
+1 #24 Vlastimil Čech 2014-07-22 19:05
V.Čech netvrdí, že je to pravda....
Ale ještě jeden názor k těm nešťastným lidičkám v malajsijském aeroplánu:
http://protiproud.parlamentnilisty.cz/svet/stat/planeta/1132-medialni-valka-o-letadlo-pokracuje-cenami-ovenceny-americky-zurnalista-ma-dukazy-ze-let-mh17-sestrelila-z-oblohy-ukrajinska-armada-mainstream-presto-zbroji-ke-svetove-valce.htm
#25 Josef 2014-07-23 06:23
Pane Čechu, Izraelci Araby ze svých území nevyhnali, nabídli jim, že mohou žít společně a ti, kteří to přijali, se teď mají celkem dobře, často lépe než Arabové v arabských zemích. Za rozdíl od Židů třeba ani nemusí (ale mohou, pokud vysloveně chtějí) nastoupit vojenskou službu. Vyhnaly je v podstatě okolní arabské státy, které prohlašovaly, že bomby nepoznají Žida od Araba a "do švestek" se stejně podaří Židy nahnat do moře, tak se mohou brzy vrátit. Ostatní území zabíral Izrael, protože potřeboval zabránit nepříteli využívat strategicky významné body (například potřeboval zastavit permanentní ostřelovaní z Golanských výšin). Gaza si o to koleduje taky, ale je v ní moc obyvatel, aby je dokázal zvládnout bez použití extrémního násilí.

Pochopte, že obhajujete lidi, kteří jsou ochotni posbírat na ulici pár dětí a strčit je do baráku, který si Izrael vybral za cíl. A to jen kvůli propagandě, kterou jim tak ochotně baštíte.
#26 Josef 2014-07-23 06:32
A ten odkaz na protiproud obsahuje množství minimálně hodně pochybných údajů (ostatně jako na protiproudu vždy). Třeba ta Su-25 by měla v reálu hodně velké problémy sestřelit dopravní letadlo - letělo mimo její reálný dostup, rychlostí skoro rovnou její maximální a její protiletecká výzbroj je chabá. Ruský generál tohle samozřejmě věděl, ale proč to nenadhodit, když se najde dost takových, co se chytí a budou to papouškovat dál?
#27 Vlastimil Čech 2014-07-23 06:54
Nu, v leteckých zbraních se OPRAVDU nevyznám, navíc jsem už dosti starý, takže ty novinky mu jaksi unikají, pane Josefe. Rozhodně netvrdím, že je to pravda a rád se nechám poučit. Děkuji za osvětu.
Skutečnost ovšem je, že nechat osobní letadlo přelétávat přes nebezpečné území je, řekněme mírně, nerozum. Stávají se omyly: Američani sestřelili civilní letadlo, Ukrajinci taky, i Rusové(Sověti). .. Stávat se to nemá, tak proč ti frajeři tak riskují? Kvůli penězům? A nebo to byl něčí opravdu úmysl... i když mne nenapadá, kdo by z toho měl mít tak výrazný prospěch, že je schopen zabít skoro 300 lidí... Nu a tak jsem rozpoutal ten "FLAME" s Gazou... přestože jsem vysloužilým vojákem NEMÁM RÁD ZABÍJENÍ LIDÍ!
-2 #28 j.a.n. 2014-07-23 07:39
Pane Čechu, ten "pelestinský exodus" začal poté, co Palestinci slavně prohráli svůj pokus zahnat Židy do moře, jak svůj boj předem sami velkohubě označili. Truchlit nad nimi by bylo asi jako truchlit nad nacistickým exodem z pláží v Normandii nebo japonským exodem z Tichomoří. Jak ale říkám: fanoušci téhle teroristické pakáže mají tradičně selektivní způsob myšlení, takže si vybírají jen co se jim hodí - když někoho zákeřně napadají, berou to jako svůj hrdinský boj, když při tom zaslouženě a díky své neschopnosti dostanou přes držku, staví se jako nevinné oběti. Ty další podivné bloggery na které odkazujete, sotva někdo soudný může brát za relevantní zdroj informací. Nicméně, pane Čechu, nevymažu Vás ani nezablokuju, za to mi nestojíte. Žijte si dál ve svém pokřiveném nenávistném světě, větší trest ani být nemůže.
+2 #29 Vlastimil Čech 2014-07-23 09:49
Na Ihned píší: řada těl byla ještě k sedačkám připoutána bezpečnostními pásy... Proč? Pásy si cestující zapínají jen během startu a přistání... ne ve výšce 10 km....
-1 #30 Josef 2014-07-23 12:11
Já sice moc nelétám, ale pamatuji se, že vždy letuška říkala, že při vzletu, přistání a když jsou hlášeny turbulence, jsou pásy povinné, ale po celou dobu letu jsou výrazně doporučené. Osobně se odpoutávám jen tehdy, když si potřebuji dojít na toaletu. S Malaisijskými aerolinkami jsem nikdy neletěl, takže je možné, že jejich letušky to doporučení nedávají, ale určitě se najde dost opatrných, kteří budou raději uvázaní (při některých typech havárií to může být k nezaplacení). Nevidím tedy nic podezřelého na tom, že někteří cestující byli v okamžiku katastrofy (ať už ji způsobilo cokoliv) připoutaní.

You have no rights to post comments

 
Joomla Tutorial: by JoomlaShack