Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Regin: divné strašidlo v říši internetu

bezp1Společnost Symantec je jednička v počítačové bezpečnosti, i tak by ale její zpráva o odhalení obzvlášť rafinovaného viru Regin těžko zaujala, kdyby v ní nebylo ještě něco navíc. Agentury z ní vypíchly hlavně to, že škůdce skrytě sbírající data byl tak sofistikovaný, že nemohl pocházet od hackera, ale spíš od nějakého státu a že se zaměřoval hlavně na Rusko. Lidé ze Symantecu sice neřekli proč, ale na rozdíl od cimrmanovského pana Smrtky mohou aspoň naznačovat: "S ohledem na znalosti potřebné k vytvoření viru to vypadá, že pochází ze západní organizace, " uvedla Sian Johnová ze Symantecu. A její kolega Vikram Thakur stejně mnohoznačně dodal: "Nevěříme, že byl určen ke sledování soukromníků."

 

 

 

To všechno dohromady ve čtenáři nutně evokuje představu zlopověstného strašáka CIA, amerického brouka, Mossadu nebo něčeho na ten způsob. Některé zprávy o viru také tyto organizace přímo zmiňují. Než se ale podíváte, jestli vám ve špajzu nesedí chlapík v baloňáku a s černými brýlemi (nic jiného stejně dělat nemůžete, protože Regin, někdy též zvaný Backdoor,  je prý absolutně neodhalitelný), koukněte se raději na originální zprávu Symantecu. Paní Johnová a pan Thakur v ní sice nepromlouvají, zato tu jsou grafy, které jejich tvrzení dost názorně vyvracejí. Přidali jsme je pod text tohoto článku

První například ukazuje, že většinovým cílem útočníka jsou soukromé osoby a malé firmy (48 procent). Teprve na druhém místě jsou s velkým odstupem telekomunikační společnosti (28 procent), na třetím s devíti procenty hotely. Tedy cíle pro Jamese Bonda jak dělané.

Druhý graf ukazuje distribuci podle zemí - a tady se opravdu Rusko vyšvihlo na první místo. Ovšem jen s 28 procenty, přičemž mu na záda zblízka dýchá americký spojenec Saudská Arábie s 24 procenty. Zbylé země se mohou svorně pochlubit jen pár procenty a mají zjevně nahodilou skladbu - od Iránu až po Irsko. Čína kupodivu chybí. Zajímavé přitom je, že podle odborníků na zemi původu státem organizovaného útoku ukazuje právě absence napadení na jejím teritoriu. 

V této chvíli už si asi čtenář uvědomí, že ani argument "znalosti potřebné k vytvoření viru" moc nesedí: ruští a ukrajinští programátoři mají přinejmenším stejně dobrou pověst jako západní, o čínských a korejských ani nemluvě. A tak se nelze ubránit pocitu, že Regin sice opravdu je nebezpečný, ale ta omáčka kolem představuje především obratný marketing. Pokud ne něco nic horšího. Ano, jsme uprostřed informační války.

Jan A. Novák

Psáno pro Hospodářské noviny

(původní text před krácením)

 

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates from JoomlaShack.com