Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Fenomén chemtrails: temná síla internetu

chemtr1Také vás znepokojují čáry, které po obloze zůstávají po letadlech? Dobře děláte, protože to samozřejmě není obyčejná vodní pára kondenzující na spalinách tryskových motorů, jak se vám snaží podplacená média namluvit. Každý trochu informovanější člověk ví, že to jsou takzvané chemtrails - postřiky určené k tomu, aby se pomocí jedů, uměle zmutovaných virů a antikoncepčních prostředků vyvolávaly nemoci i klimatické změny a redukovaly tak přemnožené lidstvo, jehož zbytek bude zotročen.

 

 

Globální práškování organizují nejspíš američtí imperialisté, za nimi ale stojí ilumináti a skupina Bilderberg (jejíž členem je mimo jiné i zlopověstné individuum vystupující pod pseudonymem Kalousek), kteří mají svá luxusní sídla na odvrácené straně Měsíce. Sice není úplně jasné jak se tam dostali, protože - jak opět každý zasvěcený ví - přistání Američanů na Měsíci byl jen hollywoodský trik, jisté ale je, že jde o obrovské spiknutí, kterému je třeba za každou cenu zabránit.

Existují dokonce i "vědecké" definice. Když se stopa za letadlem do půl hodiny rozplyne, jde o typický příklad chemtrails: účinná látka splnila svůj ďábelský úkol. Pokud čára na obloze zůstává, nemusíte se bát - zcela mimořádně jde o neškodnou vodní páru.

Doporučované metody boje s chemtrails jsou různé. Podle umírněného křídla se stačí pravidelně potírat octem, případně na noc balit do hliníkové fólie a důkladně uzemnit. Radikálové ale soudí, že jediným řešením je krvavá revoluce.

 

Obraz nepřítele

Připadá vám to jako úplný blábol? Naštěstí nejste sami - jenže miliony lidí na celém světě tomu opravdu věří. Stačí si do vyhledávače zadat heslo "chemtrails" a ve výsledku bude přes 8 milionů odkazů. Heslo "Bilderberg" vyplivne více než 7 milionů odkazů, jednoznačně ale vede "illuminati" k nimž vede téměř 39 milionů odkazů. Ostatně i na tento článek přijdou stovky reakcí, z nichž asi tak třetina autora polituje kvůli chorobné naivitě, třetina ho označí na placeného agenta iluminátů a třetina bude skutečnou pokladnicí pro etnografy zabývající se pokleslými výrazovými prostředky bodrého lidu.

chemtr2

obr: Působivé čáry na obloze vzrušují fantazii vyznavačů konspiračních teorií. Dokonce existují "vědecké" metody, jak odlišit obyčejnou kondenzační stopu od zločinného postřiku pánů ze spiknutí Bilderberg...

Foto: Jan A. Novák

 

 

Blázni byli na světě vždycky a dnes jich nejspíš není ani víc ani méně než dřív. Internet ale dodal jejich bytí novou dimenzi. Dřív se mohli realizovat jen pomocí dopisního papíru a poštovních známek, což bylo jednak neefektivní, jednak finančně náročné - a výsledek jejich snažení většinou stejně končil v odpadkových koších. Snahy o odhalení děsivých světových spiknutí zůstávaly izolované a bez šance spojit se se stejně potrefenými, nebo dokonce oslovit širší publikum. Dnes ale stačí zprávu dát do mailu, nebo ještě lépe na facebook, založit na dané téma web, sledovat příslušná hesla, zapojovat se do diskusních skupin - a pak už jen čekat na odezvu.

A ta bude velká. Obstát v dnešní civilizaci klade to čím dál větší nároky na znalosti, inteligenci, ctižádost, pružnost, sebeovládání. Tyhle vlastnosti nemá a nemůže mít každý. Stále víc lidí tempu nestačí, společnosti, v níž žije, nerozumí a cítí se jak mravenec v orloji. Je příjemné, když jim někdo řekne, že problém je "někde tam venku" - že za jejich neutěšený život mohou padouši, kteří je ještě ke všemu chtějí vyhubit jak polní plevel. Původci chemtrails tak na sebe vzali břímě hromosvodu, kterým v minulosti bývali Židé a další jinověrci - ve většině variací téhle teorie ostatně figurují také.

Zloduši z Bilderbergu, ilumináti a další skrytí tahači za nitky samozřejmě nezůstávají jen u chemtrails. Ve spojení s americkými imperialisty, světovým Židovstvem, někdy také Vatikánem a příležitostně i mimozemskými civilizacemi mají prsty ve všech historických katastrofách, od francouzské revoluce až po smrt Michaela Jacksona. Vylidňovací plán zahrnuje také ničivá zemětřesení a vlny tsunami, které vyvolávají pomocí projektu HAARP. Jen blázni věří, že ten obrovský les antén na Aljašce je určený pro ionosférický výzkum nebo armádní komunikaci.

Vás by samozřejmě zabili taky, kdybyste moc vyčuhovali a koukali jim pod prsty. Takže buďte rádi, že jste malí a bezvýznamní, kteří se společně s desítkami milionů dalších malých a bezvýznamných mohou u počítačů v relativním bezpečí vzájemně ujišťovat, že jejich nešťastné životy řídí někdo jiný.

A že s ním jednou zle zatočí.

 

Podhoubí globálních pogromů

Internet vytváří pro šíření konspiračních teorií mimořádně příznivé prostředí. Cílová skupina je v podstatě shodná s konzumenty bulvárních médií, přitom vytvářet obsah je mnohem jednodušší: nepotřebujete ani zhýralé celebrity, ani nákladné paparazzi. Prakticky nic k tomu nepotřebujete.

chemtr3

 

obr: Shit happens...

Foto: Jan A. Novák

 

 

Stačí pohled upřený na oblohu, trocha fantazie, fotoaparát a Photoshop. O komerční úspěšnosti modelu svědčí množství inzerce, jíž mnohé konspirační i jinak "alternativní" weby doslova přetékají.

Víra v konspirační teorie má hodně společného s některými sektami. S tím rozdílem, že internet jim dodává mnohem větší destrukční sílu. Sekta se neobejde bez charismatických osobností a i tak má jen omezený dosah. Naproti tomu konspirační teorie mohou úspěšně šířit (a obvykle také šíří) lidé, kteří jsou všechno jen ne charismatičtí. Přitom - na rozdíl od sekt - nejsou destruktivní směrem dovnitř ke svým vyznavačům, ale navenek. Jejich podstata je ve vytváření obrazu zástupného nepřítele, takže se v tomto ohledu blíží spíš nacionalismu, fašismu, nacismu nebo komunismu.

Díky internetu tak má svět nový problém: možnost vyvolávat pogromistické nálady (nebo i skutečné pogromy) už ne lokálně, ale globálně. Prakticky zcela beztrestně. Vše zatím nasvědčuje tomu, že si to málokdo uvědomuje - a že už dnes je pozdě.

Jen tak mimochodem: kdyby byli ilumináti opravdu tak tajní a všemocní, sotva by o nich existovalo několik desítek milionů webů. Což nevypovídá ani tak o iluminátech, jako spíš o vyznavačích konspiračních teorií.

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

Komentáře   

+4 #11 Petr 2014-01-29 08:52
Přehnaná sebejistota (a to víra v konspirační teorie je), je symptom slepé víry.
+4 #12 gap 2014-01-29 19:36
Pane Nováku,
Vaše články nebývají až tak špatné, ale tento na mě budí dojem, jako kdy byl napsán na zakázku tajných služeb.
#13 j.a.n. 2014-01-29 20:29
Odhalil jste mě, vyinkasoval jsem za to apartmá na Měsíci po vyhubení života na Zemi. Dobrá zakázka, ne? Ale nikomu to neříkejte, nebo mě zabijí :-)
-1 #14 Chillitoo 2014-01-31 03:05
Máte tu velice zajímavé články, abych řekl pravdu konspirační teorie nesnáším, ani ten název, je hodně témat které jsou na zamyšlení, ale díky těmto blábolům pak spadají pod konspirace od přistání na měsíci až po mimozemšťany v Rusku. Chemtrails jsem osobně nestudoval, vím co to má být ale zdá se mi to poněkud nerealizovateln é, mrzí mě však, že jste se nesnažil to vyvrátit .. Existence Bildenberg je evidentní, ale určitě nemá na starosti nějaký Chemtrails. Vy sám pochybujete někde s něčím, co vám předloží hlavní proud?

PS: rád si vás čtu, ale na několik věcí sdílím odlišný názor. Konspirační teoretik nejsem ale pár věcí, není tak jak se může na první pohled zdát :)
#15 fisha 2014-07-04 13:14
Na FB jsem našel tuto fotku a asi na chemtrails něco bude :-) https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/10382241_10202080412878452_4257099478551476036_o.jpg
#16 j.a.n. 2014-07-04 14:22
:-)

You have no rights to post comments

 
Free Joomla Templates: by JoomlaShack