Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Alibaba: průvodce po jeskyni čínských loupežníků

alibaba1Zatímco Čína je synonymem pro levné nekvalitní zboží, Alibaba je znám jako šéf čtyřicítky pohádkových lapků. Tak nějak to k sobě docela pasuje - a tak nějak uvažoval i Ma Yun (Jack Ma), když zakládal čínský portál e-commerce Alibaba.com. Dnes už nechal za sebou i Amazon a eBay a chystá se na první veřejný prodej akcií (IPO), ale pan Ma se za pohádkovou inspiraci nestydí.

 

 

 

"Pohádku Alibaba a čtyřicet loupežníků a úsloví Sezame otevři se znají lidé všude na světě, od Indie, přes Tokio až po Německo, " vysvětluje Jack Ma. "Alibaba byl chytrý chlapík a dovedl si poradit. Náš Alibaba se také vyzná. Nabízí Sezame otevři se pro malé a střední firmy na obrovském čínském trhu."

Zbytek si nejspíš máte domyslet: Na čínském trhu se dá zbohatnout stejně jako v pohádkové jeskyni plné loupežnického zlata. Není to ovšem bez rizika - jak už to tak s poklady hlídanými loupežníky bývá. Internetový Alibaba naznačuje, že to umí stejně dobře, jako jeho jmenovec z Pohádek tisíce a jedné noci. A když se k němu přidáte, může vám z toho taky něco kápnout. Ani se nemusíte obtěžovat do nějaké jeskyně. Stačí, když koupíte pořádný balík akcií z první emise...

 

Raketový start

Jack Ma se narodil roku 1964 ve městě Chng-šou na východě Číny. Vystudoval tamní univerzitu a stal se učitelem angličtiny. Roku 1995 založil čínskou internetovou verzi seznamu Žluté stránky China Pages, považovanou za vůbec první webovou společnost v Říši středu. Byl z ní ale brzy vypuzen a v následujících letech se na ministerstvu zahraničního obchodu zabýval problematikou e-commerce.

alibaba2

 

 

obr: Otec Alibaby, Ma Yun známější v západním světě jako Jack Ma

 

 

"Pochopil jsem, že dělat elektronický obchod ve státním sektoru je nesmysl," vzpomínal na toto období své kariéry později. "Musí se toho chopit soukromá společnost."

Alibabu odstartoval 21. února 1999 ve svém bytě jako internetový portál pro obchody kategorie B2B (businnes to business). Primárním cílem bylo zprostředkovávat čínským podnikům kontakty k zahraničním odběratelům. V jakém oboru? Zadejte do browseru adresu alibaba.com a uvidíte, že v jakémkoliv. Potřebujete sušené těstoviny? Není problém. Nebo postarší boeing 727? Ale jistě, v nabídce je také. V nabídce jsou i všechny druhy služeb. Portál také poskytuje cosi jako hodnocení dodavatelů, které má zájemci usnadnit rozhodování.

Start byl raketový a spolu se závratným úspěchem rychle přibývalo investorů. Ma si pořídil také vlastní internetový platební systém Alipay (čínská obdoba PayPalu), který má v současnosti v Číně téměř 300 milionů aktivních uživatelů (podle jiných zdrojů "jen" asi 280 milionů). Každopádně jde o bezmála polovinu uživatelů internetu v Číně.

Roku 2003 Alibaba zprovoznila spotřebitelský vyhledávač Taobao (Hledač pokladů) pro služby typu C2C (consumer to consumer), který byl zase obdobou eBay. Najdete na něm skoro miliardu nejrůznějších výrobků a jeho stránky patří mezi 20 nejnavštěvovanějších na světě.

Roku 2005 společnost koupila čtyřicetiprocentní podíl v Yahoo. V únoru 2008 se z Taobao vyčlenil Tmall.com. orientovaný na B2C (business to consummer). Alibaba poskytuje také cloudové služby (aliyun.com) a expanduje do řady dalších oblastí.

 

Bohatněte s Alibabou

Alibaba.com je nejen největší internetové tržiště nejlidnatějšího státu světa, ale jaksi mimochodem také největší podnik svého druhu na světě. V roce 2012 její portály realizovaly prodeje v hodnotě 170 miliard dolarům, což je víc než Amazon a eBay dohromady. Za minulý rok byl její celkový příjem přibližně 7,5 miliard dolarů. Podle hodnocení časopisu Economist se hodnota společnosti pohybuje mezi 55 a 120 miliardami dolarů.

V minulosti pověst společnosti pošramotil skandál, když někteří zaměstnanci poskytovali prodejcům dobré hodnocení za úplatky. Také vztahy mezi Alibabou a Yahoo se neobešly bez třecích ploch a vzájemného obviňování.

alibaba3

 

 

obr: Čínský internetový dravec je samozřejmě i vděčným námětem karikatur

 

 

Čína ovšem není Západ, a tak se to na číslech firmy nijak zvlášť neprojevilo: čistý zisk ve fiskálním roce 2014 činil 3,77 miliard dolarů, což představuje neuvěřitelný meziroční nárůst o 170 procent. Není proto divu, že IPO ohlášené na září je považováno za burzovní událost roku – Alibaba upíše akcie v hodnotě až 20 miliard dolarů. Burzy se popraly o to, kde se to odehraje, nakonec vyhrála newyorská NYSE. Nechybí ani slogany "Bohatněte s Alibabou" a přirovnání ke vstupu Facebooku na burzu.

Objevují se ale i varovné hlasy. Logicky tvrdí, že růst nebude tak strmý pořád, protože hladový čínský trh se zvolna sytí a objevuje se i konkurence. Nelze ani vyloučit rizika vyplývající z politického vývoje ve státě vedeném komunistickou stranou a z překotného hospodářského vývoje v Číně.

Buď jak buď, fenomén s názvem Alibaba je další upozornění, že za čínskou zdí dřímá síla, kterou není radno přehlížet - bez ohledu na hlasy tvrdící, že společnost založená panem Ma je jen velkoobchod s podřadným okopírovaným zbožím. Nelze si nevzpomenout na předválečné Japonsko, jehož výrobky tehdy sklízely stejný posměch - aby během války v Pacifiku dokázaly Američanům pořádně zatopit, a nakonec se staly světovou špičkou. A Čína je mnohonásobně větší než Japonsko...

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

Obr: Na burze Alibaba zaznmenal fenomenální úspěch

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: from JoomlaShack