Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Nová nemoc má jméno cyberchondria

cyberchonČekárna lékařské ordinace, vzduch plný choroboplodných zárodků, pochrchlávající staříci, zápach desinfekce, lékař vás objednal na osmou a už je skoro jedenáct... Za starých časů existovalo jediné řešení: být zdravý. Pokrok ale nezastavíš - a do zavedené idyly přeplněných čekáren zasáhl internet s jeho nespočetnými zdravotnickými weby. Doktorům to zákazníků kupodivu většinou neubralo, jen je to změnilo. Zatímco jedni teď přicházejí už s hotovými diagnózami, které vyčetli na webu, druzí se mohou pochlubit chorobami o nějaké to stádium dál, než s jakým by nejspíš přišli dřív - po té, co selhala svépomocná léčba podle internetových receptů.

 

 

"Hypochondrům internet změnil život výrazně k horšímu," tvrdí Brian Fallon, profesor psychiatrie na Columbia University. "Rozdíl mezi normálním člověkem a hypochondrem je v tom, že tam, kde první vidí příznak (bolí ho hlava), druhý už zná chorobu (nádor na mozku). Dřív si přicházel k lékaři svou diagnózu ověřit a při vhodném přístupu bylo možné s ním pracovat. Dnes ale má za sebou pročítání zdravotnických webů často pochybné kvality a k doktorovi přichází s neochvějnou jistotou. Říkáme tomu cyberchondria."

Z hlediska dopadu IT na uživatele se cyberchondrií v režii Microsoftu dlouhodbě zabývají Eric Horvitz a Ryen White. Na základě zkoumání početných vzorků respondentů dospěli k závěru, že čtení medicínských webů zvyšuje obavu z nemocí i u lidí, kteří před tím sklony k hypochondrii neprojevovali.

Arthur Barski z Harvard Medical School tvrdí, že proti tomu existuje jen jediná obrana: "Internet vaši úzkost jenom zhorší. Prostě to nečtěte."

cyberchon2

 

 

obr: Medicínské weby jsou stále oblíbenější mezi hypochondry i lidmi opravdu nemocnými

Foto: Jan A. Novák

 

 

Další kategorií pacientů potrefených internetem jsou ti, kteří chorobu skutečně mají, rozhodli se ji ale léčit na základě rad z webů - nejčastěji alternativními metodami.

Nejznámějším příkladem je Steve Jobs, jehož smrt v roce 2011 je nejspíš přímým důsledkem internetové medicíny. Rakovina slinivky, kterou mu diagnostikovali v roce 2004, patřila k vzácné méně agresívní formě a byla medicínsky zvládnutelná. Otec Apple ale dal přednost alternativním metodám z interneteu. "Místo léčby vsadil na veganské diety, rostlinné přípravky a další postupy, které našel na webech," říká autor jeho životopisu Walter Isaacson.

Pro tragické příklady ani nemusíme chodit za oceán: loni u nás zemřela známá novinářka propagující alternativní medicínu v časopisech stejného zaměření. Když jí lékaři diagnostikovali rakovinu, rozhodla se pro léčitele i další metody, kterých je plný internet - a tak mohli čtenáři její umírání sledovat takřka v přímém přenosu. Přitom naděje na úspěch by v případě jejího nádoru byla při včasném zahájení léčby vysoká. V rámci objektivity je ovšem třeba dodat, že s nemocí bojovala dlouhých 11 let.

Jsou ale i tací, kteří tvrdí, že se s pomocí internetu sami opravdu vyléčili - nebo aspoň přiměli lékaře nasadit tu správnou léčbu, která je zachránila. Není nejspíš náhoda, že tyhle informace nejčastěji přicházejí od movitých pacientů. Pokud si platíte léčbu sami z tučného účtu, můžete si vymýšlet ledacos - a lékaři stojíte za čas a námahu vás šetrně dovést k myšlence, že jím vybraný postup byl vlastně váš nápad. Jestli ale v ruce mačkáte kartičku zdravotní pojišťovny a za dveřmi ordinace je čekárna plná stejně postižených pacientů, pak snaha o hledání kompromisu nejspíš nebude tak velká.

Tím se dostáváme k problému internetového léčení z druhé strany: ani moderní medicína není na jeho existenci tak úplně bez viny. Pacient má příliš často důvod si myslet, že je jen kolečkem v obrovském stroji na peníze. Nezřídka kolečkem nejméně důležitým, s nímž nikdo nemá čas se moc vybavovat, tím méně se zajímat o jeho pocity. A tak odpovědi, které nedostal v ordinaci, hledá na internetu. Až lékaři dojdou k poznání, že i komunikace s pacientem je součástí léčby, pak nejspíš zahyne na úbytě řada zdravotnických webů.

Stejně tak je ale možné, že diagnostikovat před internet začnou sami lékaři. Pokud si do vyhledávače zadáte heslo "on-line diagnostic" dostanete statisíce výsledků - a zdaleka ne všechny vedou k neseriózním webům. Momentálně ale jde spíš o jakousi formu poradenství (například při diagnóze melanomu), která by měla k lékařům přivést váhající pacienty.

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack