Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Mimozemšťané nejspíš přijdou z internetu

et1Podle hollywoodských filmů každý slušně vychovaný mimozemšťan přiletí v létajícím talíři, přistane v USA pokud možno co nejblíž Bílého domu a obratem sdělí, co má za lubem: šířit lásku a poznání, vyhubit lidstvo, nebo si tu nabrat pár vzorků pro další výzkum. Co když je ale skutečnost úplně jiná? Někteří - jinak celkem seriózní - vědci tvrdí, že, pokud by nějaké mimozemské civilizace o nás projevily zájem, tak existuje jen jediné místo, kde bychom je mohli očekávat. A tím je internet.

 

 

Fenomén internetu je podivuhodný mimo jiné i proto, že z jakéhosi důvodu lidi nutí mu svěřovat úplně všechno. Neexistuje asi úplnější obraz dnešní civilizace než obrovský soubor informací ve Světové síti. Kdosi moudrý o tom řekl: "...jakoby tady někdo lidstvu snímal posmrtnou masku..." Vstup do internetu přitom nevyžaduje žádná nákladná a nápadná zařízení na způsob létajících talířů, tajných orbitálních nebo podmořských základen a jiných rekvizit ze sci-fi. Úplně stačí se napojit na naši elektronickou komunikaci, která už zahlcuje kosmický prostor daleko od Země.

 

Galaktická síť

Americký kybernetik a někdejší manažer agentury pro pokročilý obranný výzkum DARPA Vint Cerf občas označovaný médii za otce internetu nedávno konstatoval, že web se v dohledné budoucnosti stane prostředkem nejen pro výměnu informací mezi lidmi, ale i mezi člověkem a jinými bytostmi - mimozemšťany nevyjímaje.

et3

 

obr: Radioteleskopy zapojené do programu SETI stále odposlouchávají vesmír. Někteří vědci věři, že konspické civilizace komunikují prostřednictvím mezihvězdného internetu

 

 

Připomněl, že už teď se koncepce internetu začíná používat pro komunikaci s věcmi, nebo dokonce mezi věcmi navzájem (koncepce známá jako Internet of Things). Na internet jsou stále častěji napojovány také kosmické sondy, například rover Curiosity působící na Marsu.

"Učíme se tak komunikovat s objekty, které nejsou lidmi a nepůsobí ve stejném prostředí jako my. Věřím, že jednou to budou i mimozemšťané - a nemůžu se dočkat, až se tak stane," říká sedmdesátiletý Vint Cerf.

Jiní vědci se domnívají, že mezihvězdný internet v naší Galaxii už dávno existuje. Geoffrey Marcy průkopník hledání planet u jiných sluncí říká: "Elektromagnetické vlny se pohybují nejvyšší možnou rychlostí, představují tedy nejlepší známý prostředek pro dorozumívání na mezihvězdné vzdálenosti. Dovedu si představit, že vyspělejší civilizace provozují něco, co by se dalo nazvat galaktickým internetem."

- - - - - - - - - - - - - 

UPOZORNĚNÍ:

Víc o hledání mimozemských civilizací najdete v knize Život ve vesmíru, kterou vydalo nakladatelství Daranus

- - - - - - - - - - - - - -

Marcy věří, že nosičem informací v něm není radiové vysílání, ale přesně směrované laserové paprsky, které jsou energeticky výhodnější. V současnosti vede tým pátrající po záblescích těchto laserů.

Někteří neortodoxní badatelé jdou ještě dál a domnívají se, že internetová síť je typickým znakem vyspělé civilizace našeho typu. Každý pokus o kontakt proto logicky začíná skrytým monitorováním komunikace a jejím vyhodnocováním. Napojit se na pozemský internet přitom není nic těžkého, takže nelze vyloučit, že mimozemšťané už tu svým způsobem jsou.

 

Útok z neznáma

Optimisté, si nejspíš řeknou: "Tak nás šmírují - no a co?" Jenže tak nevinné to být nemusí. Americký fyzik Richard Carrigan z Fermi National Accelerator Laboratory tvrdí, že v naší Galaxii existuje od deseti tisíc do jednoho milionu zdrojů radiových signálů, o jejichž původu zatím nevíme vůbec nic. I když je většina z nich přirozeného původu, nic nevylučuje, že některé z nich jsou umělé - a o důvodech proč jiné civilizace vysílají, se také můžeme jen dohadovat. Odborníci většinou automaticky předpokládají, že případní autoři signálů jsou naši kosmičtí bratři hledající v pustém vesmíru spřízněné duše, s nimiž se chtějí nezištně podělit o své znalosti. Co když ale ve skutečnosti vesmír tak přátelský není?

et2

 

obr: Obrazovka programu SETI@home, který analyzuje signály z vesmíru pomocí amatérských počítačů propojených přes internet. Může to ale být i vstupní brána pro kosmickou nákazu...

 

 

Carrigan vidí největší nebezpečí v projektu SETI@home - záznamu těchto signálů a jejich vyhodnocování přes internet pomocí amatérských počítačů. Zachycené signály jsou do tohoto systému předávány bez jakéhokoliv prověřování. Kdyby se mezi nimi ukrývala relace obsahující virus, "nákaza" by prostřednictvím internetu snadno zasáhla většinu počítačů na naší planetě - včetně těch klíčových. Carrigan proto žádá, aby se zachycené relace nejdřív umístily do jakési karantény.

Takový "virus" ovšem nemusí být jen prvoplánově škodlivý. Může mít i podobu trojského koně: sbírat informace, zpracovávat je a kódovat a nakonec uzpůsobit některé pozemské zařízení (například kosmickou komunikační síť NASA) k jejich skrytému odesílání. To už se ale ocitáme příliš daleko na území sci-fi...

Anonymita internetu ve spojení s umem hackerů ale ukrývá další "mimozemské" nebezpečí: příchod ET tu lze dobře předstírat. Oblíbenost potrhlých konspiračních teorií přitom naznačuje, že s věrohodností by si autor nemusel dávat příliš mnoho práce. Z minulosti je známo několik případů masové paniky, když média zveřejnila falešné zprávy o příchodu vetřelců z vesmíru.

Roku 1938 zdramatizoval Orson Welles knihu Válka světů od svého skorojmenovce Herberta G. Wellse pro rozhlasovou stanici CBS tak zdařile, že mnoho lidí začalo v hrůze opouštět velká americká města. O 11 let později se o něco podobného pokusili v ekvádorském Quitu - a jihoamerický temperament udělal své: tentokrát nechyběli ani mrtví, zapálené budovy a lynčování pracovníků stanice. Těžko pochybovat, že co se v malém měřítku povedlo rozhlasu, to by internet v režii šikovného počítačového piráta zvládl ve velkém.

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

Komentáře   

#1 mino 2014-01-21 01:48
Orson Welles - malý rozdíl v psaní. Jinaky vysoce zajímavé téma.
#2 j.a.n. 2014-01-21 08:02
Děkuji za upozornění, už to jdu opravit
#3 Kybernaut 2014-01-24 14:16
Na tejto webovej stránke je skoro hodinový autentický audiozáznam tej preslávenej rozhlasovej hry Vojna svetovz roku 1938: http://archive.org/details/OrsonWellesMrBruns.
#4 Wrunx 2014-01-26 08:45
Bylo by imho zajímavé, jakou hustotu civilizací tedy pan Geoffrey Marcy ve svých vizích o galaktické komunikaci uvažuje, a jaké pro to má důvody. Obzvlášť proč si myslí, že ideální je laserová komunikace :-) Ona totiž ani ta slavná rychlost světla není vůči skutečně kosmickým měřítkům nic moc...
Též by mohlo být zajímavé, jak by pan Carrigan chtěl zjišťovat, zda signál obsahuje/neobsa huje potenciálně škodlivý kód. Přijde mi to trochu jako kdyby středověký alchymista chtěl zkoumat nějakou soudobou šifru ve snaze objevit, oč se vlastně jedná.
Ale v souhrnu, zajímavé úvahy :-)
+1 #5 x 2014-01-26 23:12
"Na internet jsou stále častěji napojovány také kosmické sondy, například rover Curiosity působící na Marsu."

Nejsou napojovány - veškeré informace jdou pouze k vědcům zcela mimo internet a až ty pak publikují tyto informace prostřednictvím internetu. Jinak ty sondy s ním nemají nic společného.
#6 j.a.n. 2014-01-26 23:26
Tím je myšleno, že jsou propojovány sítí pracující na obdobném principu jako internet (tj. něco jako kosmický intranet, což ovšem taky není přesné)

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack