Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Zakázaná hrobka

chinpyr1Pyramidy si většina lidí spojuje jen s Egyptem nebo Střední Amerikou, ve skutečnosti se ale nacházejí i na mnoha dalších lokalitách - často takových, kde byste je vůbec nečekali. Ty nejtajemnější jsou v Číně, kde na badatele zřejmě ještě čeká nejedno překvapení.

Když se dlouho uzavřená Čína začala v 90. letech minulého století otevírat světu, jednou ze senzací té doby byly dosud prakticky neznámé pyramidy "říše středu". Většina se jich nachází v centrální Číně kolem města Xi°an. Patrně největší je takzvaná Bílá pyramida, která má být přibližně tři sta metrů vysoká - tedy téměř třikrát vyšší než Chufevova pyramida v Egyptě. Na rozdíl od ní však má nižší sklon stěn.

chinpyr2

 

obr: Pyramida nedaleko Xianu, v níž byl pohřben císař Jing vládnoucí v 2.stol. př. n. l.

Zdroj: Wikipedie

 

 

 

Číňané sami o tyto monumenty dlouho nejevili žádný zájem. Gigantickou stavbu proto poprvé zaznamenal až roku 1945 americký válečný pilot James Gaussman. Pořídil i několik snímků, které zaujaly západní badatele.

Komunistická Čína však o takový výzkum nestála, tím méně pak o návštěvy vědců, kteří nepochybně ve skutečnosti byli zakuklenými imperialistickými špióny. Na žádosti o povolení obhlídky lokality proto režimní funkcionáři odpovídali tvrzením, že v zemi nic takového neexistuje.

Teprve roku 1994 se do oblasti dostal německý soukromý badatel a spisovatel Hartwig Hausdorf, jehož kniha Die Weisse Pyramide k záhadným objektům znovu obrátila pozornost. Dnes patří některé čínské pyramidy k cílům zájezdů západních turistů.

Nejpopulárnější se stala pyramida ukrývající hrobku prvního čínského císaře Quin Shi Huanga, který vládl ve třetím století před počátkem našeho letopočtu. Nedaleko od ní byla také objevena slavná terakotová armáda.

I tak ale jsou čínské pyramidy stále ještě velmi málo prozkoumané. Údaje o stáří těchto staveb se proto pohybují ve velmi širokém rozmezí: nejstaší mají mít od 3000 do 5000 let.
Nedostatek přesných údajů láká ufology, kteří v nich vidí dílo mimozemšťanů. Objevují se tvrzení, že v Bílé pyramidě jsou zbytky jakýchsi armatur, že v podzemí jiných pyramid jsou nejen nevídané poklady a úkryty tajných vědomostí, ale prý tam fungují dokonalé modely světa i vesmíru a podobně.

 

0-vynal2

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

TIP:

Text je ukázkou z knihy Utajené vynálezy, kterou vydalo nakladatelství Alpress. Můžete si ji objednat se slevou zde

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

Pověsti o tom, že řeky na plastické mapě Číny v nich znázorňují koryta vyplněná rtutí, vypadají na první pohled hodně divoce, přestože vycházejí z tvrzení dávných čínských kronik. Jenže roku 1980 odhalil výzkum mohyly s hrobkou císaře Čeng Jinga, že v půdě opravdu je vysoká koncentrace tekutého kovu. Potvrdil to i pozdější geofyzikální výzkum. Čínská vláda ale nechce dát svolení k otevření hrobky. Jako důvod uvádí, že čeká na lepší metody výzkumu v budoucnosti.

Má se za to, že na území Číny je okolo stovky takových staveb. Se svými plochými vrcholy a stupňovitou konstrukcí se podobají pyramidám Střední Ameriky. Nejčastěji jde o hrobky císařů a vojevůdců. Kromě střední Číny se vyskytují i na severu u hranic s Mongolskem a v Tibetu.

Někdy je však těžké v kusých a nepřesných zprávách rozlišit, co je opravdu pyramida a co "jen" náhrobní mohyla. Nepřístupnost čínských úřadů a nedostatek informací otevřely prostor fantastům a podvodníkům, a tak internet zamořily stovky hoaxů a zfalšovaných fotografií přinášejících "důkazy" o mimozemském původu. Jisté je zatím jen to, že obrovská asijská země ukrývá ještě nejednu archeologickou senzaci.

 

Jan A. Novák

obr: Terakotová armáda. Foto: Jan A. Novák

 

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack