Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Nepodceňujte počítačovou bezpečnost ani na dovolené

bezp1Čím dál víc lidí si už dovolenou bez notebooku, smartphonu nebo tabletu neumí představit - hlavně kvůli možnosti být připojený na internet. To má ovšem i svá rizka. A někdy pořádně velká.

 

 

"Od kavárny, přes vlaky a výletní lodě až po paluby letadel jsme si zvykli být stále spojeni s internetem," říká expert na počítačovou bezpečnost Joe Nocera pro server PC World. "Problém je, že při tom k mobilním zařízením přistupujeme stejně jako k počítači, který máme doma - a to se na cestách může vymstít."

Jeho kolega a viceprezident softwarové společnosti NCP Engineering Martin Hack k tomu dodává: "Mobilní zařízení jsou tak sofistikovaná, že je možné na ně ukládat obrovské množství informací, jak soukromých, tak i firemních - a lidé to pochopitelně také dělají. Což postupně mění bezpečnostní situaci. Zatímco ještě nedávno se většina hackerů zaměřovala na počítače s Windows, dnes se jejich zájem přesouvá k operačním systémům pro iPhone a k Androidu. Pro příští rok očekáváme, že se zařízení s těmito operačními systémy stanou nejčastějšími cíly útoků."

 

"U nás se krade"

První problém cestování s počítačem, smartphonem nebo tabletem spočívá v možnosti, že o něj přijdete. Nejen v dopravních prostředcích, ale i tam, kde byste to nečekali, například ve slušném hotelu.

bezp3Nápisy "Nenechávejte na pokojích cenné věci" sice vypadají o dost líp, než kdyby tam bylo napsáno "U nás se krade", ale v podstatě říkají totéž. Najdete je i v zemích takzvaně bezpečných a v hotelích, kde byste to vzhledem k ceně a pověsti firmy moc nečekali. Jenže co s tím, když do hotelového sejfu se notebook (a leckdy ani tablet) nevejde? Nehledě na to, že v úschově je vám počítač platný jak mrtvému zimník a dávat ho tam při každém opuštění pokoje také není zrovna nejpraktičtější.

Když už tedy notebook musíte na dovolenou za každou cenu brát, je dobré se připravit na to, že tam o něj přijdete. Tím nemám na mysli meditaci o pomíjivosti a bezvýznamnosti hmotných statků, ale opatření zcela konkrétní. Především si už před odjezdem zálohujte všechna důležitá data, která máte uložená v paměti svého zařízení. A když už se do toho pustíte, nic nezkazíte, pokud je zazálohujete hned dvakrát. Proč? Doba dovolených je - jak známo - také dobou bytových zlodějů, prasklých vodovodních potrubí i dalších pohrom a známé přísloví konstatuje, že čert provádí jistý vyměšovací úkon opakovaně na téže lokalitě. Takže když druhou zálohu uložíte někam jinam než tu první, hodně se přiblížíte stoprocentní jistotě, že o data nepřijdete.

V počítači, který bereme na dovolenou, by samozřejmě neměla být hesla k účtům a další údaje představující bezpečnostní riziko. Zlodějům můžeme život hodně ztrpčit i důkladným zaheslováním přístroje, nebo (a) tím, že si pořídíme notebook se skenerem otisku prstu - tedy pokud nenarazíte na drsňáka, který se pro prst vrátí.

 

Rizika bezdrátových sítí

Takže úplně nejlepší je, když o vašem přístroji pokud možno nikdo neví. A když není možné jej před odchodem z pokoje uklízet do bezpečného sejfu, nenechávejte ho aspoň trvale na stolku, ale dejte někam, kde není na ráně. Zloděj obvykle nemá moc času a nebude vytřepávat všechno prádlo a prohledávat neobvyklá místa.

Asi nejpádnějším argumentem pro dovolenou s notebookem nebo tabletem je možnost připojit se k WiFi sítím v hotelích, na letištích, v restauracích, klubech atd. Při tom je ale třeba si uvědomit, že o úrovni zabezpečení těchto sítí obvykle nevíte vůbec nic. Zcela nezabezpečené sítě poznáte podle toho, že nechtějí přihlašovací jméno a heslo - jenže když je přihlašovacím jménem název hotelu a heslo zní 123456789, tak si od toho taky moc neslibujte. Ostatně i standardně zabezpečená sít není pro šikovného hackera velký oříšek. Dokonce ani to, že za přístup do sítě platíte, ještě po stránce bezpečnosti vůbec nic neznamená.

Takže přistupovat přes bezdrátové sítě například k bankovním účtům, nebo provádět jiné peněžní transakce se důrazně nedoporučuje. Ještě méně pak něco takového provádět z cizích počítačů, například v internetových kavárnách.

Neposílejte také žádné e-maily s důvěrným obsahem. To platí obzvlášť pro podnikatele, kteří chtějí řídit své aktivity z exotických destinací. Riziko může být také tisk na cizí tiskárně: prostřednictvím paměťové karty, kterou k tomu použijete, je možné dostat do vašeho přístroje ledacos, co byste tam asi mít rozhodně nechtěli, včetně programu, který sleduje vaše aktivity.

Bezpečnostní experti také doporučují vypnout ukládání cookies a co nejčastěji upgradovat systém, protože tak získáme nejnovější bezpečnostní záplaty. Jinak platí totéž, co při práci doma nebo v kanceláři - jen s větší naléhavostí: když hesla, tak komplikovaná, nenavštěvovat podezřelé stránky, nestahovat pochybný software, neotevírat zprávy neznámého původu...

Velkým bezpečnostním rizikem je na dovolené Facebook - zvlášť pokud patříte k těm, kdo si ho pletou s cestovním deníkem nebo mají potřebu se okamžitě chlubit tím, kde zrovna jsou. Facebook je v podstatě veřejný prostor, přinejmenším proto, že nikdy nevíte, kdo dostane potřebu vás status sdílet. Když už pomineme možnost existence cíleného dolování informací ze strany hackerů, které je právě na Facebooku dost snadné. Pokud se tedy chlubíte pohledem na operu v Sydney, pak má zloděj téměř jistotu, že na prohlídku vašeho bytu bude míst dost klidu i času. Zásada sdělovat své cestovatelské výkony až po návratu může zabránit mnoha nepříjemným překvapením.

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack