Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

S počítačem za hranice všedních dnů

letoLidí, kteří se od notebooku nebo tabletu neodloučí ani během letní dovolené, je čím dál víc. Nemusí to být nutně jen závisláci na facebooku a workoholici - i když právě internet běžící na výkonném stroji může být při dobrém podnikatelském plánu klíčem k podnikání třeba z karibského ráje. Počítač se ale hodí také normálním turistům při ukládání fotek a videí, nebo dokonce při jejich zpracování - alespoň pokud máme na jejich kvalitu vyšší nároky než nabízejí pidiobjektivy v mobilech. Něco, co má klávesnici, může posloužit také jako cestovní deník. A i mapy s pozicí GPS se čtou lépe z většího displeje než z těch pár coulů úhlopříčky na smartphonu. O čtečkách knih, do nichž se vejde málem celá knihovna, ani nemluvě.

 

Společnost Intel nedávno podnikla průzkum, z něhož vyplynulo, že přibližně polovina cestovatelů si vybírá hotel i kavárnu podle toho, jestli je tam dostupné připojení na internet a elektřinu zdarma. A celých 64 procent z 2500 dotázaných v USA je dokonce ochotné v zavazadlech oželet opalovací krémy a toaletní potřeby, jen aby se s notebookem nebo tabletem vešli do váhového limitu v letadle. Podle obdobného výzkumu provedeného společností Heureka.cz a agenturou NMS si notebook bere na dovolenou 36 procent Čechů, mobil 94 procent a digitální fotoaparát nebo kameru 88 procent.

Nic však není dokonalé a o elektronice na cestách to platí také. Jejím největším nepřítelem jsou zloději - ale s tím toho asi moc nenaděláme. Zvlášť ne v hotelích, kde visí cedule "Nenechávejte na pokojích cenné věci", do jejichž trezoru se přitom vejde sotva pas. Moc nepomůže ani pojištění, které většinou požaduje důkazy o tom, že zloděj překonal překážky, což se po návratu ze zahraničí dokládá dost špatně. Částečným řešením je použít pro tyto účely nějaké levnější nebo starší modely. A hlavně v nich nemít citlivá data, hesla k bankovním účtům a podobné věci.

 

Proti soli a prachu

Druhým největším nepřítelem počítačů, tabletů, mobilů i většiny kamer v mnoha exotických destinacích je kupodivu právě to, kvůli čemu mnozí k moři jezdí, totiž vzduch. Obsahuje vysoké procento aerolosolu ze slané vody, který sice prospívá astmatikům, alergikům a dalším -ikům, současně ale také zrychluje korozi všeho kovového. O obzvlášť spadeno má na elektrické obvody, a ty miniaturní v moderní elektronice jsou snadná kořist. Zejména na malých lodích to může být problém. Podobné trable způsobuje i jemný pouštní prach, který se dostane úplně všude. Důkladné pouzdro nebo aspoň igelitová improvizace může pomoci, zvlášť když z ní přístroj vyndáváme jen když ho opravdu potřebujeme. Dobrá pouzdra a brašny ostatně poslouží i jako mechanická ochrana, protože na cestách není o nárazy a pády nouze.

Třetím problémem pak je energie. Ne všude mají stejné zásuvky jako u nás, takže je třeba si opatřit příslušný adaptér. A třeba v takovém pralese nebo poušti kupodivu nejsou zásuvky vůbec. Přitom výdrž mnoha akumulátorů zejména v levnějších modelech (od mobilů přes kamery až po notebooky) není nijak slavná. Pokud jste vyznavači celodenních nebo několikadenních výletů z hotelu, můžete si pořídit záložní akumulátory (a nezapomenout je před každou túrou nabít). Milovníkům skutečné divočiny pak pomůžou jen skládací solární nabíječky. Dostatek energie pro GPS může být za určitých okolností otázkou přežití - poznámka "vybila se mu baterie v navigaci" vypadá v úmrtní zprávě trochu hloupě.

 

Pro adrenalinové fajnšmekry

Na usedlou dovolenou někde v hotelu all inclusive tyhle zásady stačí, pro dobrodruhy ale existují i speciální outdoor modely smartphonů, kamer, tabletů a dokonce i notebooků. Outdoorové nebo dokonce vodotěsné kamery a smartphony jsou dostatečně (některé z nich jsme recenzovali i zde), zato odolné tablety a notebooky představují spíš exoty. Nejen vzhledem, ale někdy i rozměry a cenou, takže je ocení asi jen opravdoví vyznavači cestovatelského adrenalinu. Přesto není nezajímavé se na některé exempláře trochu podívat.

Skutečným hrochem mezi notebooky je například Getac X500 s procesorem Intel Core i7 taktovaným na 2,66 GHz a 15,6palcovým displejem. Ten je podsvícený tak, aby byl čitelný i na plném slunci, zatímco pevné disky jsou ve speciálních úchytech. Přístroj je zabudovaný do speciálního šasí z hořčíkové slitiny, které zaručuje ochranu proti nárazům i vodě. A kdybyste se náhodou chtěli podívat na sopečnou erupci nebo Al Kajdu v akci zblízka, žádný problém. Vy to nejspíš nepřežijete, ale Getac X500 po vás zůstane. Je totiž certifikován pro práci v blízkosti výbušnin a hořlavin. U nás se neprodává, v zahraničí se cena pohybuje okolo 5000 USD.

Stejně tak existují i hroší tablety s podobnými parametry odolnosti, například iX104C5 od firmy Xplore, Z710 opět od Getac nebo Field Book od Logic Instrument.

Jan A. Novák

Psáno pro časopis Ekonom

Komentáře   

#1 hulvath 2013-06-09 23:08
Probuh, overujte po sobe informace, vy ze jste novinar ?? Getac se v CR prodava zde : http://www.suntech.cz/produkt/185787-getac-x500-getx500s/
#2 j.a.n. 2013-06-10 08:21
Nestacilo by proste jen napsat, ze mate jine informace a zdelit to tady ostatnim? Zacinate mi jit na nervy - nebavi me neco delat v podstate zadarmo a jeste za to sklizet urazky. Kdybyste se sem nahodou nekdy nemhl dostat, tak jen abyste vedel proc.
#3 hulvath 2013-06-10 10:56
Co se urazite ? Urazet se mate narok kdyz bych vam neco vycital nepravem, nikoliv ale pri opravnene kritice... Jak zadarmo ?! O nekterych vecech se rika ze i zadarmo jsou drahy :-) A to je i pripad informace, ktera je vecne nespravna a matouci...Alesp on by to u nekoho kdo si dava "epiteton ornans" Novinar, melo byt...
#4 j.a.n. 2013-06-10 11:38
Tak to tu nečtěte a najděte si web nějakého opravdového novináře. Fakt už na to přestávám mít náladu
#5 hulvath 2013-06-10 17:18
Vim ze muj sarkasmus je nekdy az prehnany :-) A vim take, ze pracujete v hroznych podminkach a je nekdy az podivuhodne, jak pri nutnosti chrleni kvantity, aby jste se psanim uzivil, dokazete vyprodukovat i kvalitu. Ale nekdy delate fakt zbytecne chyby, skoda toho.

You have no rights to post comments

 
Free Joomla Templates from JoomlaShack