Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Evolveo StrongPhone WiFi: drsňák od pohledu

evolv0To takhle stojíte na chalupě na žebříku, pod vámi pět metrů vzduchu zakončených betonem - a z kapsy vám vyklouzne mobil. Kraplavý zvuk nárazu obvykle decentně naznačí, že slézat pro trosky by bylo ztrátou času; pak se to zamete. Pokud šlo o smartphone s cenou někde mezi 10 až 20 tisíci, tak je na špatnou náladu zaděláno…

 

 

Jsou zkrátka situace, kam je lepší drahý mobil nebrat. A někdy ani levný, protože rozkřápnutý mobil je totéž co žádný mobil. Zdaleka nejde jen o vrchní příčky žebříků a jiné kutilské aktivity. Poslat do silikonového nebe drahý stroj se stejně snadno dá na vodě, na biciklu, na lyžích, na rybách i mnoha jiných místech. A přesto tam nemusíte zůstat bez spojení se světem - tím spíš, že právě na takových místech často může být možnost si zavolat jediným východiskem z prekérních situací. Od toho jsou mobily se zvýšenou odolností. Pro práci v drsných podmínkách je kromě bytelné konstrukce předurčuje cena - když drsnost překročí i jejich meze, zaručí, že ztráta nebude příliš velká.

Což současně naznačuje, jak takový mobil vypadá: mocně vyztužené kovové šasí obvykle ještě potažené gumou, odolné sklo displeje, vodotěsnost... ale i omezené množství funkcí. Dalším znakem je, že nepodléhají módním vlnám, protože zednickému nářadí nebo liškám dávajícím dobrou noc je úplně jedno jestli jste "in". Přesto mnohé z těchto strojů vypadají pěkně. Dokonce velmi pěkně. To je i případ modelu  Evolveo StrongPhone WiFi je.

evolv1To, že tenhle stroj je drsňák do nepohody, z něj doslova čiší. Strohé tvary a matná čerň gumového potahu evokují výbavu jednotek speciálního nasazení. Design je po všech stránkách povedený: je účelný, odpovídá poslání a je "sexy". Vymysleli ho tak, že odolává prachu i hrubé špíně, sněhu, blátu, dešti a vydrží půl hodiny metr pod hladinou vody (norma IP67). Při hmotnosti 166 gramů má rozměry 125 x 57 x 23 milimetrů. Tloušťka je sice o poznání větší, než u většiny běžných mobilů, do nepohody byste si ale asi na ně stejně vzali nějaký obal, takže by to vyšlo zhruba nastejno. Vlastně ne: Evolveo při tom můžete ještě i pohodlně ovládat - dokonce i v rukavicích.

Ani střeva nejsou špatná. To, co Evolveo umí, sice má dost daleko nejen do vychytávek Jamese Bonda, ale i k dovednostem smartphonů - jenže tohle není smartphone. Tohle je telefon, který bý vás neměl nechat na holičkách ani tam, kde by to smartphone vzdal. Evolve podporuje GSM s frekvencemi 850, 900, 1800 a 1900 MHz, umí sítě 3G/EDGE, ale i WiFi, takže ho můžete používat jako připojovací bod pro další zařízení. Má dva sloty na SIMM karty (dual Simm), což se hodí obzvlášť na cestách do míst, kde je to s pokrytím všelijaké. Akumulátor s 1700 mAh vydrží dlouho, protože Evolveo netrpí energetickou nenažraností smartphonů. Displej s úhlopříčkou 2,4 palce a rozlišením 320x240 bodů (65 000 barev) kryje dvojité sklo odolné proti poškrábání. S počítačem můžete telefon propojit přes konektor micro USB, přes Bluetooth, je tu také slot pro karty micro SDHC.

V porovnání se smartphony tu moc multimediálních funkcí pochopitelně nenajdete, přesto nechybí možnost přehrávání souborů MP3, záznam a přehrávání videa, přední kamera VGA a foťák s diodovým bleskem. Ten ovšem při rozlišení 2 mpx je opravdu tak nanejvýš na snímky pro sociální sítě nebo nejnutnější dokumentaci - jenže při outdoorových aktivitách by se často hodilo i něco víc. Užitečným pomocníkem je zabudovaná svítilna. Tím spíš ale překvapí, že návrháři nějak zapomněli na GPS, nebo aspoň elektronický kompas.

 

Parametry

cena: 3000 Kč

cílová skupina: outdoor, hobby, dílny, stavby

pro: odolnost, design

proti: slabý fotoaparát, chybí GPS a kompas

 

Jan A. Novák

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates from JoomlaShack