Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Mobilní elektronika v letadlech: konec zákazů?

mobair2"Prosíme cestující, aby vypnuli své mobily a další elektronická zařízení" - věta, která dokáže spolehlivě zkazit začátek a konec cesty vzduchem nejen závislákům na smartphonech nebo tabletech, ale třeba i čtenářům elektronických knih a majitelům digitálních foťáků. Teď se jim ale blýská na lepší časy: americký Federální úřad pro letectví (FAA) možná pravidla pro používání těchto zařízení uvolní.

 

"S radostí oznamujeme, že vlivný poradní výbor FAA odhlasoval doporučení, podle kterého by bylo možné elektronická zařízení za určitých podmínek používat i při startu a přistání letadla, " oznámila 27. září agentura Associated Press. "Stanovisko výboru dostane FAA, která udělá konečné rozhodnutí."

 

Smrtící mobil

Historku o dítěti, které si v letadle pouštělo na dálku ovládané autíčko a způsobilo tak smrt všech cestujících i posádky, asi znáte. Patří do kategorie urban legends, tedy jakési moderní obdoby lidových pověstí. Jiné podobné příhody už ale výmyslem nejsou.

mobair3

obr: Letecké společnosti mobily v letadlech nerady vidí...

 

 

Tak třeba v listopadu 2010 udělalo letadlo přibližující se k Birminghamu ve vzduchu náhlou zatáčku, přestože piloti nic takového neměli v úmyslu. Všechno dobře dopadlo a stroji se podařilo přistát. Pozdější vyšetřování odhalilo, že za podivným manévrem byl zapnutý mobil jednoho z cestujících.

Mnohem hůř dopadl dvoumotorový SAAB 340B společnosti Crossair, který se v lednu 2000 zřítil jen dvě minuty po startu ze švýcarského letiště Niederhasli u Zurichu a v troskách pohřbil všech deset osob na palubě.

Oficiální vyšetřování tvrdilo, že posádka ztratila nad strojem kontrolu v důsledku "mnohočetného lidského selhání". Jenže oba piloti měli nalétáno tisíce hodin, stroj se mohl vykázat vynikající pověstí a počasí bylo skvělé. O rok později vrchní vyšetřovatel nehody Jean Overney před novináři připustil, že na vině byl mobilní telefon, který ovlivnil funkci autopilota.

 

Ve špatný čas na špatném místě

Mobilní telefony a další elektronické přístroje bylo zakázáno na palubách letadel používat už dřív, tragédie ve Švýcarsku ale vedla k důslednějšímu uplatňování zákazu. Americká FAA požaduje vypnutí mobilních hraček a další elektroniky přinejmenším do chvíle než letadlo dosáhne výšky 10 000 stop (přibližně 3 kilometry), nebo pokud klesne pod ní.

mobair4Od té doby řada respektovaných institucí (včetně kosmické agentury NASA) provedla množství testů a zveřejnila desítky studií, z nichž většina tvrdí, že spotřební elektronika ovlivňuje chod palubní elektroniky, způsobuje falešná chybová hlášení na palubní desce i poruchy v komunikaci a zkresluje údaje měřících přístrojů, včetně sledování polohy pomocí GPS. Právě přesná funkce GPS je přitom nezbytná během nejriskantnější části letu, jíž je přistávací manévr.

Netýká se to jen mobilů a dalších bezdrátových zařízení, ale také ostatní elektroniky - i slabé vyzařování MP3 nebo DVD přehrávače údajně může v blízkosti kokpitu způsobit problém.

Měřící přístroje, které při některých letech nechala na palubách umístit FAA, přitom prokázaly, že zákazy se běžně nedodržují. Některé studie tvrdí, že při každém letu k tomu dojde nejméně jednou - a někteří komentátoři proto létání přirovnávají k ruské ruletě. Roku 2011 vypracovala Mezinárodní asociace leteckých dopravců studii, podle níž je u nejméně 75 mimořádných událostí za uplynulých 6 let podezření na nepovolené použití mobilní elektroniky za letu.

Naproti tomu výrobci elektroniky a mobilní operátoři disponují skoro stejně mohutným arsenálem studií dokazujících, že vyzařování přístrojů nemá na avioniku vliv. Kde je tedy pravda? Jako obvykle někde uprostřed.

"Většinou mobilní signál neškodí," konstatuje Dave Carson ze společnosti Boeing. "Pokud se ale ozve ve špatný čas na špatném místě, může být problém".

 

Nic není jisté

Členové poradního výboru FAA soudí, že moderní avionika je vůči vyzařování elektronických hraček odolnější, proto je možné povolit užívání některých z nich i pod hranicí 10 000 stop. Ale zdaleka ne všech.

"Budete si moci číst nebo pracovat s uloženými daty," říká letecký a dopravní analytik Henry Hartewelt. "Ale pořád nebude možné telefonovat, posílat a přijímat e-maily, nakupovat v e-shopech ani hrát on-line hry."

Za omezení zákazů bojují především ti, kdo vydělávají na elektronické četbě, kteří cítí, že argumenty proti ostatní elektronice se čteček netýkají. Mluvčí Amazonu Drew Herdener tvrdí, že ve spolupráci s FAA provedli řadu testů čteček a výsledky jsou povzbudivé. Proti zákazům bojuje i senátorka Claire McCaskill: "Ta zařízení jsou naprosto bezpečná. Vaše Kindle je bezpečná, váš iPad je bezpečný, pokud ho máte v letovém režimu. K zákazům není důvod."

Ne všichni s tím ale souhlasí - někteří odborníci tvrdí, že lavina zájmu o mobilní elektroniku vede k záplavě rušivých signálů i ze zdánlivě neškodných zařízení. Letecký dopravce Delta Airlines poslal FAA dopis upozorňující, že za dva roku mají od svých pilotů 27 hlášení o problémech pravděpodobně způsobených elektronikou cestujících. Výsledek sporu je tedy stále otevřený.

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates by JoomlaShack.com