Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Sony HDR-AS100VR: akční minikamera s dálkovým ovládáním

son1Konzervativní kameraman sice nejspíš řekne, že s kamerou, která váží méně než pět kilo, natočit pořádné záběry nejde, neplatí to ale vždy. Zvlášť při outdoorových nebo adrenalinových aktivitách byste si pětikilové monstrum na řídítka bicyklu nebo parašutistickou přílbu připevnili asi dost  neradi. Naproti tomu věcičku vážící jen asi šest deka, ani nepocítíte. A když ještě navíc víte, že je vodotěsná a nárazuvzdorná, tak to uděláte rádi, protože získáte záběry, o jakých by se vám jinak mohlo jen zdát.

 

 

Jedním z výrobců zaměřených na stále oblíbenější outdoorové minikamery je i Sony. Před časem jsme tu představili její produkt ActionCam, nyní přichází na trh nová verze označená jako HDR-AS1000VR. Na první pohled vypadá úplně stejně - v čem je tedy rozdíl?

První najde zájemce hned při nákupu: nový typ stojí skoro dvakrát víc než předešlý. Což může leckoho zarazit, protože mnohé ze základních technických parametrů jsou prakticky stejné: vynikající objektiv od legendární firmy Carl Zeiss s obrazovým úhlem 170 stupňů (světelnost 2,8), rozlišení Full HD s možností zpomaleného nebo zrychleného záznamu, nahrávání na karty Micro SD/SDHC/SDXC nebo Memory Stick Micro.

son2

 

 

obr: Obojživelná minikamera Sony HDR-AS100VR

Foto: Jan A. Novák

 

 

I tentokrát je součástí balení šikovné pouzdro u něhož výrobce zaručuje vodotěsnost do pětimetrové hloubky, což je vynikající nejen pro vodní sporty, ale také pro nenáročné šnorchlování. Kamera samozřejmě umí také fotografovat - čip s rozlišením 13,5 Mpx a kvalitní objektiv dají obrázky, jejichž kvalita v této kategorii výrobků není běžná.

Rozdíl v ceně ovšem ze všeho nejvíc leží na věcičce, která v balení předešlého typu nebyla. Na první pohled vypadá jako větší náramkové hodinky, jmenuje se Live View Remote Kit a slouží k dálkovému ovládání kamery prostřednictvím WiFi. Pokud ji tedy máte na přílbě, na křídle ultralightu, prostě všude tam, kde na ní nedosáhnete, stačí se podívat na zápěstí a manipulovat se stejnými ovládacími prvky, jaké jsou i na těle kamery. Majitelé mobilů s operačními systémy iOS a Android mohou ke stejnému účelu použít i svůj smartphone, na němž navíc mohou také přehrávat pořízené záznamy.

Kameru je možné propojit také s televizí pomocí konektoru HDMI, kabel si ale musíte dokoupit zvlášť. Na webu Sony najdete ke stáhnutí šikovný program PlayMemories Home pro práci s nahranými soubory.

Ovládání kamery skvěle vyhovuje pro potřeby outdooru, protože k němu stačí pouhá tři tlačítka, která se navíc pohodlně obsluhují jedním prstem i skrz vodotěsný obal. Hlavní tlačítko Enter na zadní stěně kamery slouží současně jako spoušť, pomocí dvou dalších na boku se pohybujete v několikaúrovňovém Menu. Díky indikačním LED a zvukovému signálu dobře víte, že nahráváte (nebo naopak nenahráváte), i když zrovna nemáte možnost se kamerou detailně zabývat. O nastavení a stavu nahrávání informuje také poměrně rozměrný displej na boku - ovšem pomocí zkratek, které si musíte osvojit z návodu.

V balení je tištěný český návod s nejzákladnějšími pokyny pro obsluhu, pokud ale na Vás přístroj vybalí - dejme tomu - nějaké chybové hlášení, tak si s ním nevystačíte. Podrobnější návod je překvapivě přímo v interní paměti kamery, takže se k němu dostanete jen přes propojení s počítačem. To by se ale právě v případě nějakých technických problémů nemuselo povést. Prozíravému uživateli tedy nezbude než si ho co nejdřív vytisknout. Je sice v mnoha jazycích, včetně několika poměrně exotických, čeština však mezi ně nepatří.

V porovnání s přednostmi kamery to je ale jen drobná lapálie. Nepatrné rozměry, vysoká odolnost a skvělý obraz udělají radost všem, kdo chtějí své nevšední zážitky natrvalo uchovat a podělit se o ně s ostatními. Přístroj ale může být díky tomu i cenným doplňkem arsenálu profesionálního kameramana nebo fotografa.

 

5starsHodnocení:

cena: 10 900 Kč

cílová skupina: outdoorové aktivity

pro: malé rozměry, odolnost, kvalitní objektiv

proti: návod v paměti kamery

 

Jan A. Novák

Komentáře   

#1 .prosim 2014-08-12 13:03
Za tu cenu radsi Gopro HD hero 3.
Jinak cinska SJ4000 za nejakych 3500 a plnou kompatibilitou s GoPro taky uplne staci a ma vodotesnost do 30m.
#2 j.a.n. 2014-08-12 13:37
Taky jsem si nakonec radej poridil GoPro hero 3 (black edition) pro vic moznosti a bohatsi prislusenstvi. Nicmene musim konstatovat, ze objektiv Sony ma lepsi optiku
#3 .prosim 2014-08-20 04:34
Ja jsem poridil prave cinskou SJ4000. Co jsem zatim mohl srovnat s Gopro3 Black E. tak obraz a stabilizace srovnatelne. Jen ten slowmotion to nezvlada tak dokonale. Ale rikam za tu nepomerne nizsi cenu absolutni spokojenost. Pouzivam ji pro zabery pri sportech (sjezdy na kole,motorka,ho rolezectvi a airsoft). I podvodni zabery jsou paradni.
#4 Michal 2014-08-28 13:19
A jaké má gopro oproti této výhody? Dovedl by je někdo porovnat v praxi?
#5 j.a.n. 2014-08-28 13:54
Větší výběr příslušenství (např. přídavný displej, rovněž vodotěsný), větší výběr režimů videa. Sony má ale lepší objektiv

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates: by JoomlaShack