Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Sony FDR AX 100: kamera snů pro náročné

son4K-0Asi každý náročnější videoamatér (o fotografech ani nemluvě) asi nad svými staršími snímky zalituje, že je nedělal lepší kamerou. Plyne z toho pravidlo: pokud to s natáčením myslíme aspoň trochu vážně, je dobré mít techniku a systém, který je momentálně nejlepší. Což je taky asi hlavní důvod proč si pořizovat kameru Sony FDR AX 100 schopnou vytvářet videa v kvalitě 4K

 

 

 

 

Zatím sice není zpracování tak objemných obrazových souborů snadné a ani cena přístroje nepatří do kategorie, kterou by šlo označit jako lidová. Je ovšem třeba si uvědomit, že srovnatelné přístroje od konkurence jsou obvykle podstatně dražší.

Dalším poněkud méně racionálním důvodem proč tuhle věc mít je, že Sony FDR AX 100 si člověk zamiluje na první pohled. Velký poctivě vyhlížející objektiv s značkou Zeiss (což je ve světě objektivů něco jako šlechtický titul), jednoduchý design, který si na nic nehraje, rozměry a hmotnost tak akorát do ruky, přehledné a logické ovládání, z něhož je na první pohled zřejmé, že je vymyšlené pro kameramany, které neoslní laciné triky... To všechno (a mnoho dalších věcí) je velkým pokušením a těžkým útokem na finanční sebekázeň náročnějších amatérů a poloprofesionálů. Pojďme se tedy raději podívat na technické parametry, i když je zřejmé, že ani ty hříšnou žádostivost nejspíš nezchladí.

son4K-1Kamera má citlivý snímací čip CMOS Exmor R s rozlišením okolo 20 mpx a procesor Bionz X, které dávají dobrý obraz bez šumu i v horších světelných podmínkách. Objektiv Carl Zeiss Vario Sonar T má optický zoom se skvělým rozsahem od 29 do 348 mm (světelnost 2,8 až 4,5), optický stabilizátor obrazu a možnost pořizovat záběry už ze vzdálenosti 1 cm.

Můžete si vybrat mezi dvěma módy natáčení videa v režimu 4K (rozlišení 3840 x 2160p při 30 fps nebo 24 fps) a celou řadou verzí videa HD počínaje 1920 x 1080 při 60 fps. Nechybí ani režim natáčení s frekvencí 120 fps, který nabízí například možnost vytvářet efektní zpomalené záběry. Ale nejen to: kamera má také režim dvojího natáčení, který současně pořizuje záznam 4K i MP4.

Soubory s takovým objemem dat pochopitelně potřebují i odpovídající úložiště. V tomto případě jde o karty SDXC třídy 10 a rychlejší, pokud možno 64 GB.

Samozřejmostí je možnost pořizování statických snímků - ovšem méně samozřejmé je, když videokamera to umí s rozlišením okolo 15 mpx. Přepínání mezi režimy videa a fotografování je ergonomicky skvěle vyřešené, statický snímek se ale do paměti zapisuje poněkud pomaleji než jsme zvyklí třeba u zrcadlovek. I tak ale - ve spojení s kvalitním objektivem - představuje Sony FDR AX 100 - univerzální nástroj pro všechny, kdo požadují kvalitu jak od videa, tak od fotografií a nechce se jim vláčet sebou dva přístroje. V tomto případě je to ještě pohodlnější než u většiny jiných přístrojů, protože můžete fotit i během pořizování videozáznamu.

Najdete tu i celou řadu příjemných vychytávek, jako například možnost dálkového ovládání kamery prostřednictvím smartphonu s operačním systémem Android nebo iOS. Přes WiFi lze také přetahovat soubory do počítače.

Výklopný a otočný LCD displej má úhlopříčku 3,5 palce a rozlišení 921 tisíc bodů. V kameře je zabudovaný stereomikrofon s možností regulace citlivosti. Kromě toho pod dvířky na hřbetě najdete univerzální sáňky pro připojení externích zařízení (reflektor, mikrofon atd). U přístroje této kategorie je pochopitelně možnost volby manuálního ovládání - a i v tomto případě to jde intuitivně a bez dlouhého studia návodu.

To ostatně platí o celé kameře: na cokoliv se tu podíváte, vždy vidíte, že nejde o hračku pro geeky, ale o pracovní nástroj. U digitální techniky tenhle přístup vůbec není samozřejmý.

Jan A. Novák

cena: 52 000 Kč

cílová skupina: nároční amatéři, poloprofesionálové

pro: po všech stránkách vynikající

proti: nic mě nenapadá

psáno pro Ekonom

 

obr: Testoval jsem kameru v nejtvrdších podmínklách

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack