Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Lumix TZ 80: superzoom se 4K videem

lumx1Rozlišení 4K se zpočátku týkalo především televize a nanejvýš ještě videa, ale bylo jen otázkou času, kdy pronikne i do říše digitálních fotoaparátů. A nejen proto, že funkce videa k foťákům už neoddělitelně patří - 4K (což znamená čtyřikrát lepší obraz než HD, konkrétně s rozlišením 3840 x 2160 bodů) totiž umožňuje i kouzla, o kterých se fotografům doteď ani nezdálo. Ve foťáku Lumix TZ 80 se ale uplatní ještě víc.

To první se nabízí skoro samo: už nemusíte váhat, jestli máte fotit nebo natáčet video, protože jednotlivá "políčka" videa můžete použít jako fotografie. Odpadá tak i fotografovo čekání na nejvhodnější okamžik - a jeho časté propasení; prostě snímáte a pak si vyberete to políčko, které je nejlepší.

Nabízejí se ale i další možnosti, například z několika rychle po sobě nasnímaných políček s různým zaostřením udělat jeden snímek s absolutní hloubkou ostrostí. Atakdále...

Panasonic se možností 4K chopil v řadě kompaktů, které představil na letošním veletrhu spotřební elektroniky CES. Jejich dalším znakem vedle videa s vysokým rozlišením jsou na poměry kompaktů velké snímače a objektivy s obrovským rozsahem zoomu.

lumx2Firma, která se už dřív projevila jako štika ve fotografickém rybníce, věří, že tudy vede cesta nejen pro běžné uživatele, ale i pro náročné fotografy: přes kapesní přístroje, které plnohodnotně nahradí několikakilovou fotobrašnu. Jedním z těchto fotoaparátů je Panasonic Lumix DMC-TZ 80.

Jako první údaj se dnes obvykle udávají parametry snímače: v tomto případě jde o CMOS o rozměrech 1/2,3 palce s rozlišením 18 mpx. V Panasonicu ale soudí, že hon za megapixely už skončil, protože přinejmenším stejně důležité jsou objektivy, které u kompaktů zatím zůstávaly poněkud stranou pozornosti. O TZ 80 to ale neplatí: je na ní superzoom s fantastickým rozsahem odpovídajícím 24 až 720 milimetrů u kinofilmu blahé paměti (tedy 30x).

Jeho světelnost se pohybuje od F3 do F6,4. To přístroji o rozměrech 11,3 x 6,4 x 3,8 a hmotnosti 282 gramů (i s akumulátorem) dává možnosti, na jaké zatím byla potřeba celá hromada drahé fotografické výbavy. Přitom jeho cena byla stanovena na 450 dolarů. Na cesty jak dělané asi pro každého, komu nestačí jen mačkat spoušť - ale jsou situace, kdy něčím takovým nepohrdne ani ten nejnáročnější profesionál.

Ani další parametry nejsou špatné. Maximální rychlost závěrky je 1/2000 sec. Citlivost jde nastavit od ISO 80 do 3200 při možnosti rozšíření až na 6400. Dotykový displej na zadní stěně má úhlopříčku 3 palce a rozlišení 1,04 mpx. Optický hledáček zrcadlovek tu nahrazuje jeho elektronická obdoba s úhlopříčkou půl centimetru. Jeho součástí je funkce sledování pohybu očí. Nechybí ani možnost připojení přes WiFi.

Při rozlišení 4K má video snímkovou frekvenci 30/25 fps, možné je samozřejmě i nastavení HD při stejné snímkové frekvenci. Můžete tedy s jeho prostřednictvím natáčet video v nevídané kvalitě, ale také nastavit režim fotografování sérií snímků, z nichž si pak vyberete tu nejlepší momentku.

V neposlední řadě má fotoaparát také příjemný decentní design v černé barvě, který vědomě odkazuje k časům kinofilmové klasiky; k legendárním přístrojům Leica. Výrazem tohoto pojetí je i ovládání, kde řady pro kompakty typických multifunkčních tlačítek, v jejichž komplikovaných určeních nebylo těžké zabloudit, z největší části nahradil jednoduchý kruhový volič na horní stěně přístroje. Na trhu by se měl Panasonic Lumix TZ 80 objevit v průběhu března.


cena: 450 USD (cca 11 000 Kč)
cílová skupina: náročnější fotografové
pro: video 4K, superzoom
proti: -

Jan A. Novák

Psáno pro časopis Ekonom

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack