Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Lamax Action x7: levná a výkonná miniamera

lamx1Na první pohled vypadá akční minikamera Action Pro x7 od firmy Magicam Solutions s.r.o. jen jako jeden ze stále početnější rodiny klonů a napodobenin už téměř kultovní GoPro. Jediný nápadnější rozdíl představuje snad jen odlišné umístění předního ovládacího tlačítka. O to zajímavější je pohled na to, co umí - a především na cenu.

 

Parametry je totiž srovnatelná s GoPro HERO 3 a v některých ohledech i s GoPro HERO 4, finančně ale vyjde o pěkných pár tisíc korun levněji. Protože Nová HERO 4 Black Edition (toho času nejvyšší model GoPro) stojí bezmála 13 tisíc korun, ale i starší GoPro HERO 3 Silver edition (tedy nižší model řady 3) se stále ještě prodává za více než 8 tisíc korun. Přitom za Lamax Action x7 dáte necelé 3 tisíce korun. Někdo možná namítne, že s produktem Lamax je srovnatelná nejlevnější GoPro HD HERO, která se prodává za 3990 Kč - ale není. Její čip má rozlišení pouhých 5 Mpx (za což už by se dnes styděl i lepší mobil) a přesto je o tisícikorunu dražší.

lamx2

 

obr: Lamax Action x7 s vodotěsným pouzdrem, které je součástí balení

 

 

To všechno je pro mnohého uživatele dost dobrý důvod zjistit o Lamax Action x7 něco víc - zejména ve srovnání s konkurencí v podobě GoPro. Zvlášť když uvážíme, že údělem outdoorových kamer je trpět, takže pravděpodobnost toho, že při tom občas nějaká vezme za své, není právě nízká. Dna moří i jezer, stejně jako hluboké lesy a další nedostupná místa ukrývají nespočet akčních kamer, které odpadly z lodí, potápěčů, letadel, parašutistů nebo leteckých modelů...

Lamax Action x7 má snímač s rozlišením 12 Mpx - tedy stejný jako nejvyšší verze kamer GoPro. Má také vestavěný LCD displej stejně jako GoPro HERO 4 (zatímco u řady 3 je nutné ho za ne právě malé peníze dokupovat). Srovnatelný je také obrazový úhel objektivu okolo 170 stupňů a jeho kvalita.

Příslušenství, které získáte v ceně, je dokonce bohatší (včetně velmi užitečného náhradního akumulátoru Li-ion), zatímco u GoPro je nutné skoro všechno dokupovat (i když z mnohem většího výběru). Nevýznamný je také rozdíl v odolnosti vodotěsného pouzdra: u Action x7 vzdoruje tlaku do hloubky 30 metrů, u GoPro je to o 10 metrů víc.

Bylo by samozřejmě divné, kdyby o tolik levnější kamera nebyla v některých parametrech horší. Týká se to především parametrů videa, které umí natáčet s maximálním rozlišením Full HD (1920 x 1080) při maximální frekvenci 30 fps.

Při nižším rozlišení je možné obrazovou frekvenci zvýšit na 60 fps, což se hodí zejména pro vytváření efektních zpomalených záběrů. V každém případě to jsou hodnoty velmi dobré a pro většinu uživatelů více než dostačující.

Právě zde je ale základní rozdíl oproti GoPro Hero 4, konkrétně její verzi Black Edition, která umí video s rozlišením až 4K při 30 fps. A to už je o nějakou tu třídu výš - s takovými záběry jde dělat kejkle vpravdě profesionální.

S pochopitelně také jde fotografovat, přičemž snímky mají maximální rozlišení 4000 x 3000 bodů. Integrované WiFi rozhraní umožňuje ovládání prostřednictvím mobilů s operačními systémy Android a iOS. Nechybí ani funkce nekonečné smyčky, díky které je možné přístroj použít jako kameru v autě.

Síla Lamax Action x7 spočívá především ve velmi příznivém poměru cena - výkon. Kdybyste se náhodou chystali natáčet pro National Geographic, tak nejspíš dáte přednost nějakému dražšímu výrobku, pro většinu ostatních účelů ale je však víc než dobrá. Dokonce i nejnáročnějšímu profesionálovi může posloužit jako druhá kamera nebo tam, kde je vysoká pravděpodobnost ztráty.

 

5starscena: 2990 Kč

cílová skupina: outdoor, sport

pro: dobrý poměr ceny k výkonu

proti: -

Jan A. Novák

psáno pro Ekonom

 

foto: autor

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: by JoomlaShack