Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Po stopách návštěvníků z jiných světů

zachardovaTéma návštěv výprav jiných civilizací na naší planetě je stále vděčné - a právě jemu se věnuje kniha Magdaleny Zachardové Stopy bohů. Publikace vydaná nakladatelstvím Alpress představuje jakýsi průřez archeoastronautikou, oborem, ze jehož otce je považován populární Erich von Däniken a který má celou řadu nadšených příznivců i zarputilých odpůrců.

 

Kniha Magdaleny Zachardové Stopy bohů z nakladatelství Alpress bezvýhradně patří do tábora nadšených příznivců - a jak už je v jejich obci zvykem, zpochybňuje celou řadu poznatků, jimiž operuje klasická věda. Počínaje stářím planety Země, přes Darwinovu evoluci a původ člověka až po historii starověkých civilizací. Je doslova nabitá neuvěřitelnými tvrzeními: lidé žijící společně s dinosaury, podivné archeologické nálezy ve vrstvách, kde by žádné neměly být, letadla a další nepatřičné vynálezy ve starověku, astronauté a kosmické lodě na pravěkých jeskynních malbách...

Většina zasvěcenějších příznivců archeoastronautiky (a spekulativní literatury vůbec) asi mnohé z toho už zná, protože autorka převážně čerpá z děl "klasiků" žánru (Däniken, Souček, Hartwig), jejichž přehled v seznamu literatury také poctivě uvádí. Místy jsou však tyto citace poněkud naddimenzované - například nad dvoustránkovým úryvkem z knihy Tušení stínu od Ludvíka Součka asi nejednoho čtenáře napadne, jestli není lepší si opatřit celkem snadno dostupný a všeobecně známý originál.

Horší však je, že autorka z ne vždy právě nejserióznějších archeoastronautických a ufologických  zdrojů  přebírá informace zcela nekriticky. Důslednější čtenář snadno zjistí, že skutečnost je v mnoha případech jiná, což logicky znevěrohodňuje i další tvrzení knihy. Tak například "citát z Bible" na straně 155 bychom ve skutečné Bibli v tomto znění hledali jen stěží. V kapitole o vývoji hominidů jsou společně zamícháni neandrtálci žijící před desítkami tisíc let s primáty starými desítky milionů let. Takzvaná letadla, vrtulníky a ponorky z egyptských reliéfů v Abydu byla už dávno odhalena jako hoax. Trepanace na pravěkých lebkách rozhodně nemohly být prováděny před 100 000 lety, protože skutečné stáří trepanovaných lebek je o jeden až dva řády nižší. Za "šokující" je vydáváno poznání, že lidé našeho typu a neandrtálci žili vedle sebe - co měli asi dělat jiného, když se v Evropě vyskytovali ve stejné době. Naopak opravdu šokující je tvrzení autorky, že podle vědců z Pennsylvánské státní univerzity člověk na naší planetě žil už před 100 miliony let - ještěže dotyční vědci neumí česky. Atakdále...

Kniha se skládá z mnoha krátkých kapitol, které tvoří samostatné celky na způsob časopisových článků. Je psaná sugestivní formou připomínající styl Ericha von Danikena a těm, kdo se s archeoastronautikou setkávají poprvé, nabízí celou řadu neuvěřitelných senzací. Ale které z nich jsou skutečné, které poněkud diskutabilní a které produktem bujné fantazie některých záhadomanů, to už si musí každý zodpovědět sám. Používat informace z knihy při školních testech z dějepisu, biologie a dalších předmětů bych tedy raději asi nedoporučoval, publikace však může naplňovat potřebu tajemna u těch čtenářů, jimž realita připadá příliš všední. Pro ty přemýšlivější pak nejspíš bude odrazovým můstkem a inspirací k dalšímu hledání informací o tom, jak to s těmi záhadami, které autorka popisuje, je doopravdy.

Jan A. Novák

 

Magdalena Zachardová: Stopy bohů. Obálka T. Řízek. Frýdek-Místek, Alpress 2013. 175 s. 229 Kč

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates: from JoomlaShack