Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Canon PowerShot SX410 IS: Vše v jednom

canon1Vypadá trochu jako malá zrcadlovka, ale není to zrcadlovka - je to Canon Powershot SX410 IS. Kompakt hrající si na zrcadlovku na první pohled vypadá trochu nelogicky, protože zdánlivě ztrácí hlavní přednost své třídy, totiž to, že snadno vklouzne do každé kapsy. Ve skutečnosti ale jistá neforemnost PowerShotu SX410 má velmi dobrý důvod: přístroj umí hodně z toho, co zrcadlovky, aniž byste ale k němu museli sebou všude vláčet batoh plný objektivů a dalšího příslušenství. Takže ano, tohle sice pořád ještě je pro amatéry - ale především pro ty z nich, kteří chtějí trochu víc, než jen mačkat spoušť a u výsledku se nespokojí se vším.

 

Ostatně úkrok kompaktů k zrcadlovkám má i další příčiny. Na první místě tu, že je to jeden z mála způsobů, jak ještě mohou konkurovat fotografickým mobilům, které toho umí čím dál víc. Ale Canon PowerShot SX410 je předběhl o pořádný kus.

Není asi potřeba zdůrazňovat, že přístroj s těmito ambicemi by měl mít především slušný obrazový čip. V tomto případě jde o CCD a má okolo dvaceti megapixelů, což není nic proti ničemu ale za ty peníze slušné. Skutečně pozoruhodný je objektiv, protože nahradí celou baterii objektivů, kterou je obvykle třeba vláčet společně se zrcadlovkou. Jde totiž o tzv. superzoom, což znamená, že disponuje optickým zoomem odpovídajícím rozsahu ohniskových vzdáleností od 24 do 960 milimetrů.

canon2Když si spočítáte, kolik by stály objektivy těchto parametrů, vyjde vám, že jste ušetřili několik set tisíc korun. Samozřemě, že kvalita snímku v tomto případě není stejná jako u zrcadlovky, protože kouzlo je možné jen díky malému rozměru obrazového čipu. Ale pro potřeby amatérů je víc než dostatečná - a za danou cenu dokonce fantastická. Lze navíc použít i digitální zoom, který ohniskovou vzdálenost ještě protáhne, ale to už kvalitu obrazu výrazně sníží.

Přístroj také disponuje optickou stabilizací obrazu, vestavěným bleskem a možností přepnout na režim Makro pro fotografování malých objektů. Citlivost je možné nastavit v rozsahu ISO 100 až 1600, což sice není nijak závratné, ale zcela to odpovídá této kategorii fotoaparátů. Totéž platí i o rozsahu expozičních časů od 15 vteřin do 1/4000 vteřiny. I když přístroj vypadá jako zrcadlovka, nemá žádný hledáček - vše je nutné řešit na displeji. Ten má úhlopříčku 3 palce a není ani výklopný ani dotykový.

Stejně jako u většiny kompaktů tu najdeme celou řadu expozičních režimů a efektů pro různé příležitosti: portrét, fotografování při špatném osvětlení, snímky na sněhu, ohňostroj, samospoušť s detekcí obličeje, efekt rybí oko a další. Pokročilejší fotografové ale asi ocení spíš to, že je tu možné do procesu tvorby snímku trochu zasahovat. Jde tu měnit expozici nastavenou automatikou v rozsahu + - 2EV v krocích po 1/3 EV. Nejde ale nastavit hodnoty clony, expozice ani zaostření manuálně, což by některým náročnějším uživatelům mohlo vadit. Jinak řečeno, rozsah ohniskových vzdálenost je skvělý - ale něco za něco: jestli vámi lomcují i nějaké tvůrčí ambice, tak si asi přece jen budete muset pořídit něco trochu dražšího.

Canon Powershot SX410 IS samozřejmě nabízí také možnost natáčet videa, v tomto případě v rozlišení HD (1280 x 720) při snímkové frekvenci 25 fps, nebo v nižším rozlišení 640 x 480 ale při frekvenci 30 fps. Je také možné pořizovat série fotografií po dvou vteřinách až do zaplnění paměťové karty.

Canon PowerShot SX410 IS je sice o něco větší než klasické kompakty, při rozměrech 105 x 69 x 85 milimetrů a hmotnosti 325 gramů včetně akumulátoru ale i tak není problém ho vzít na jakoukoliv akci - od rodinných oslav až po výlety do přírody, nebo cestu na dovolenou. Obrovský rozsah zoomu přitom zajistí, že uděláte snímky, jaké byste s běžným kompaktem nikdy nepořídili.


4starscena: 6990 Kč
cílová skupina: náročnější amatéři, rodinný fotoaparát
pro: superzoom
proti: chybí možnost manuálního nastavení


Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

You have no rights to post comments

Ze stejného soudku

 
Joomla Templates at JoomlaShack.com