Novákoviny

stránky publicisty Jana A. Nováka

Nikon D810: lahůdka pro fotografické fanatiky

nik-d810-1Zrcadlovky se snímačem full-frame (tj. o rozměru 24 x 36 milimetrů, jaký mívaly políčka kinofilmu blahé paměti) jsou pro náročné fotografy velkou výzvou. U profesionálů není co řešit, protože rozdíl v kvalitě snímku oproti běžným snímačům je velký. Není se co divit - u typického kompaktního fotoaparátu mívají snímače obvykle jen třeba 6 x 7 milimetrů, ale i u dobrých zrcadlovek jsou rozměry čipu oproti full-frame poloviční (tedy 16 x 24 mm). To se nemůže neprojevit.

 

Nároční amatéři a příležitostní profesionálové ale mají rozhodování těžší, protože tyhle přístroje jsou také dost drahé. Tělo "profi" Nikonu D4S stojí bez desetikoruny 150 000 Kč, Canon Eos 1DX stejné kategorie je ještě o stokorunu dražší. K tomu je samozřejmě potřeba připočíst také nezbytnou obměnu objektivů, protože většina těch dosavadních se pro full-frame buď nehodí vůbec, nebo jeho přednosti nevyužijí.

nik-d810-2Výrobci proto tyto snímací čipy obestavěli přístroji, který představuje kompromis mezi profesionální třídou a dosavadními nejpokročilejšími zrcadlovkami s polovičními snímači. Především se ale vyznačují cenou, která sice pořád ještě má do lidové hodně daleko, ale přece jen neprobudí pud finanční sebezáchovy fotografa tak brutálně - alespoň pokud je do fotografování hodně zažraný. Což se u cílové kategorie předpokládá jako samozřejmost.

Nikon v této třídě momentálně vyrábí několik modelů, u nichž cena těla začíná okolo 47 000 Kč. Ale nebuďme troškaři: když přezbrojovat, tak důkladně. Už proto, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit levné věci - nové full-frame objektivy také budou něco stát, a tahle investice se nejlépe zúročí na nejlepším těle. I mezi full-frame snímači jsou totiž rozdíly v počtu pixelů a dalších parametrech. Podívejme se proto na D810, který je nejvyšlechtěnějším koněm téhle kategorie od Nikonu.

Na prvním místě nás samozřejmě zajímá snímač: ten má v tomto případě skvělých 36,3 miliony pixelů, navíc se díky rozměrům obejde bez antialiasového filtru. To vše se projeví na dokonalém prokreslení nejmenších detailů snímku a na nízkém šumu i při nastavení vysoké citlivosti. Ta může být opravdu vysoká, protože rozsah je ISO 64 až 22 800, který jde ještě rozšířit až do ISO 51 200.

Svůj podíl na dobrých výsledcích má také nový procesor EXPEED 4. Díky němu je mimo jiné možné snímat v sériích s kadencí až 5 snímků za vteřinu. Video samozřejmě lze natáčet v kvalitě Full HD se stereo zvukem; co ale už tak samozřejmé není, je maximální obrazová frekvence 60 fps. Jaksi mimochodem tak v Nikonu D810 získáváte i poloprofesionální videokameru s možností výměny objektivů a mezikroužků, což do značné míry tuto investici ospravedlňuje - alespoň u těch, kdo vedle fotografování také filmují.

První dojem z přístroje je, že i navzdory rozměrům a hmotnosti těla z hořčíkové slitiny dobře padne do ruky. Pro majitele starších nikonů je velmi příjemné také to, že ovládání nedoznalo velkých změn - spíš se zjednodušilo, protože zmizel kruh voliče expozičních režimů. Obraz na displeji s úhlopříčkou 3,2 palce a bezmála 1,3 miliony pixelů je dokonale čitelný za všech světelných podmínek. Na rozdíl od levnějšího full-frame modelu Nikon D750 není výklopný.

Oproti profi přístrojům tu z levnějších modelů zůstal výklopný blesk, který je velmi užitečný. Rozšířila se možnost takzvaného bracketingu: nyní při jeho volbě na jedno zmáčknutí spouště pořídíte až 5 různě exponovaných snímků, z nichž pak vyberete ten nejlepší. Značně se také zrychlilo zaostřování. Poněkud překvapující je, že D810 nemá integrované rozhraní WiFi.

Nikon D810 je tedy kompromis velmi šťastný - dovedně skloubil univerzálnost levnějších zrcadlovek se schopnostmi profesionálních přístrojů. Především ale kvalita prvních snímků šťastnému majiteli okamžitě vyrazí dech a způsobí trvalou amnézii ohledně ceny těla i full-frame objektivů.

 

5starsHodnocení:

cena: 82 000 Kč

cílová skupina: nároční fotografové

pro: kvalita, parametry, univerzálnost

proti: cena, není WiFi

 

Jan A. Novák

Psáno pro Ekonom

 

 

You have no rights to post comments

 
Joomla Templates by JoomlaShack.com